KıbrısSürmanşet

Girne Belediyesi, Müzikal Oyun ve Çocuk Oyunu Yazma Yarışması düzenliyor






Girne Belediyesi 1. Müzikli Oyun ve Müzikal Oyun Yazma yarışması ve Girne Belediyesi 1. “Alikko ile Caher” Çocuk Oyunu yazma yarışmalarıyla ilgili olarak, bugün Girne Belediyesi Hizmet Binası Toplantı salonunda bir basın toplantısı düzenlendi

Girne Belediyesi Toplantı salonunda gerçekleştirilen basın toplantısına Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü, Girne Belediyesi Genel Sanat Yönetmeni Derman Atik, Girne Belediyesi Meclis Üyelerinden, Pelin Aydın Kutluba ve Ziya Egemen Sencer katıldı.

Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü, 6 buçuk yıllık görev sürecinin ilk gününden itibaren, kentte kültür sanatı geliştirmek için önemli çalışmalar yapıldığını vurgulayarak, bu süreçte kültür sanat aktivitelerinin de ivme kazandığına işaret etti.

Göreve geldikten sonra, lise, orta ve ilkokullarda öykü yazma yarışmaları, resim yarışmaları gerçekleştirildiğini, belediyenin Türk Sanat Müziği Topluluğu, Yetişkinler ve çocuklar tiyatro gruplarının aktif olduğunu,  yetişkinler ve çocuklara yönelik resim, seramik ve fotoğraf kurslarının devam ettiğini anımsatan Güngördü,  belediye olarak bir ilke imza atarak, iki kez taş heykel sempozyumu da düzenlediklerini kaydetti.

Kente, Girne Belediyesi Sanat Galerisinin kazandırıldığını, kent belleğini, geçmişini gelecek nesillere aktaracak kent müzesi için çalışmaların devam ettiğini dile getiren Güngördü, Zeytin Festivali kapsamında düzenlenen Uluslararası Zeytin karikatürleri yarışmasının da dünya çapında kabul gören, alanında önemli bir yarışma haline geldiğine dikkat çekti.

Her zaman sanatta üretimi teşvik etmeyi hedeflediklerini dile getiren Güngördü,  5 yıl önce gündeme gelen oyun yazma yarışmasının bu dönemde hayata geçtiğini kaydetti.

Ülkede, belediyeler, devlet yanında faaliyet gösteren birçok özel tiyatro grubu bulunmasına rağmen, oyun yazarı ve yerel eser sayısının oldukça az olduğunu kaydeden Güngördü, bu iki yarışmayla amaçlarının yerel yazarları teşvik etmek, yerel oyun sayısını arttırmak ve ülkede yerel oyunların sahnelenmesine katkı sağlamak olduğunu vurguladı.

Girne Belediyesi 1. Müzikli Oyun ve Müzikal Oyun Yazma yarışmasının konusunun “Kuzey Kıbrıs” olarak belirlendiğini, Girne Belediyesi 1. “Alikko ile Caher” Çocuk Oyunu yazma yarışmasında ise konunun serbest bırakıldığını dile getiren Güngördü, yarışmaya başvuruların 15 Kasım -15 Şubat Tarihleri arasında olacağını kaydetti.

İki yarışmanın toplam 27 bin Türk Lirası ödülleri olacağını bunun yanında, değerlendirmeye alınacak eserlerin basılı kitap haline getirileceğini söyleyen Güngördü, yarışmalarda, jürinin sanatçılar, yazarlar, şairlerden oluşacağını, bunun yanında çocuk oyunlarının değerlendirilmesinde çocuk psikologlarının da yer alacağını kaydetti.

Girne Belediyesi Genel Sanat Yönetmeni Derman Atik’de, ülkede devletin bir sanat politikası olmamasına rağmen, Girne Belediyesi’nin bir sanat politikası olduğunu vurgulayarak, Girne’de sanatın bir kültür haline gelmesi için 6 buçuk yıldır uğraş verdiklerini kaydetti.

Tiyatronun, yönetmen, oyuncu ve yazardan oluşan 3 bacağı olduğunu, ülkede çok sayıda yönetmen ve oyuncu olmasına rağmen yazar sayısının çok az olduğunu söyleyen Atik, amaçlarının bunun gelişmesine katkı sağlamak olduğunu ifade etti.

Ülkede ilk kez müzikal ve çocuk oyunu yazma yarışması düzenlendiğini de anımsatan Atik, bu yarışmalara yönelik çalışmaların 5 yıl önce başlatıldığına dikkat çekti.

Yarışmalara Türkçe yazılmak şartıyla, yurt dışından da katılım kabul edileceğini söyleyen Atik, Müzikal yarışma konusunun “Kuzey Kıbrıs” olarak belirlenirken, Çocuk oyunları yazma yarışmasında konunun “serbest” bırakıldığını dile getirdi.

“Alikko ile Caher” skeçlerinin, ülkede batılı tiyatronun gelişmesi konusunda önemli bir rol üstlendiğini anımsatan Atik, bu nedenle çocuk oyunları yarışmasına bu ismin verildiğini de sözlerine ekledi.

Her iki yarışma jürisinin yüzde 90’ının yerel olacağını bunun yanında jüride yurtdışından da isimlerin yer alacağını anımsatan Atik,  1. “Alikko ile Caher” Çocuk Oyunu yazma yarışmasında, oyunların çocuk gelişimine uygunluğunun da belirlenmesi amacıyla çocuk psikologlarının da yer alacak olmasının önemine dikkat çekti.

Yarışma ödüllerine de değinerek başvuruların 15 Kasım – 15 Şubat 2020 tarihleri arasında yapılabileceğini söyleyen Atik, yarışma şartnamelerine sosyal medya ve gazetelerden ulaşılabileceğini vurguladı.

 











Başa dön tuşu