
Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Zeki Çeler, hükümet tarafından Meclis’e getirilen “yabancı işgücü” ile ilgili yasa tasarısının ekonomik akla aykırı ve kabul edilemez olduğunu söyleyerek, sırf KKTC vatandaşlığı verilmemesi için 3. dünya ülkesi emekçilerine uygulanmak istenen sözde formülün derhal geri çekilmesi gerektiğini kaydetti
Çeler: Ekonomik faaliyetlere ara verilmesi olanaksızdır
Yazılı açıklama yapan Çeler, ekonomik faaliyetler ve ekonomik yaşamın dinamik bir süreç olduğuna işaret ederek, bu süreçlerin durdurulmasının ve ekonomik faaliyetlere ara verilmesinin olanaksız olduğunu belirtti.
İşgücü ile iş arasındaki ilişkinin 45 gün süreyle kesilmesinin kabul edilebilir ve anlaşılır bir durum olmadığına dikkat çeken Çeler, “Örneğin yapımı devam eden bir binanın ustabaşının veya çalışanlarının 45 gün süreyle işten uzaklaşmasının sonuçları ne olur?” diye sordu.
“Hem ayrımcı hem öngörüsüz… İzahı bile mümkün değil”
“Üretim yapan bir fabrikanın en önemli makinesinin operatörünün 45 gün süreyle işe gelmemesi o işyeri açısından nasıl sonuçlar doğurur veya 85 yaşındaki bakıma muhtaç olan annenizin bakıcısının 45 gün süreyle annenizin yanına gitmemesi mümkün mü?” diye soran Çeler, ekonomik ve sosyal yaşamla bağdaşmayan bu örneklerin yüzlercesinin sıralanabileceğini kaydetti.
Çeler, “Sırf 3. ülke yurttaşlarına KKTC vatandaşlığı verilmesin diye işgücü piyasasını ve buna bağlı olarak ülkemizdeki ekonomik faaliyetleri darmadağın eden bu tür yaklaşımları anlayabilmek mümkün değildir. Yabancı işçiler arasında ayrımcılık da içeren bu tür yaklaşımlar hiçbir öngörüsü olmayan, ekonomik akıldan tamamen yoksun ve izahı mümkün olmayan yaklaşımlardır” dedi.
“Kıbrıslı Türklerin kimliklerinin korunmasını sağlayacak değişiklikler yapılmalı”
Bahse konu yasa tasarısının derhal geri çekilmesi ve işgücü piyasasına yapılmaya çalışılan bu şekildeki tamamen mantık dışı, ekonomik akılla hiçbir şekilde bağdaşmayan müdahalelerden vazgeçilmesi gerektiğini vurgulayan Çeler, “Bunun yerine, değişimine gerçekten ihtiyaç duyulan vatandaşlık mevzuatının masaya yatırılıp toplumsal mutabakat sağlanarak Kıbrıslı Türklerin kimliklerinin korunmasını sağlayacak şekilde değişikliklerin yapılmasının artık gündeme gelmesi gerektiği kanaatindeyiz” ifadelerini kullandı.