DünyaGüncelInstagramManşetSağlıkSiyasetYaşam

Savcıyı tehdit ettiler




Türkiye‘de kamuoyuna ‘Yenidoğan çetesi‘ olarak yansıyan oluşumla ilgili tepkiler büyüyor. Bu çetenin, İstanbul’da 112 Acil Çağrı Merkezi’nin kimi çalışanlarıyla ortak hareket ederek acil sağlık durumu olan bebekleri özel hastanelerin yenidoğan ünitelerine sevk ettiği, bundan haksız kazanç sağladığı ve bazı bebeklerin ölümlerine sebebiyet verdiği iddia ediliyor

Savcıyı tehdit ettiler

Çeteyle ilgili soruşturma, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü’nün ihbarı üzerine Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı’nın koordinasyonunda 21 Mayıs 2023 tarihinde başlatıldı.

20 Haziran 2023 tarihi itibarıyla iki ayrı operasyonla şüpheliler gözaltına alındı.

30 Ağustos 2024’te tutuklu şüphelilerin avukatının soruşturmayı yürüten savcıyı tehdit ettiği basına yansıdı.
Yirmi ikisi tutuklu olan 47 şüpheli hakkındaki iddianame 16 Ekim’de hazırlandı.

Bakırköy Savcılığı tarafından hazırlanan 400 sayfalık iddianame detaylarının basına yansımasının ardından olaya karıştığı iddia edilen 10 hastanenin ruhsatları iptal edildi.

Ruhsatı iptal edilen hastanelerin listesi

Ruhsatı iptal edilen hastaneler şöyle: Özel Avcılar Hospital Hastanesi, Özel TRG Hospitalist Hastanesi, Özel Birinci Hastanesi, Özel Güney Hastanesi, Özel Bağcılar Medilife Hastanesi, Özel Beylikdüzü Medilife Hastanesi, Özel Reyap İstanbul Hastanesi, Özel Şafak Hastanesi Bağcılar, Özel Silivri Kolan Hospital Hastanesi ve Çorlu Reyap Hastanesi.

Türkiye Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu “On hastanenin şu anda hastane kimlikleri ellerinden alınmış durumda, artık hastane değiller” dedi.

Memişoğlu bu kurumlara hasta kabulü yapılmayacağını, içindeki hastaların da nakledileceğini duyurdu.

Bakan Memişoğlu ayrıca, özel sağlık kurumlarına ilişkin yapısal reformların bakanlığın gündeminde olduğunu açıkladı.

Memişoğlu: ‘Bir tane CİMER başvurusuyla bir çeteyi çökerttik’

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 19 Ekim’de Memişoğlu ve Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ile bir araya gelerek konuyla ilgili bilgi aldı.

Memişoğlu görüşmenin ardından yaptığı açıklamalarda şöyle konuştu:

“Sayın Cumhurbaşkanımız şunu söyledi; ‘Ben sonuna kadar arkanızdayım, benim insanlarımın en küçük canına, malına, herhangi bir şeyine zarar veren herkese gereğini yapın’ diye bizi talimatlandırmış durumdadır. Biz kötülerle mücadele eden iyileriz. Sayın cumhurbaşkanının talimatı, ‘Ne gerekiyorsa yapacaksınız’ dedi.”

Soruşturmanın uzun süredir, detaylı şekilde devam ettiğini ve gerekli adımların atıldığını söyleyen Memişoğlu, “Şimdi çok net söylüyorum, bir tane CİMER başvurusuyla bir çeteyi çökerttik” dedi.

Bakan şöyle devam etti: “İnsanlarımız şunu bilsinler, biz Sağlık Bakanlığı olarak insanlarımızın hayatı için her türlü denetimi, her türlü tetkiki yapıyoruz. Her türlü şikayeti de değerlendiriyoruz. Bunu özellikle söylemek istiyorum. Özel hastaneler bu konuda bizim her zaman denetimimize tabilerdir. Çok iyi çalışanları da var. Ama maalesef şikayet edildiği zaman da her türlü gidip onları denetliyoruz.”

