Boğaz Piknik Alanı… Bir alanı pislik, çöplük içinde, kırık dökük masalarla dolu, tuvaletleri hijyenden yoksun, gece ışıksız. Özele kiralandığı söylenen diğer alanı ise “meşrubat fişi” kesilerek 150 TL‘ye masa kiralanan, nispeten temiz… İki belediyenin ortasında ama Orman Dairesi‘ne ait…
Orman Dairesi’ne ait ama çöp toplama, bakım ve temizliğinden sorumlu olan yok
Yıllardır dönem dönem, özel şirkete verilen bölümünün dışında kalan alanın çöplük içindeki fotoğraflarıyla sosyal medya ve basına konu olan, Dikmen ve Girne Belediyelerinin yetki alanlarının tam ortasında bulunduğu halde iki belediyeye de devredilmeyen ormanlık alan…
Yaz ve bahar dönemlerinde, resmi tatillerde dolup taşan boğazın tam ortasında nefes alınacak bir alan olarak vatandaşın kullanımına izin verilen Boğaz Piknik Alanı Orman Dairesi’ne ait. Ancak Orman Dairesi çöp toplamak şöyle dursun, alanla ilgili hiçbir çalışma, düzenleme, denetim ve kontrol de yapmıyor.
Muhabirimiz müşteri olarak gitti: Masa ücreti 150 TL
Özgür Gazete muhabiri Enes Uyanık, durumu yerinde anlamak ve özel şirkete/kişiye verilen bölümün nasıl çalıştırıldığını öğrenmek için geçtiğimiz haftalarda müşteri olarak gittiği Boğaz Piknik Alanı’nda seçtiği bir masaya oturur oturmaz yanına bir görevli geliyor.
Muhabirimiz soruyor; “Ben burayı kamuya ait sanıyordum…“, çalışan cevap veriyor, “Burası Orman Dairesi’ne ait ama bu alanı bize kiraladı” diyor ve ekliyor; “Diğer taraflar da belediyeye ait ama ne oyun parkı kaldı ne doğru dürüst masa sandalye, her şeyi kırık, tuvaletleri kötü, ışık falan da yok…”
“Burası bize ait, masa ve mangal kullanma ücreti olarak 150 TL ödeyeceksiniz” diyor. Bunun karşılığında bir de “çöp poşeti” vereceğini söylüyor.
“Orman Dairesi bize kiraladı, diğer alanlar çok pis…”
Büfeyi de işlettiklerini, ihtiyaç halinde “kömür, içecek, peçete” gibi ihtiyaçları da sattıklarını söylüyor görevli.
Masa ücreti olarak alınan paranın fişi, “meşrubat alınmış” gibi veriliyor: Ben 11 yıldır buradayım
Muhabirimiz soruyor, “Ödeme karşılığında fiş alabilir miyim?“, “Tabi abi, isterseniz fiş de veririz” diyor. Yani istenmezse herhangi bir fiş verme yani vergi ödeme yok.
Nitekim, verilen fiş de büfeden “meşrubat alınmış” gibi “Mustafa Topal” adında düzenlenen bir alışveriş fişi. KDV oranı yüzde 5. Masa kiralama ücreti olsa, yüzde kaç KDV olur bilinmiyor. Ki bu ücretlendirmenin adı “Masa kiralama” mı olur o da belli değil.
Orman Dairesi ne zaman, nasıl, kaç yıllığına, hangi bedelle kiraladı belli değil. “Ben 11 senedir buradayım” diyor çalışan.
Orman Dairesi ise bölgede hiçbir temizlik, denetim çalışması yapmıyor. Yıllardır süregelen bu çevre kirliliği, düzensizlik ve belirsizlik, Lapta-Alsancak-Çamlıbel Belediye Başkanı Fırat Ataser‘in bir paylaşımıyla tekrar gündeme geldi.
