KıbrısSağlıkSürmanşet

Oymen: Gıda mühendisleri olmadan gıda güvenliği sağlanamaz




Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Dr. Beste Oymen, “7 Haziran Dünya Gıda Güvenliği Günü” nedeniyle yayımladığı mesajda; Tarım Bakanlığı‘nda ve ona bağlı dairelerde tek bir gıda mühendisi istihdamı olmadığını ve denetimlerin yetersiz olduğunu vurgulayarak, gıda standartlarının hayat kurtardığını ve standartlara hayat verenin ise “kontrol” olduğunu söyledi

Oymen: Gıda mühendisleri olmadan gıda güvenliği sağlanamaz

Oda adına “Gıda mühendisleri olmadan gıda güvenliği sağlanama” başlıklı bir yazılı açıklama yapan Oymen, insanlar tarafından tüketilecek gıdaların iki temel gerekliliği karşılamasının hedeflendiğini, bunlardan birinin “gıdaların insanların beslenme ihtiyaçlarını sağlaması” diğerinin ise tüketime sunulan gıdaların “insan sağlığını olumsuz yönde etkilememesi” olduğunu kaydetti.

Oymen, “Bu gereklilik ‘Gıda Güvenliği’ olarak ifade edilmekte olup, bu gerekliliğin sağlanması ancak bilginin, etkin yasal düzenlemelerin ve denetimlerin birlikte var olması ile mümkün olacaktır” dedi.

“Gıda standartları hayat kurtarır, standartlara hayat veren ise kontroldür”

Oymen şöyle devam etti;

“Konunun önemi nedeniyle, Birleşmiş Milletler‘e (BM) bağlı Dünya Tarım Örgütü (FAO) öncülüğünde 7 Haziran Dünya Gıda Güvenliği Günü olarak belirlenmiş ve her yıl farklı temalarla bu konunun önemi vurgulanarak farkındalık yaratmak hedeflenmiştir.

Bu çerçevede ‘Dünya Gıda Güvenliği‘ hem gıda sektörü, hem de tüketiciler ile birlikte daha bilinçli ve sağlıklı bir toplum oluşturmayı gündemde tutmak için oldukça önemli bir fırsattır.

FAO bu yılki Dünya Gıda Güvenliği Günü için ‘Gıda standartları hayat kurtarıyor’ temasını seçmiştir. Gıdaları günlük yaşamlarında düzenli biçimde tüketen bireylerin, tükettikleri gıdaların üretim aşamalarını bilme, kontrol etme şansları yoktur.

Bu standartlar gıda kaynaklı hastalıkların önlenmesi, insan sağlığına zararlı maddelerin belirlenmesi ve kontrolü ile gıda kalitesinin ve besin değerinin korunması ve tüketicilerin gıda etiketi bilgilerine güvenmesini sağlamaktadır. Standartlara hayat veren ise kontroldür.

“Tarım Bakanlığı’nda ve bağlı dairelerde tek bir gıda mühendisi yok, denetimler yetersiz”

Ülkemizde güvenli gıda üretimi ve ithalatı için gereken denetimler, Tarım Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve belediyeler tarafından yürütülmeye çalışılsa da, uzun yıllardır gittikçe artan nüfus nedeniyle bu denetimler yetersiz kalmaktadır.

Süt ve et ürünü imalathanelerini, tarımsal üretimleri denetlemekle yükümlü Tarım Bakanlığı’nda ve bağlı dairelerde tek bir gıda mühendisi istihdamı sağlanmamıştır. Bunun yanında birçok belediyede denetimler konuyla ilgili uzmanlığı olmayan kişiler tarafından yapılmaktadır.

Ülkemizde gıda mühendisliği mesleğinin kamu kurumlarında gerçekten yeterli düzeyde istihdamı ile gıda güvenliği alanında kamusal denetim hizmetlerinin yeterli düzeyde yapılabilmesinin sağlanması bir madalyonun iki yüzü gibidir.

“Bir kamu politikası zorunluluktur”

Sürekli olarak görmezlikten gelinmesine rağmen biri olmadan diğeri asla mümkün olmaz, olmayacaktır.

Bizler gıda mühendisleri olarak gıda üretiminde gıdanın fiziksel, kimyasal ve biyolojik açıdan güvenli olarak üretilmesi için faaliyet gösteren bir meslek grubuyuz. Bu üretimlerin de yine uzman kişiler tarafından denetlenmesi gerekmektedir.

Gıda mühendisinin istihdamı ve gıda üretimi ile uğraşan işyerlerinin yerinde denetimini sağlayacak bir kamu politikası zorunluluktur.

Aksi takdirde kimin ne ürettiğinin bilinmediği, üretilen ürünlerin denetiminin yeterli olarak yapılamayacağı aşikardır.

Gıda Mühendisleri Odası olarak halk sağlığının korunmasında ve sağlanmasında mesleğimizi en doğru şekilde icra edebilmek ve kaliteli, güvenli ürünlere erişebilmek için gıda güvenliğinde üzerlerine düşen görevleri yerine getirmeleri adına gerek kamu, gerek belediyelerin takipçisi olduğumuzu hatırlatır, tüm halkımıza güvenli gıdaya erişeceği sağlıklı günler dileriz”









Başa dön tuşu