InstagramKıbrısManşetSiyaset

Özersay: İş Yasası, “Bu yasayı Bakanlar Kurulu adına Çalışma Bakanlığı yürütür’ diyor, Bakanlık ne yapıyor?


Halkın Partisi (HP) Genel Başkanı Kudret Özersay, Özgür Gazete‘nin KÖLE KAMPI ve “yasa dışı işçi getiren sözde danışmanlık firmaları” haberlerine işaret etti, Cumhuriyet Meclisi‘nin 1999 yılında onayladığı Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Sözleşmesi‘ni ve İş Yasası’nı hatırlattı

Özersay: İş Yasası açık ve net

Sosyal medya hesabından “KKTC İş Yasası ne diyor?” başlıklı bir açıklama yapan Özersay, yasada yazanları şöyle belirtti;

“İşçilere iş bulmak, işveren ve işlere işçi bulmak için, kazanç amacı ile olsun veya olmasın faaliyet gösterilmesi, çalışılması veya büro açılması yasaktır” (Mad. 61).

“İşçilerin uygun oldukları işlere yerleştirilmelerine ve çeşitli işler için uygun işçi bulunmasına Çalışma Dairesi aracılık eder” (Mad. 59).

Özersay, “Yani yurt dışından getirilecek işçilere iş bulmak ya da buradaki iş yerlerine yurt dışından işçi bulup aracılık etmek yasaktır. Oysa şu anda ülke genelinde çeşitli firmalar ‘vasıflı eleman temin edilir’ şeklinde reklamlar çıkarak inşaatlarda kalıpçı, sıvacı, boyacı, evde hasta ve yaşlı bakımı için bakıcı, hastanede refakat edip bakıcılık yapacak olan bakıcı ve dahası alanlarda işçilere iş bulmak için, ihtiyacı olanlara da işçi bulmak için aracılık yapıyor” dedi.

Özersay Meclis’in 1999 yılında onayladığı ILO Sözleşmesi’ni hatırlattı

Özersay şöyle devam etti;

“İş Yasası’nın 74. Maddesi ‘Bu yasayı Bakanlar Kurulu adına Çalışma Bakanlığı yürütür’ demektedir!

Bir de tabi KKTC Cumhuriyet Meclisi 1999 yılında Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) sözleşmelerinden bazılarını onayladı.

Bu sözleşmelerden biri ne ilginçtir ki ücretli iş bulma büroları hakkındadır. Sözleşmeye göre aracı kurumla özellikle de kamu hizmeti veren bir aracı yapı varsa (yani bizdeki Çalışma Dairesi gibi) bu aracı kurumların kademeli olarak kapatılması yoluna gidecektir.

KKTC tek taraflı olarak Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) sözleşmeleriyle bağlanarak bu taahhüt altına da girmiştir. Dışa karşı bu taahhüt geçerli değil diye iddia edilse bile KKTC iç hukuku açısından Anayasamızın 90. Maddesi’ne göre “usulüne göre yürürlüğe konulmuş uluslararası anlaşmalar yasa hükmündedir” ve bu anayasamızda yazmaktadır.

“Yasaktır ama yasağa uymayana ceza öngörülmüyor”

Şimdi çalışma hayatına dair bu mevzuatı Bakanlar Kurulu adına uygulamakla yükümlü olan Çalışma Bakanlığı bu konularda ne yapmaktadır? Bu yasak verilen reklamlarla çıplak gözle görünür şekilde delinirken ne tedbir almaktadır?

“Yasaktır ama yasağa uymayana ceza öngörülmüyor” yanıtını mı vereceksiniz? Hiç yorulmayın, daha iyisi dükkanı kapatıp gidin çünkü hukuk devletinde böyle bir şey olamaz.

Eğer şartlar değiştiyse ve yeni ihtiyaçlar varsa yasaları güncelleyerek ILO sözleşmelerindeki standartların alına inmeden bu hukuksuzluğa ve başıboşluğa son vermek için adım atmak zorundasınız!

“Bu dükkanı açık tutmanın, ‘biz devletiz’ demenin manası kalmaz”

Emek sömürüsüne ve insan ticaretine dönüşen, insanların insani olmayan şartlarda yaşamaya zorlandıkları ve birilerinin bunun üzerinden zenginleştiği bir ortamda olayın insani yönü yanında bir de hukuki yönüne bakmak ve hukuk devleti olduğumuzu iddia ediyorsak bu utancı derhal sonlandırmak için adım atmak zorundasınız.

Hem yasalar ve yasaklar orada duracak ve uygulanmayacak hem de yasaları çağdaş anlamda güncellemek için somut adım atmayacaksak bu dükkanı açık tutmanın, “biz devletiz” demenin manası kalmaz! Ülkeyi sevmek ve gerçek vatanseverlik bunu dedirtmemektir, dedirtecek ortama müsaade etmemektir”











Başa dön tuşu