GüncelInstagramKıbrısManşetSiyaset

Hristodoulides: Bu açıklama öncelikle Kıbrıslıtürklere hakarettir


Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Nikos Hristodoulides, atanmış Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın Birleşmiş Milletler (BM) toplantısına katılmayı reddetmesinin, uluslararası kuruluşa ve Kıbrıslıtürklere karşı hakaret olduğunu söyledi

Hristodoulides: Bu açıklama öncelikle Kıbrıslıtürklere hakarettir

Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Nikos Hristodoulides dün katıldığı bir törende kendisine yöneltilen soruları yanıtladı.

Bir gazetecinin Tatar’ın pozisyonuyla ilgili sorusunu yanıtlayan Hristodoulides, “Sayın Tatar’ın açıklamalarını okumadım. Bana ilettiğiniz gibi, eğer bu açıklamalar doğruysa, bu her şeyden önce Kıbrıslı Türk yurttaşlarımıza karşı bir küçümseme işaretidir, ancak aynı zamanda bu hakaret uluslararası toplum, BM Genel Sekreteri’nin kendisi ve AB için de geçerlidir.

“Zayıf görünen kişi, tartışmaktan bile korkan Bay Tatar”

Genel Sekreter, BM, bu toplantının yapılmasını istedi. Pozisyonları, ortaya koyduğu pozisyonlar bakımından zayıf görünen kişi, bana ilettiğiniz kadarıyla, tartışmaktan bile korkan Bay Tatar. Ama her halükarda göreceğiz.”

Üçlü bir toplantı için bir temel olup olmadığı sorusuna ise Hristodoulides şunları söyledi:

“Genel Sekreter, müzakerelerin yeniden başlamasının yolunu açmayı amaçlayan bu toplantının yapılmasına karar verdi. Uzun zamandır çok özel olarak konuşuyoruz. Ve yakın zamanda Paris’te gördüğüm Genel Sekreter ile bu özel toplantıyı, ayrıca Genel Sekreter’in kişisel temsilcisi Bayan Holguin ile AB ile görüştük ve tüm bunlar, dün gece duyurduğum gibi, 13 Ağustos’ta New York’ta Genel Sekreter ve Kıbrıslı Türk liderle tam olarak müzakerelerin yeniden başlamasının yolunu açmak ve görüşmek üzere bir toplantıya katılma kararına yol açtı.”

“Genel Sekreter ile görüşmek için yarın bile New York’a gitmem gerekirse, gerekli görürse giderim”

Kıbrıs sorununu çözmek için bir B planı olmadığını ve görüşmelerden kaçınmanın Tatar’a ve onu destekleyen ve ülkenin bölünmüş kalmasını isteyen herkese fayda sağladığını ekledi.

Üçlü bir toplantı olmasa bile BM Genel Sekreteri ile görüşmek üzere New York’a gidip gitmeyeceği sorulduğunda Hristodoulides, “Genel Sekreter ile görüşmek için yarın bile New York’a gitmem gerekirse, gerekli görürse giderim.

Paris’te Genel Sekreter ile görüş alışverişinde bulunma fırsatım oldu, ayrıca planlanan belirli toplantı hakkında da konuştuk. O zamandan itibaren BM ile temas halinde olacağız ve bir sonraki adımların ne olacağını göreceğiz. Genel Sekreter uygun görürse yarın da gitmeye hazırım” dedi.











Başa dön tuşu