Türkiye İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya da konuyla ilgili X platformu üzerinden yaptığı açıklamada, “Bir baba olarak çok üzgünüm. Halkımızın üzüntüsünü de en derinden paylaşıyorum. Haksız kazanç elde etmek için cennet kokulu bebeklerimizin hayatını hiçe sayan bu vicdansızların hak ettikleri cezayı alması için konunun takipçisi olacağım” dedi.

Muhalefetten istifa çağrısı

CHP Genel Başkanı Özgür Özel çeteyi araştırmak üzere parti temsilcilerinden bir heyetin kurulduğunu açıkladı.

Özel ayrıca, “Getirin, o hastanelerin hepsini bir gecede kamulaştıralım” dedi.

CHP Parti Sözcüsü Deniz Yücel, Memişoğlu’na istifa çağrısı yaparak, “Başka bir ülkede olsa hükümet istifa ederdi. Bizde ise sorumluluğu olan siyasiler büyük bir yüzsüzlük ve pişkinlikle koltuğa yapışıyorlar” dedi.

Yücel, bebek ölümlerinde eski sağlık bakanı Fahrettin Koca ve ondan önceki Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun da sorumluluğu olduğunu savundu.
Operasyonda adı geçen Medilife Hastanesi Başhekimi ve Beylikdüzü Belediyesi meclis üyesi Ahmet Atilla Yılmaz, CHP üyeliğinden istifa etti.

İstanbul Tabip Odası ise yaşananlar ile ilgili olarak, “Sağlığın alınır satılır bir meta, hastaların müşteri, sağlık kuruluşlarının ise ticarethane durumuna getirilmesinin sonucudur” yorumunda bulundu.

Diken haber sitesine konuşan Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) Başkanı Reşat Bahat ise şaşkın olduğunu söyledi:

“Hem yenidoğan hem de erişkin hem de kardiyolojik yoğun bakımdan bu kadar zarar ederken böyle bir işe nasıl tevessül edilir, nasıl kâr temin ettiler anlamış değilim. Hekimliğe ve sektöre büyük zarar verdiler. Bunun hiç iyi sonuçları olmayacak.”

Dönemin İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü Özel Hastaneler Denetim Birimi’nde uzman olarak görev yapan Dr. Malik Türkay Esin ise bir haber ajansına soruşturmanın nasıl başladığını ve yürütüldüğünü aktardı.

Esin, “Kayıtları dinlemesem, görmesem, bunun bir korku filmi, sağlık camiasını kirletmek amacıyla yapılabilecek bir iş olduğunu düşünürdüm. Bir insan olarak bunun yapılabilmesi hakikaten ciddi bir patoloji. Hele bir de bebeğe yapılmasını aklınız kabul etmiyor” dedi.

Eski bakanın hastanesi de iddianamede geçiyor

İddianamede eski sağlık bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun hastanesi Özel Avcılar Hospital’ın da ismi var.

Müezzinoğlu, Oda TV’ye yaptığı açıklamada, “Yüzlerce çalışanımız oldu. Kimse yanlış yapmadı diyemeyiz. İddianameye bakmadım, kamuoyuna yansıyan dışında da bir bilgim yok. Ancak hastane yönetiminden bilgi aldım, o yüzden içim çok rahat. Çalışma arkadaşlarım işlerini iyi yapan kişilerdir” dedi.

Ancak hastane de ruhsatı iptal edilen hastaneler arasında yerini aldı.

Hastanenin internet sitesinde yapılan açıklamada “haberlerin birçoğunun gerçeği yansıtmadığı” belirtildi.

Hastane adli süreç sonunda “hastanemizin ve mensuplarının iddia edilen hususlarla ilgili masumiyetinin ortaya çıkacağına inancımız tamdır” ifadeleri kullanıldı.











Başa dön tuşu