EkonomiGüncelInstagramKıbrısManşetSiyasetYaşam

Panayiotou: Çiftçilerimizi desteklemek ve sürdürülebilir çözümler sağlamak için fonlar mevcut


Kıbrıs Cumhuriyeti Tarım Bakanı Maria Panayiotou yaptığı açıklamada, hükümetin Avrupa Birliği’nin ortak tarım politikası aracılığıyla Kıbrıslırum çiftçileri için 454 milyon euroluk kullanılabilir fonu olduğunu söyledi

Panayiotou: Çiftçilerimizi desteklemek ve sürdürülebilir çözümler sağlamak için fonlar mevcut

Xylophagou köyünde düzenlenen Uluslararası Patates Festivali‘nin açılışında konuşan Panayiotou, hükümetin “boş durmadığını” ve fonların “çiftçilerimizi desteklemek ve güçlendirmek, sektörün geleceği için sürdürülebilir çözümler sağlamak” için mevcut olduğunu söyledi.

Bu amaçla hükümetin tarım sektörü için stratejik planını sürdürdüğünü ve “üretici örgütleri gibi yapıları güçlendirmeye ve kısa tedarik zincirlerini ve yerel pazarları teşvik etmeye” odaklandığını söyledi.

Panayiotou, bunun “çiftçi ile tüketici arasındaki ilişkiyi ve karşılıklı saygıyı güçlendireceğini” söyledi.

Aynı zamanda hükümetin “doğal kaynakların korunmasına ve daha çevre dostu uygulamaların teşvik edilmesine odaklandığını” ve bunun “hem tüketicilerin hem de üreticilerin sağlığını garanti altına aldığını” söyledi.

Ayrıca, hükümetin “tedarik zincirindeki haksız ticaret uygulamalarıyla mücadele” amacı da dahil olmak üzere “reformlarla ilerlediğini” söyledi.

Yedi tarımsal öncelik!

Panayiotou ayrıca, Mayıs ayında başlatılan ve “üretici ile tüketici arasındaki fiyat farkını azaltmayı ve tüketicilere daha iyi bilgi sunmayı” amaçladığını söylediği e-kofini çevrimiçi platformuna işaret etti.

Panayiotou’nun Uluslararası Patates Festivali’ndeki açıklamaları, ortak tarım politikası kapsamında 2027’ye kadar gerçekleştirilecek yedi tarımsal önceliği duyurmasının ardından geldi.

Birinci öncelik, deniz seviyesinden 400 metre ve daha yüksek rakımlı alanlara ve dağ toplulukları kalkınma stratejisi kapsamındaki diğer topluluklara toplam 3 milyon euro değerinde yatırım yapılması olduğu biliniyor.

İkincisi, Tillyria bölgesine toplam 500.000 euro değerinde yatırım yapılması, üçüncüsü ise yenilenebilir enerji kaynaklarına ve çiftliklerde enerji tüketimini azaltmak için diğer yöntemlere planlanan 3 milyon euro değerinde yatırım yapılmasıdır.

Dördüncü öncelik, dolu ve yağmur korumasına vurgu yapılarak aktif bitki koruma sistemlerine 2 milyon euro değerinde yatırım yapılmasıdır.

Beşincisi, keçiler ve koyunlar için suni laktasyon cihazlarının satın alınması için 500.000 euroluk hibe olup, bu da sağım sürecini hızlandıracak ve daha verimli hale getirecektir.

Altıncı öncelik, dağlık alanlardaki çiftlikler için sebzelerin güvenli üretimi için 500.000 euro değerinde tarım ağı satın alınmasıdır. Yedinci ve son öncelik ise akıllı sulama sistemlerinin uygulanmasını teşvik etmek için 500.000 euroluk yatırım yapılmasıdır.

Akıllı sulama sistemlerinin teşviki, adanın şu anda 1900’den bu yana en kötü 10. yağış yılını yaşadığı Kıbrıs için hayati bir noktada geliyor.











Başa dön tuşu