EkonomiInstagramKıbrısManşetSiyaset

Esendağlı: Bu sorun; hem yerel hem de insan hakları ve adalet açısından büyük önem taşıyor




Sanayi Odası, Müteahhitler Birliği, Otelciler Birliği, Emlakçılar Derneği, Ticaret Odası ve Barolar Birliği‘nden oluşan Hakların Korunması İnisiyatifi, kuzeydeki Rum mallarının yasa dışı satışıyla ilgili “bireysel tutuklamalar yapılmasını” protesto etmek amacıyla Kermia barikatına yürüdü, pankartlar ve sloganlar eşliğinde tutuklanan iş insanı ve emlakçıların serbest bırakılmasını talep etti

Esendağlı: Bu sorun; hem yerel hem de insan hakları ve adalet açısından büyük önem taşıyor

Lefkoşa Sivil Savunma Çemberi‘nde sabah saatlerinde toplanmaya başlayan eylemciler, sermaye sahipleri, müteahhitler, iş insanları, hukukçular ve sektör çalışanlarından oluştu.

Kermia barikatına gelindiğinde ise inisiyatif adına açıklamayı Barolar Birliği Başkanı Hasan Esendağlı okudu.

Esendağlı, bugün burada kuzey Kıbrıs’taki taşınmaz mal sorunları ve bu konudaki adaletsizliklere dikkat çekmek amacıyla bir araya geldiklerini söyleyerek, bu meselenin, yalnızca Kıbrıs’ta yerel bir sorun olmanın ötesinde, uluslararası insan hakları ve adalet açısından büyük önem taşıdığına dikkat çekti.

Esendağlı, “Kıbrıslı Türklerin, Kıbrıs sorunun mülkiyet dahil tüm unsurlarını çözüme kavuşturacak Annan Planı referandumu ve Crans-Montana müzakereleri sürecindeki sürekli ve samimi çabalarına rağmen, hâlâ kapsamlı bir çözüme ulaşamamış olmamız büyük bir üzüntü kaynağıdır. Kıbrıs Rum toplumunun uzlaşmaya yanaşmaması, bu çıkmazın temel sebebidir” dedi.

“Kıbrıslı Türklerin izolasyonunu ortadan kaldıracak bir elle tutulur girişim yapılmadı”

Esendağlı açıklamasına şöyle devam etti;

Hasan Esendağlı

“Bu durum, Kıbrıslı Türklere yönelik uygulanan haksız izolasyonu gözler önüne sererken, uluslararası toplumun da bu adaletsizliği teslim ettiğine işaret etmektedir. Ancak ne yazık ki, bugüne kadar Kıbrıslı Türklerin izolasyonunu ortadan kaldıracak herhangi bir elle tutulur girişim yapılmamıştır.

Kıbrıs’taki statüko, gerilimleri daha da artırmakta ve hukuki girişimler gibi tek taraflı önlemlerin adadaki istikrarı tehdit edebileceği bir ortam yaratmaktadır.

“Rum liderliği hukuku kendi siyasi amaçları için bir silah haline getiriyor”

Bu nedenle, Kıbrıs Rum liderliğinin Kuzey Kıbrıs’ta faaliyet gösteren iş insanlarına karşı başlattığı son hukuki eylemlerden derin endişe duymaktayız.

Kıbrıs Rum liderliğinin hukuku kendi siyasi amaçları için bir silah haline getirme girişimleri hem gerilimleri artırmakta hem de uzlaşma çabalarına darbe vurmaktadır.

Taşınmaz mal sorunlarının çözümü için, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) tarafından etkili bir yol olarak kabul edilen Taşınmaz Mal Komisyonu (TMK) etkin bir karar mekanizması sağlamaya devam etmektedir.

“Mülkiyet sorunları, Kıbrıs sorunuyla bağlantılıdır ve müzakerelerle ele alınmalıdır”

TMK, AİHM tarafından onaylanmış olup, mülkiyet taleplerinin çözümünde adil ve etkili bir yol sunmaktadır. Kıbrıs’taki mülkiyet sorunları, doğrudan Kıbrıs sorunuyla bağlantılıdır ve kapsamlı müzakerelerle ele alınmalıdır.

Ancak, Kıbrıslı Türkler ve diğer yabancı yatırımcılara yönelik tutuklama ve ceza davası tehditleri, kesinlikle bir çözüm yolu değildir ve AİHM kararlarıyla da çelişmektedir.

TMK, 2005 tarihli Taşınmaz Malların Tazmini̇, Takası ve İadesi̇ Yasası kapsamında kurulmuş olup, mülkiyet taleplerine adil, hızlı ve etkili bir çözüm sunma konusunda önemli bir araç olarak işlev görmektedir.

AİHM’nin verdiği kararlar, TMK’nın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile uyumlu olduğunu doğrulamaktadır. Bu nedenle, Kıbrıslı Rumların KKTC’deki mülkiyet talepleriyle ilgili olarak tüm yasal yolları tüketmeden doğrudan mahkemelere başvurmaması gerekmektedir.

“Kıbrıs Türk ekonomisini etkiliyor”

Son olarak, uluslararası toplumdan, Kıbrıs Cumhuriyeti’ni Kıbrıslı Türkler, Avrupalı vatandaşlar ve diğer yabancı yatırımcıların tutuklanması gibi gerilimi artıran eylemlerden kaçınmaya teşvik etmelerini ve hukuku bir silah haline getirmekten vazgeçirmelerini saygıyla talep ediyoruz.

Yakın zamanda, Şimon Aykut adındaki 74 yaşındaki bir iş insanının haksız yere tutuklandığı ve zor koşullar dahilinde gözaltında tutulması ve akabinde Ewa Künzel, Ilona Lesko ve Melinda Ladanyi isimli iş insanlarının tutuklanması, yalnızca temel insan haklarını ihlal etmekle kalmayıp, aynı zamanda Kıbrıslı Türk iş insanlarının ekonomik durumlarını ve Kıbrıs Türk ekonomisinde önemli bir aktör olarak varlıklarını olumsuz etkilemektedir.

Kıbrıs Rum tarafının Kıbrıslı Türkleri doğrudan hedef alan bu sistematik saldırıları, ileride üzerinde ulaşılması muhtemel ortak zemin arayışlarını da dinamitlemektedir.

Hakların Korunması İnisiyatifi olarak, uluslararası hukuka bağlı kalmaya kararlıyız ve tüm çözülmemiş sorunları diyalog yoluyla çözmeye hazırız.

Ayrıca, Kıbrıslı Türklerin yok olmaları gailesini güden her türlü girişimin karşısında duracağımızın da altını çizeriz. Bu önemli konuya gösterdiğiniz ilgi için teşekkür ederiz”











Başa dön tuşu