
69 yaşındaki ABD’li kardinal Robert Prevost papa seçildi
ABD’li ilk papa
Prevost, hem Katoliklerin ruhani lideri hem Vatikan devlet başkanı olarak 14’üncü Leo adını kullanacak.
Papa Francis’in 21 Nisan’da hayatını kaybetmesinin ardından Katolik Kilisesi’nin 267’nci papasının seçileceği süreç dün başlamıştı.
133 kardinal yeni papayı seçmek için dün Sistine Şapeli’ne kapandı. Ancak ilk oylamada bir sonuç çıkmadı. Seçimin ikinci günündeki dördüncü tur oylamanın ardından yeni papanın seçildiği Sistine Şapeli’nin bacasından çıkan beyaz dumanla ilan edildi.
Yeni papayı dünyaya, ‘Protodiacono’ unvanını taşıyan Fransız Kardinal Dominique Mamberti, Aziz Petrus Bazilikası’nın büyük locasından Latince ‘Habemus Papam’ (Bir papamız var) diyerek takdim etti.
Katolik Kilisesi’ndeki 266 papadan bugüne kadar 200’den fazlası İtalyandı. En son 2013’teki Konklav’da ilk kez Amerika kıtasından Arjantinli Francis papa seçilmişti.
14’üncü Leo ABD’li ilk papa.
İlk konuşmasında ‘barış’ vurgusu
14’üncü Leo, ilk konuşmasında selefini de anarak köprülerin diyaloglarla kurulması gerektiğini söyledi.
Uzun yıllar görev yaptığı Peru’ya özel selam gönderen papa, acı çekenlere yardım eden bir kilise için birlikte yürüyeceklerini söyledi.
Robert Prevost kimdir?
Robert Prevost Fransız bir baba ve İtalyan bir annenin oğlu olarak 14 Eylül 1955’te Illinois eyaletinin Chicago kentinde doğdu.
1977’de Villanova Üniversitesi’nin matematik bölümünden mezun oldu.
Aynı yıl rahip olmaya karar verip St. Augustine Tarikatı’na katıldı.
1982’de Chicago’daki Katolik İlahiyat Birliği’nden ilahiyat alanında yüksek lisans derecesi aldı. Hemen ardından Roma’ya rahip olarak atandı.
1985’ten itibaren uzun yıllar Peru’da görev yaptı. Peru vatandaşlığı da bulunuyor.
Prevost’un yoksullara yönelik tutum ve göçmen politikalarında Francis’le benzer görüşte olduğu belirtiliyor.
ABD Başkan Yardımcısı J.D. Vance’e verdiği cevap
ABD Başkan Yardımcısı JD Vance, 29 Ocak’ta Fox News’e verdiği mülakatta şunları söylemişti: “Hristiyanlıkta bir kavram vardır, ailenizi seversiniz, sonra komşunuzu seversiniz, sonra toplumunuzu seversiniz, sonra yurttaşlarınızı seversiniz, sonra da dünyanın geri kalanına öncelik verirsiniz. Aşırı solun büyük bir kısmı bunu tamamen tersine çevirmiştir”
Prevost’sa X hesabından Vance’in açıklamasına karşılık “JD Vance yanılıyor: İsa, bizden başkalarına sevgimizi derecelendirmemizi istemez” demişti.
ABD’nin göç politikalarına eleştiri
ABD’li kardinal, Trump yönetiminin ‘yanlışlıkla’ El Salvador’a sınırdışı ettiği Kilmar Abrego Garcia için yapılan bir paylaşımı da alıntılayarak hesabından paylaşmıştı. Paylaşımda şöyle deniyordu: “Acıyı görmüyor musunuz? Vicdanınız rahatsız olmuyor mu? Nasıl sessiz kalabiliyorsunuz?”
Prevost ayrıca 2015’te ABD’li kardinal Timothy Dolan’ın Washington Post için kaleme aldığı, Trump’ın göçmen karşıtı söylemelerini eleştiren yazıya da X hesabında yer vermişti.
2014’teki bir paylaşımındaysa İsa peygamberin de bir mülteci olduğunu söylemiş, bu çerçevede ‘toplumun gölgesinde yaşayan kişilere dua’ metni paylaşmıştı.