GüncelInstagramKıbrısManşetÖzgür Doğa Özgür Çevre

Kimyasal ilaçlamanın ölme noktasına gelen bitkiler için ne kadar faydalı olacağı merak ediliyor!




Tarım Dairesi, adanın kuzeyinde uzun zamandır var olan ve babutsa bitkisinin neredeyse yok olmasına neden olan kaktüs köşnili konusunda en sonunda bir adım atma niyeti ortaya koydu. Tarım Dairesi’nden yapılan açıklamada, “Kaktüs Koşnili ile Mücadele” kapsamında babutsa hasatının bitmesine müteakip Ağustos ayı sonunda bitki koruma ürünü dağıtımına başlanacağını duyurdu

Geçti bor’un pazarı sür eşeği Niğde’ye!

Çevre örgütleri ve ziraat mühendislerinin uzun süren çağrılara rağmen babutsa bitkilerinde başlayan hastalık hatırlanacağı gibi önlenememiş ve yaz aylarının vazgeçilmez meyvesi babutsa meyvesini, zamanında önlem alınmaması nedeniyle adanın kuzeyinde bulmak artık bir hayale dönüştü.

Yaşanan bu gelişmeler doğrultusunda, Tarım Dairesi babutsa bitkisi konusunda bir açıklama yaptı. Yapılan açıklamada, kimyasal mücadelenin başarısının artırılması için çok yoğun zarar gören ve kurumuş babutsa yapraklarının, bitki parçaları ve meyvelerinin babutsa tarlalarından uzaklaştırılması ve imha edilmesi gerektiği belirtildi.

Babutsa bitkilerinin genel durumu hakkında herhangi bir veri yok!

Meyve hasatı döneminde ilaçlamanın kesinlikle yapılmaması gerektiği vurgulanan açıklamada, bitki koruma ürünlerinin dağıtım tarihlerinin basın yolu ile duyurulacağı kaydedildi.

Tarım Dairesi’nin bu girişimi bir yandan olumlu karşılanırken, diğer yandan kimyasal ilaçlamanın uzun zamandır hastalıkla boğuşan bitkilerin kurtarılması için ne kadar etkili olacağı ve bitkinin adanın kuzeyindeki genel durumu hakkında sağlıklı bir veri bulunmuyor.

Duyurunun ardından babutsa üreticilerinin, kaza ve bölge Tarım Dairelerine başvurarak bitki koruma ürünü temin edebilecekleri belirtilen açıklamada, bitki koruma ürünlerinin tavsiye edilen doz ve hasat aralığı süresine uyulması istendi.











Başa dön tuşu