Adli OlaylarGüncelInstagramKıbrısSürmanşet

Yeniden seçilen başkanın hüküm giymesi durumunda ne olacak? 


Kıbrıs adasının uluslararası turizm anlamında en popüler beldesi durumunda olan Ayia Napa‘da geçtiğimiz hafta yapılan seçimlerde sandıktan birinci çıkmayı başaran Belediye Başkanı Christos Zanettou‘nun bugün Paralimni‘deki Daimi Ceza Mahkemesi’nde 765.000 euroluk bir Avrupa Birliği hibesiyle ilgili olarak sahtecilik ve sahtekarlıkla para elde etme suçlamalarıyla doğrudan suçlanması bekleniyor

Yeniden seçilen başkanın hüküm giymesi durumunda ne olacak?

Dava, Zanettou’nun finansal bir hisseye sahip olduğu iddia edilen bir otel yenileme projesinden kaynaklanıyor. İddianame, davanın Gazimağusa Bölge Mahkemesi’ne sunulmasının ardından geldi.

Konuyla ilgili dikkat çeken detay ise Pazar günü yeniden seçilen Zanettou’nun davadan ceza alması durumunda istifa etmesi gibi görünüyor.  1 Temmuz’da tam olarak yürürlüğe girecek olan yeni yerel yönetim reformu yasası, sahtekârlık, ahlaksızlık veya üç veya daha fazla yıl hapis cezası gerektiren suçlarla ilgili suçlamalarla karşı karşıya olan belediye başkanlarının görevden uzaklaştırılmasını zorunlu kılıyor.

Rum İçişleri Bakanlığı’nın Başsavcı’dan bu konu hakkında yasal açıklama istediği bildiriliyor. Talepleri, yeni mevzuatın yakın zamanda yürürlüğe girmesi göz önüne alındığında, Zanettou’nun ikinci dönemi başlamadan önce askıya alınması konusunda hızlandırılmış bir görüş talep ediyor.

Askıya alınırsa, en büyük belediyenin başkan yardımcısı, Sotira’nın Antonis Koumis, belediye başkanlığı görevlerini üstlenecek.

İddianame Denetim ofisinin raporuna dayanıyor

İddianame, Kıbrıs Turizm Örgütü (CTO) hakkında 2019 tarihli bir Denetim Ofisi raporundan kaynaklanıyor.

Raporda, Zanettou’nun o sırada hissedarı ve yöneticisi olduğu Ayia Napa’daki bir otel yenilemesi için verilen 765.000 €’luk hibe inceleniyor.

Denetim Ofisi, şirketin mali tablolarının tahrif edildiği ve kredi miktarlarının kasıtlı olarak düşük gösterildiği sonucuna vardı.

Belediye başkanının avukatları askıya almanın uygulanabilirliğini tartışıyor

Zanettou’nun avukatları, bir açıklamada, olası askıya alma için atıfta bulunulan Belediyeler Yasası’nın 113. Maddesinin, polis soruşturması altındaki davalar için geçerli olduğunu savundu. Zanettou’ya yönelik soruşturmanın yıllar önce sonuçlandığını ve devam eden bir soruşturma değil, mevcut davayla sonuçlandığını iddia ediyorlar.

Mevzuatın, geçerliliğinden bağımsız olarak, “herhangi bir kötü niyetli şikayetçinin” bir şikayet yoluyla seçilmiş bir yetkiliyi etkisiz hale getirmesine izin verebileceği konusunda endişelerini dile getirdiler. Mevzuat içinde net kriterlerin bulunmamasının, seçimlerde ifade edilen “halk iradesini” zayıflatabileceğini savunuyorlar.

Hızlı yargılama talep ediliyor

Avukatlar, Zanettou’nun, on yıldan uzun bir süre önce yaşanan olayları içerdiğini ve 2014’ten beri soruşturma altında olduğunu söyledikleri dava için derhal bir yargılama talep etme niyetini yinelediler.











Başa dön tuşu