InstagramKıbrısManşetSiyaset

Fitiris: İsrail’in talebine; uluslararası anlaşma gereği uyma yükümlülüğümüz var







Kıbrıs Cumhuriyeti Adalet Bakanı Costas Fitiris, Kıbrıs’ın kuzeyindeki Rum mallarına yasa dışı şekilde projeler yaparak satmakla suçlandığı davada 5 yıl hapis cezası alan; İsrail asıllı KKTC vatandaşı iş insanı Simon Aykut‘un, cezasının kalanını çekmesi için İsrail’e iade edilmesine yönelik talebinin kabul edildiğine dair sinyal verdi

Fitiris: İsrail resmi talepte bulundu, anlaşmaya uyma yükümlülüğümüz var

Cyprus Mail‘de yer alan habere göre Fitiris, Aykut’un, cezasının kalanını çekmesi için vatandaşı olduğu İsrail’e iade edilmesi talebine ilişkin konuştu; İsrail makamlarının Aykut’un cezasını İsrail’de çekmesi yönünde resmi talepte bulunduğunu belirtti.

Bu talebin mevcut uluslararası anlaşmalar çerçevesinde değerlendirilmesi gerektiğini söyleyen Fitiris, “Bu anlaşmaya uymak bizim yükümlülüğümüzdür” dedi.

“İsrail bizim tezlerimizi tanıyor ve vatandaşlarına kuzeyde Rum mallarına inşa edilen taşınmazlardan almamaları için uyarı yayımladı”

Söz konusu davanın Kıbrıs’tın kuzeyindeki Rum mallarıyla ilgili olmasının kamuoyunda hassasiyet yarattığını söyleyen Fitiris, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmek zorunda olduğunu vurguladı, İsrail’in Rum mallarının “hukuka aykırı şekilde kullanıldığı” yönündeki tezlerini de tanıdığını belirtti.

Konunun kamu yararı gözetilerek ele alındığını kaydeden Fitiris, göreve geldiği Aralık ayından bu yana vatandaşlık temelinde 15 mahkûmun başka ülkelere nakli için imza attığını belirtti.

Fitiris, bu çerçevede İsrail hükümetinin, İsrail vatandaşlarına Kıbrıs’ın kuzeyindeki Rum arazileri üzerine inşa edilen taşınmazların satın alınmaması yönünde seyahat ve yatırım uyarısı yayımladığını söyledi.

Aykut’un İsrail’e iadesinin gecikmesi hâlinde bunun İsrail’le ikili ilişkilerden ziyade, mevcut bir anlaşmaya uyulmaması nedeniyle sonuçlar doğurabileceğini ifade eden Fitiris, “Bir noktada yanıt vermek zorundayız, aksi takdirde sonuçları olur” dedi.

Fitiris Aykut’un; yaş faktörü nedeniyle cezasının yarısını tamamlamasının ardından tahliye edilmesinin mümkün olduğunu belirterek, bunun da yaklaşık 6 ila 8 ay daha cezaevinde kalması anlamına geldiğini söyledi.

Fitiris, “Altı aylık bir süre için kamu yararını riske atamayız. Önemli olan mahkûmiyet kararının verilmiş olması ve diğer devletin bu mahkûmiyetin eski Rum mallarıyla ilgili olduğunu kabul etmesidir” ifadelerini kullandı.















Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu