
Adanın güneyinde faaliyet gösteren Yeni Kıbrıs Derneği (The New Cyprus Association), Türkiye iktidarı AKP ve atanmış hükümetin dayatma politikalarına karşı hak mücadelesi veren Kıbrıslıtürklerin barışçıl seferberliklerine tam destek belirtti
Yeni Kıbrıs Derneği: Kıbrıslıtürk protestocuların tutuklanması demokratik değerleri ve insan haklarını açıkça ihlal etmektir
Yeni Kıbrıs Derneği, yaptığı yazılı açıklamada “Cumhurbaşkanlığı yerleşkesi” açılışında “İrade Bizde” yazılı pankartla demokratik bir protesto gerçekleştiren eylemcilere yapılan polis müdahalesini kınadı.
Dernekten yapılan açıklamanın Türkçe metni şöyle:
Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın son Kıbrıs’a ziyareti ve Kıbrıslıtürklere yönelik tehditleri ve Kıbrıs sorunu hakkındaki açıklamaları Kıbrıslıları kışkırtmaktadır. Erdoğan’ın ziyareti Kıbrıs’la ilgili Birleşmiş Milletler kararlarına aykırı düşmektedir.
Böylece siyasi eşitliğe sahip iki toplumlu, iki bölgeli federasyon şeklindeki Kıbrıs’ın çözümü ve yeniden birleşmesini amaçlayan müzakere sürecini yeniden başlatma çabalarını engellemektedir.
Kıbrıslıtürk protestocuların tutuklanmaları ve onları sindirme çabaları, demokratik değerleri ve insan haklarını açıkça ihlal etmek anlamına gelmektedir.
“Verilen mücadele tebrik edilmeyi hak ediyor”
Yeni Kıbrıs Derneği, Kıbrıslıtürklerin toplumunun okullarının laikliğini korumak için verdikleri mücadelenin mücadeleci ruhlarının bir göstergesi olduğunu ve tebrik edilmeyi hak ettiklerine inanmaktadır.
Ayrıca, devam eden durum ve statüko konusunda endişesini dile getirmek isteriz. Bir çözümün olmaması tüm Kıbrıslıların zararına işliyor, yeni oldubittiler yaratıyor. Kıbrıs Türk toplumunun varlığını sürdürmesi, giderek daha çok tehdit ediliyor”