GüncelInstagramKıbrısManşetSağlıkTeknoloji&BilimYaşam

Proteinlerin kodunu çözmek için yapay zekayı başarıyla kullandılar!




Kıbrıslı Rum kökenli bir bilim insanı olan Demis Hassabis, diğer iki meslektaşıyla birlikte 2024 Nobel Kimya Ödülü‘ne layık görüldü

Proteinlerin kodunu çözmek için yapay zekayı başarıyla kullandılar!

Nobel Kimya Ödülü’ne layık görülen üç bilim insanı, “yaşamın kimyasal araçları” olarak bilinen neredeyse bilinen tüm proteinlerin kodunu çözmek için yapay zekayı başarıyla kullandıkları için ödülü kazandı.

Hassabis, Kıbrıslı Rum bir baba ve Singapurlu bir anneden doğdu ve Kuzey Londra’da büyüdü.

Sinir bilimci, video oyunu tasarımcısı, girişimci ve satranç ve pokerde dünya şampiyonu olduğu belirtilen Hassabis, daha önce Times, Forbes ve diğerlerinin önemli listelerde yer aldı. Hassabis’in ünlü dergilerde yer almasının bir başka nedeni ise Hassabis’in  şu anda Google’ın bir yan kuruluşu olan yapay zeka araştırma laboratuvarı DeepMind ile yaptığı çalışmalar olarak gösterildi.

Satrançta 13 yaşında en üst seviyeye ulaştı

Cyprus Mail’in haberine göre, Hassabis küçük yaşta satrançta olağanüstü bir yetenek sergiledi ve 13 yaşına geldiğinde yaşına göre en yüksek seviyeye ulaştı.

17 yaşındayken simülasyon ve yönetim oyunları türünde bir esin kaynağı olan popüler video oyunu Theme Park’ın tasarımına katkıda bulunan Hassabis, Cambridge Üniversitesi’nde eğitim gördü ve 1997’de çift onur derecesiyle mezun oldu.

DeepMind’ı kurmadan önce, yapay zeka ile ilgili birkaç akademik makale yayınlayarak algısal sinirbilim alanında doktora derecesi aldı.

Nobel komitesi, Hassabis, David Baker ve John Jumper’dan oluşan üçlüyü “tamamen yeni protein türleri inşa etme gibi neredeyse imkansız bir başarıyı” tamamladıkları için övdü ve özellikle Hassabis’i, proteinlerin karmaşık yapılarını tahmin eden bir yapay zeka modeli geliştirdiği için övdü. Kimya literatüründe bu 50 yıldır çözülemeyen bir sorundu.

Bilimsel başarının zirvesi olarak görülen ödül, yaklaşık 911.000 € nakit ödül içeriyor.











Başa dön tuşu