“Yaşlı Hakları Hareketi” projesi, Kıbrıs’ın kuzeyinde faaliyet göstermekte olan tüm özel bakımevlerinde çalışan bakıcılara yönelik “Uygulamalı Yaşlı Bakımı Eğitimleri” düzenledi
Eğitimlere 28 bakıcı ve 4 bakımevi sahibi katıldı
Avrupa Birliği (AB) tarafından “Kıbrıslı Sivil Toplum İş Başında VII Hibe Programı” kapsamında finanse edilen ve Yaşlı Hakları ve Ruh Sağlığı Derneği tarafından uygulanan proje kapsamındaki eğitimler, Haziran ayı boyunca sürdü ve faaliyet gösteren toplam 4 özel bakım evinde çalışan 28 bakıcı ve 4 bakımevi sahibi eğitimlere katılım gösterdi.
Proje yetkililerinden bilgiye göre eğitimlerde, acil durumlar ve acil durum müdahaleleri, temel yaşam desteği, girişimler ve yara bakımına dayalı konuları, eğitimciler Doç. Dr. Gülten Sucu Dağ, Öğr. Görevlisi Serpil Çağlıyan Payas, Dr. Gülcan Dürüst Sakallı, Uzm. Hemşire Aziz Aşık, modeller üzerinde çalışarak uygulamalı olarak anlattılar.
Uzm. Hemşire Laden Serinsu, hareket kısıtlılığı ve yutma güçlüğü bulunan bireylere yönelik bakım girişimleri ve yara bakımına yönelik uygulamalı olarak bilgiler aktardı.
Dr. Ayşe Aydındoğmuş ise bakımevlerinde yaşayan bireylerle iletişim, fiziksel, sözel ve kimyasal tespit, bakım takip formları ve yaşlılarda çeşitli aktivitelere yönelik eğitim verdi.
Aydındoğmuş: Bu tür eğitimlerin devamı çok önemli ve hayati
Eğitimlere katılan tüm bakıcılar, modeller üzerinde öğrendiklerini uygulama fırsatı edindi. Proje Koordinatörü Dr. Aydındoğmuş, bu tür eğitimlerin devamının çok önemli ve hayati olduğuna, özel veya kamu ayırt etmeksizin yaşlı bakımına dair eğitimlerin yasal bir zorunluluk haline gelmesi ve yılın belirli aylarında tekrar edilmesi gerektiğini aktardı.
Dr. Aydındoğmuş ayrıca yüksek performans gösteren tüm eğitimcilere, eğitime katılım gösteren bakıcılara ve bakımevi sahiplerine, projeyi finanse eden Avrupa Birliği’ne, hayata geçiren Prof. Dr. Hatice Jenkins’e ve eğitimler süresince destek sağlayan Şirin Canan Damdelen Özkaynak’a teşekkür etti.