SürmanşetTeknoloji&Bilim

Genlerimizin yüzde 98,5’ini tarih öncesi akraba türlerle paylaşıyoruz

Sahip olduğumuz genlerin yalnızca yüzde 1.5’lik kısmı tam olarak Homo sapiens’e ait; genlerimizin geri kalan kısmını Neandertaller ve Denisovalılar gibi tarih öncesi akraba türlerle paylaşıyoruz

Genlerimizin yüzde 98,5’ini tarih öncesi akraba türlerle paylaşıyoruz

Yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, genomunuzun yüzde 10’dan daha az bir kısmı modern insanlara özgü ve geri kalanı Neandertaller gibi tarih öncesi insansı akrabalarla paylaşılıyor.

Araştırmacılar, ayrıca, DNA’nın modern insanlara has olan kısmının beynin gelişimi ve işleviyle ilgili genler bakımından zenginleşmiş olduğunu ortaya çıkardı.

Bu bulgu, beynin gelişimi ve işleviyle bağlantılı genlerin, bizleri atalarımızdan genetik açıdan ayıran unsur olduğunu gözler önüne seriyor.

Farklılaşmanın neye yol açtığı henüz bilinmiyor

Bununla birlikte, ABD’nin Santa Cruz kentinde bulunan Kaliforniya Üniversitesi’nde biyomoleküler mühendislik doçenti ve araştırmanın kıdemli yazarı olan Richard E. Green, bu bulgunun insanlar ve Neandertaller arasındaki gerçek biyolojik farklılıklar açısından ne anlam ifade ettiğinin henüz açık olmadığını söylüyor.

Green, Live Science dergisine verdiği demeçte, “Bu, gelecekte gerçekleştirilecek araştırmalarla çözülmesi gereken devasa bir soru” diyor: “En azından şimdi nereye bakacağımızı biliyoruz”

Araştırmacılar, Science Advances dergisinde yayınlanan yeni çalışma dahilinde, tarih öncesi atalarımızdan bize miras kalanların aksine, modern insanlara özgü genleri parçalamayı hedeflediler.

Ne var ki bu zor bir süreç; zira yalnızca iki grup iç içe geçtiği için değil, aynı zamanda insanlar ve Neandertaller aynı genetik çeşitlenmelerin bir kısmını ortak bir atadan miras aldıkları için, insanlar, Neandertallerle paylaştıkları bazı genetik varyantlar barındırıyorlar.

Araştırmanın devamı için TIKLAYINIZ











Başa dön tuşu