EkonomiInstagramKıbrısManşetSiyaset

Yarkıner: Polise havale edilmesini yerinde bulduk. Haydi sayın Başbakanım sözünde dur




Makine Mühendisleri Odası (MMO) Başkanı Ayer Yarkıner, atanmış Başbakan Ünal Üstel‘in, Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (Kıb-tek) emekçilerine işaret ederek elektrik kesintileri için “sabotaj” ifadesini kullanması ve polise soruşturma talimatı vermesini değerlendirdi

Yarkıner: Kıb-tek çalışanlarına bu mesnetsiz iftirayı atmaya neden ihtiyaç duydunuz

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Yarkıner, atanmış Başbakan Ünal Üstel’in Teknecik Elektrik Santrali’nde yaptığı açıklamaların vahim olduğunu belirterek, Üstel’in arızalara “sabotaj” dediğini ve Kıb-tek emekçilerini suçladığını vurguladı.

Yarkıner, “‘Gırtlak 9 boğum’ derdi büyükler eskiden, eskide kaldı demek ki. Bir ülkenin Başbakanı, enerji üretim tesislerine, orada çalışanların sabotaj yaptığını söyledi. Böyle bir sabotaj savaşan ülkeler tarafından planlanan düşmanca bir eylem değil mi? Sayın Başbakan bu Kıb-tek çalışanlarına bu mesnetsiz iftirayı atmaya neden ihtiyaç duydunuz. Hatadan dönmek daha doğru değil miydi?” diye sordu.

“Sayın Başbakanım bu sabotaj siz geldiniz geleli mi devam ediyor?”

Yarkıner şöyle devam etti;

“Sayın Polis Genel Müdürlüğü; Bu öyle es geçilecek bir ihbar değil. Santrallerden hemen yağ ve yakıt numunelerini almanızı ve Kıb-tek’in tedarik ettiği yakıt ile mukayese ettikten sonra ifadeleri almaya başlamanız uygun olacaktır.

Bu numunelerin analizini bizimle de paylaşırsanız, size makinalardaki arızaların sebebini teknik olarak izah edeceğiz.

Sayın Başbakanım bu sabotaj siz geldiniz geleli mi devam ediyor?

Sayın Başbakan’dan Kıb-tek santrallerinin verimli çalıştırılmaları için randevu talep ettik. Verirse bu arizaların sabotaj olduğunu iddia eden mühendis de varsa onlarla birlikte Başbakanı bilgilendirelim.

İddia ediyorum hiçbir mühendis (yönetim kurulundakiler hariç) bunun çalışanların sabotajı olduğunu söylememiştir, söylemişse de yalan söylemiştir, ispatı da belgelidir ve mümkündür.

“Polise havale edilmesini yerinde bulduk”

Polise konuyu havale etmesini Makine Mühendisleri Odası olarak çok yerinde ve olumlu bulduk. Zaten biz birlik başkanımız ile koordinemizi yaptıktan sonra polise ‘uygunsuz yakıt ve uygunsuz bakım’ sebebi ile yönetim kurulu hakkında suç duyurusunda bulunacaktık.

Sayın Başbakan enerji konusunda halen daha ülkenin mühendisleri yerine rant çevrelerine kulak veriyor. Sayın Başbakan kablo ve AKSA konusunda bu kadar eminseniz mahkeme sürecini neden geciktiriyorsunuz?

Siz bu ülkenin Başbakanısınız, biz de mühendisleriyiz ve size DG santrallerinin kötü yönetimden hizmet dışı kaldığını ispat edecek bilgi ve belgelere sahibiz.

Yarkıner’den can alıcı sorular

Polis soruşturmayı başlatsın Sayın Başbakanım. Tarafsız bir soruşturma ülke için yararlı olacak;

1. Dışarıdan destek alarak o santralleri tamir edeceğinizi söylediniz. Yine yanlış yapmanın arifesindesiniz. Arıza ne? İddia ettiğiniz sabotaj neydi? Etkisi ortadan kalktı mı? Bu sabotajın hangi kötü etkisini gidereceksiniz? Sabotaj varsa neden emareleri ortadan kaldıracaksınız?

2. Bu santrallerin önemini ve değerini maalesef ekibiniz de anlamadı, size de anlatamıyor. Bu arızaları giderecek olan kuruluş 2020 yılından beridir devam eden kuruluş mu? O kuruluş 8 numaranın bakımını da yapan/yaptıran mı? Yaşanan örneklerden de ders almıyorsunuz Sayın Başbakan. O kuruluşun yaptığı bakımdan sonra 8 numaralı makinenin krankının kırıldığını siz bilmiyor musunuz? 7 numaralı santralin bakımını ne zaman, kim yaptı Sayın Başbakanım? O da yatak sardı. O da mı sabotajdı?

3. Fizibilitesi bitiyor diyerek kablo ile enerji konusunda neden zamanından evvel projenin uygulanacağını söylüyorsunuz?

4. Sayın Başbakan siz neyi, ne zaman, niçin yapılması gerektiği konularında muhtemelen yanlış bilgilendiriliyorsunuz. Kılavuzunuz yanlış Başbakanım.

5. Wartsila ihalede neden teklif vermedi Sayın Başbakanım? İhaleyi kim yaptı? Neden ülkemizin Başbakanı olarak Wartsila’nın teklif vermemesine sorgulamadınız? Wartsila’ya hesap sormadınız? Wartsila size bakımlar için de mi teklif vermiyor? Neden?

6. Sayın Başbakanım ülkemizin ihtiyacı demode olmuş GT santralleri değildir. Onları için de yatırım yaptınız diye övünüyorsunuz ama onlar yatırım da değildir . İsterseniz ödediğiniz kira (Türkiye öder size ne diye cevabın kabul edilebilir olmadığını takdir edeceksiniz sanırım) ile üretilen enerjinin maliyetini bir hesaplayınız. Bu GT santralleri normal şartlarda elektrik arz güvenliği için uygun teknoloji olmadığını bu yönetim kurulunuz bilmiyor mu ki size bu şekilde açıklama yaptırıyorlar.

7. Değerli Başbakanım SAN-HO’ya GES kurulumu için devlet arazisini veriyorsunuz da oraya Kıb-tek için neden GES kurdurmuyorsunuz? Gerçek bir yatırım ve çağdaş çevre dostu elektrik arz güvenliği kurarak elde edeceğiniz başarı siyasi hayatiniz için toplumun takdir edeceği bir başarı. Depolama da yapılır ve AKSA prangasından ülkeyi kurtarırsınız. Toplumun takdiri ve AKSA’dan kurulma başarı değil mi sizin için?

8. Sayın Başbakanım; Size bunun sabotaj olduğunu söyleyenlerden bir ekip kurunuz ve sizde idari soruşturma yapınız. 7 ve 8 numaralı santrallerin de soruşturmasını yapınız, sigortaya çalışmayan makine için para ödeyenleri de AKSA’nın eksik üretimine rağmen fazla üretim ödeyenleri de soruşturunuz, sahte faturaları da imzasız ödeyenleri de soruşturunuz. Polis de soruştursun ama.

Haydi sayın Başbakanım sözünde dur. Bizden bilgi istersen 24 saat emre amedeyiz”











Başa dön tuşu