
İki Toplumlu Barış İnisiyatifi-Birleşik Kıbrıs, Kıbrıs’ta ve Crans Montana konferansında olmak üzere varılan anlaşmaların, etkili bir müzakere süreci için korunması gerektiğine dikkat çekerek, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres‘in 6 maddelik çerçevesinin etkili bir temel olduğunu belirtti
“Temmuz’da yapılacak yeni toplantıya odaklıyız”
Yazılı açıklama yapan örgüt, 18 Mart 2025 tarihinde Cenevre’de düzenlenen gayri resmi Kıbrıs Konferansı’nın sonuçlarıyla ilgili geniş çaplı endişelere rağmen İki toplumlu Barış İnisiyatifi-Birleşik Kıbrıs’ın, konferansta alınan kararlar doğrultusunda yaratılan fırsat penceresini memnuniyetle karşıladığını belirterek, Temmuz 2025’te aynı formatta yapılacak olan ara toplantıya kadar belirlenen hedeflere ulaşmaya odaklandıklarını kaydetti.
Açıklamada, “Birçok güven oluşturma girişimi hakkında varılan anlaşmanın gelişmeler üzerinde olumlu etkiler yaratabileceğine inanıyoruz ve bu ilerlemenin Temmuz 2025’teki gelecek toplantıda izleneceğini not ediyoruz” diyerek bunları madde madde şöyle sıraladı;
Geçiş noktaları, mayın temizliği, teknik komite…
1) 4 geçiş noktasının açılması, hazırlık çalışmalarının büyük ölçüde yapıldığı ve bu konuda gerekli siyasi irade olduğu takdirde kolayca karar verilebilecek dört geçiş noktasının masada olduğu anlamına gelebilir. Yeni geçiş noktalarının açılması acil bir ihtiyaçtır ve her bir geçiş noktası için zaten anlaşmalar yapılmışsa, tüm dört geçiş noktası ile ilgili anlaşmalar beklenmeden her bir geçiş noktasının açılmasına devam edilmelidir.
2) Mayın temizliği de geniş bir şekilde tartışılan bir konudur ve uygulamanın olumlu yansımaları olabilir, bu nedenle hemen başlanmalıdır.
3) Gençlik üzerine bir teknik komite kurulması uzun zamandır gündemde olup, BM tarafından temel bir konu olarak takip edilmektedir. Bu önerinin uygulanmasını dört gözle bekliyoruz ve bu komitede görev alacak kişilerin, iki toplum arasında anlayış geliştirmeye yönelik kanıtlanmış bir ilgisi olmasını umuyoruz.
Ancak, mevcut teknik komitelerin çalışmalarının, liderlik düzeyinde olumlu bir destek eksikliği nedeniyle engellendiği vurgulanmalıdır. ‘Imagine’ gibi başarılı programlar engellenmektedir ve bu tür engellerin derhal kaldırılması ve teknik komitelerin çalışmalarını kolaylaştırmak için aktif adımlar atılması son derece önemlidir.
4) Çevre ve iklim değişikliği konusundaki girişimler, ülke genelinde ilerleme görmek isteyen gerçekten ilgili insanların geniş bir şekilde katılım göstermeleri için fırsatlar yaratarak önemli ilerlemeler kaydedebilir.
5) Tampon bölgedeki güneş enerjisi projesi, iki taraf arasındaki işbirliği üzerinde önemli bir etki yaratabilir ve önemsiz farklılıkların bu konuda ilerlemeyi engellemesi düşünülemez. Şu anda planlanan proje, önemli bir güç depolama kapasitesini içermektedir ve bu altyapı, her iki elektrik şebekesinin mevcut ihtiyaçlarına etkin bir şekilde uyum sağlamak için yükseltilebilir potansiyele sahiptir. Önerilen tesisin operasyonel ihtiyaçları, mevcut seçenekler dikkate alınarak derhal ele alınmalı, böylece bu proje hızlandırılmış bir şekilde ilerleyebilmelidir.
6) Mezarlıkların restorasyonu, yıllar boyunca dikkat çekici çalışmalar üreten Kültürel Miras Teknik Komitesi’nin çalışmaları kapsamında devam etmektedir. Bu kararın, Kültürel Miras Teknik Komitesinin çalışmalarına verilen desteği artırmayı amaçladığı şeklinde yorumlanabilir. Böyle bir olasılığı güçlü bir şekilde destekleyebiliriz.
“Varılan anlaşmaların, etkili bir müzakere süreci için korunması gerekiyor”
2 Nisan’daki liderler toplantısının tüm konularda ilerlemeyi gözden geçireceğini ve yeterince ilerleme kaydedilen konularda kararlar alacağını tahmin ediyoruz. Ayrıca, BM Genel Sekreterinin özel temsilcisi, böyle bir ilerlemeyi gözden geçirme sorumluluğuna sahip olmasını bekliyoruz.
Tabii ki, BM Genel Sekreterinin özel temsilcisinin ana amacı, Kıbrıs sorununun özüne dair müzakerelerin yeniden başlatılması için zemin hazırlamaktır. Bu hazırlık çalışmalarının, BM kararlarıyla tanımlanan siyasi eşitlik ile İki toplumlu, iki bölgesel bir federasyon kurmayı amaçlaması gerektiğini yineleyerek vurguluyoruz.
Kıbrıs’ta ve Crans Montana konferansı da dahil olmak üzere varılan anlaşmaların, etkili bir müzakere süreci için korunması gerekmektedir. BM Genel Sekreteri Sayın Antonio Guterres’in 6 maddelik çerçevesinin, siyasi irade olduğunda hızlı sonuçlar verebilecek etkili bir temel sunmaya devam ettiğini düşünüyoruz.
“Genç nesiller için barışçıl bir geleceği elde etmenin tek yolu federasyondur”
Doğu Akdeniz bölgesindeki ve tüm dünyadaki mevcut kargaşa, tüm Kıbrıslıların Kıbrıs sorununun çözümü ve ülkemizin yeniden birleşmesi yönünde derhal ilerleme çağrısında bir araya gelmelerini gerektirmektedir.
İki toplumun liderleri ve tüm taraflar, Kıbrıs’ı iki toplumlu iki bölgeli bir federasyon olarak yeniden birleştirme yönündeki tüm Kıbrıslıların ortak iradesine saygı göstermelidir. Çünkü bu, genç nesiller için barışçıl bir geleceği elde etmenin tek yoludur”