Ataser, kendi bölgesiyle alakası olmayan Boğaz Piknik Alanı’nı temizleyeceğini söyledi
Lapta-Alsancak-Çamlıbel (LAÇ) Belediye Başkanı Fırat Ataser, geçtiğimiz günlerde sosyal medya hesabından yaptığı bir paylaşımla, kendi yetki bölgesine kilometrelerce uzakta bulunan Boğaz Piknik Alanı’nın çöp içindeki haline dikkat çekerek, “Gelin birlikte olalım” dedi.
Ataser, işinden dolayı Lefkoşa’ya doğru ilerlerken, sosyal medyada çöp içinde olması nedeniyle eleştirildiğini gördüğü Boğaz Piknik Alanı’na uğradığını belirtti, karşılaştığı manzaranın da ne ülkeye ne de halka yakışır bir olmadığını söyledi.
Dikmen ve Girne Belediyelerinin tam ortasında kalan bölgeyi “Ben temizleyeceğim” dedi
Ataser açıklamasında, Dikmen Belediye Başkanı Yüksel Çelebi‘yi kızdıran şu ifadeleri kullandı; “Biz Lapta Alsancak Çamlıbel Belediyesi olarak 24 Ağustos 2023 Perşembe günü saat 08:00’dan itibaren, mesainin de tam mesai olmasından dolayı tüm temizlik personelimiz ile bu manzarayı temizlemek için orada olacağız. Bize destek vermek isteyen tüm kurum, kuruluş, dernek ve vatandaşlarımız bize yardım etmek için destek verebilirler”
Çelebi’den Ataser’e: Burası günübirlik ‘ben temizlerim’ diyerek şov yapılacak bir yer değildir
Dikmen Belediye Başkanı Yüksel Çelebi sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla, Boğaz Piknik Alanı’nın her dönem birilerinin üzerinden prim yapacağı bir alan olmadığını söyledi, LAÇ Belediye Başkanı Fırat Ataser’in sözlerine atıfta bulunarak, “Son günlerde basında çıkan boğaz piknik alanı ile ilgili haberler ve burası üzerinden günübirlik ‘Ben temizlerim’ diyerek ne şov yapılacak bir konudur ne de kalıcı bir çözümdür” dedi.
Çelebi, “Orman Dairesi’ne ait olan ve devlet tarafından özelleştirme yapılarak özel bir şirkete verilen alanın bir an önce Dikmen Belediyesine verilmesi gerektiği açıkça ortadadır. Bugün Dikmen Belediyesi’ne ait yeşil alanların peyzaj düzenlemesi ve bakımı takdir edilecek durumdadır” ifadelerini kullandı.
“Sorumluluğun bize verilmesine talibiz”
“Piknik yapmak için oturacağımız masalar, ağaçların gölgesi, temiz hava, çöpler içinde ücrete tabi tutuluyor ve her dönem birileri çıkıp ben temizlerim diyor bu kalıcı bir çözüm olmadığı gibi kabul edilebilir bir durumda değildir” diyen Çelebi, Dikmen Belediyesi olarak buranın kendilerinin sorumluluğuna verilmesine bir kez daha talip olduklarını kaydetti.
Şenkul: Başkan haklı, biz de destek vereceğiz ama kalıcı çözüm bu değil
Çelebi’nin açıklamasına destek veren Girne Belediye Başkanı Murat Şenkul ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada meselenin temizlemek değil temiz kalabileceği bir düzeni kurabilmek olduğunu söyledi, Girne Belediyesi’nin çarşamba günü Dikmen Belediyesi’ne destek olacağını ve Boğaz Piknik Alanı’nın yine tertemiz hale getirileceğini belirtti ve sordu; “Ya sonra?”
Şenkul, “Sorunlarımızı ertelemeyi değil nasıl çözeceğimizi düşünmenin zamanı geldi ve geçiyor. Tekrar ediyorum temizlemek mesele değil temiz kalmasını sağlayabilmektir bütün mesele” ifadelerini kullandı.
Haber: Pınar Barut-Enes Uyanık
Fotoğraflar: Enes Uyanık