InstagramKıbrısManşetSağlıkYaşam

Özgör: İnşaat, imalat ve tarım gibi endüstrilerde riskler özellikle yüksektir




İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanları Birliği (İSG-BİR) Başkanı Erkay Özgör, “iş sağlığı ve güvenliği” hizmeti almanın “zorunluluk” olduğunu hatırlattı, bu sayede özellikle yaz aylarında artış gösteren iş “kazalarının” önüne nasıl geçilebileceğini belirtti

Özgör: İş yeri “kazaları” yaz aylarında artış eğilimi gösteriyor

Birlik adına “Yaz Aylarında İş Kazalarındaki Artış İş Sağlığı ve Güvenliği Endişelerini Artırıyor” başlıklı yazılı bir açıklama yayınlayan Özgör, iş yeri “kazalarının” yaz aylarında artış gösterme eğiliminde olduğunu ve bunun da mesleki sağlık ve güvenlik konusunda önemli endişelere yol açtığını kaydetti.

Özgör, “Bu mevsimsel olay artışı, daha yüksek sıcaklıklar, artan iş yükü ve geçici veya daha az deneyimli çalışanların riskli iş sahalarında çalışması gibi çeşitli faktörlere bağlanmaktadır” dedi.

“İnşaat, imalat ve tarım gibi endüstrilerde riskler özellikle yüksektir”

Özgör şöyle devam etti;

“Isı stresi önemli bir etkendir, çünkü yüksek sıcaklıklara maruz kalan işçiler ısı bitkinliği ve sıcak çarpması gibi ısıyla ilgili hastalıklara yakalanma açısından daha büyük risk altındadır.

Bu durumlar, iş anında yanlış tercihler yapmaya bağlı düşme veya ekipmanın yanlış kullanımı gibi diğer “kaza” türlerine karşı artan duyarlılığa yol açmaktadır. Açık havada ve fiziksel emeğin yaygın olduğu inşaat, imalat ve tarım gibi endüstrilerde riskler özellikle yüksektir.

Yaz aylarında özellikle turizm, inşaat, perakende üretim ve tarım gibi sektörlerde artan talebi karşılamak için öğrenci ya da yabancı genç işçiler gibi geçici istihdamlarda artış görülür.

Bu geçici işçiler, kalıcı çalışanlarla aynı düzeyde güvenlik eğitimi almamakta ve bu da “kaza” olasılığının daha yüksek olmasına neden olmaktadır.

“Önlemlere uyulması hayati”

Bu eğilimle mücadele etmek için işverenler, yeterli sıvı alımı, sık sık mola verilmesi ve günün daha serin saatlerinde zorlu görevler planlanması gibi kapsamlı ısı stresi yönetim programları uygulamaya teşvik edilmelidir.

Tüm çalışanların, özellikle geçici personelin kapsamlı güvenlik eğitimi almasını sağlamak da hayati önem taşımaktadır. Bu önlemlere uyulması, yaz aylarında iş yeri “kazalarının” sıklığını önemli ölçüde azaltabilir, çalışanların sağlığını ve güvenliğini koruyabilmektedir.

KKTC’de İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanları, başta inşaat sektörü olmak üzere hizmet verdiği iş yerlerine yaz aylarında proaktif planlama ve sürekli izleme yapmanın önemini vurgulamaktadır.

“İSG hizmeti alınması zorunluluktur”

Isı stresi yönetimine, kapsamlı eğitime ve düzenlemelere uyuma öncelik vererek inşaat şirketleri çalışanlarını koruyabilir ve “kaza” sıklığını azaltabilir. İşletmeler, bu mevsimin getirdiği benzersiz zorlukları fark edip ele alarak daha güvenli çalışma ortamları yaratmalı ve iş gücünü önlenebilir kazalardan korumalıdır.

Bu kapsamda işyerlerinin İSG hizmeti almasının zorunluluk olduğunu hatırlatır, “kazaların” önlenmesi için İSG uzmanlarının belirlediği eylem planına işyerlerinin uyması beklenmektedir.

İş yerlerinde gerçekleşen yaralanma ve ölümlü “kazaların” önüne geçmek için İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanları Birliği (İSG-BİR) olarak da tüm işyerlerinde İSG hizmetinin doğru ve etkin olarak verilebilmesi için girişimlerimizi sürdürmeye devam edeceğiz”

 











Başa dön tuşu