DünyaGüncelInstagramManşetSiyaset

Öneriler arasında Amerikan şirketlerinin petrol ve doğalgaza erişimi de yer alıyor






Reuters haber ajansına göre Suriye‘deki geçici yönetimin liderliğini üstlenen Ahmed Şara, ABD Başkanı Donald Trump‘la görüşmek istiyor. Şara bunun için Şam’a Trump Towers inşa edilmesini de içeren bir dizi öneride bulundu

Öneriler arasında Amerikan şirketlerinin petrol ve doğalgaza erişimi de yer alıyor

ABD Başkanı Donald Trump Ortadoğu ziyaretine bugün başlarken Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara, Trump ile görüşme yapabilmek için Şam’da Trump Towers inşa edilmesi, İsrail ile ilişkilerin yumuşaması ve ABD’li şirketlerin Suriye’deki petrol ve doğalgaza erişebilmesi gibi bazı önerilerde bulunmayı istiyor.

30 Nisan’da Şam’da Şara ile dört saatlik görüşme yapan ABD’li Trump destekçisi Jonathan Bass, Trump’ın Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri ziyareti sırasında Şara ve Trump arasında görüşme düzenlemeye çalışıyor.

Trump, Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın sorusu üzerine dün ABD’nin Suriye’ye karşı tutumunda değişiklik olabileceğini ve yaptırımları hafifletebileceğini belirtmişti.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Trump, “Yaptırımlar konusunda bir karar vermemiz gerekecek… Suriye’den yaptırımları kaldırabiliriz çünkü onlara yeni bir başlangıç sunmak istiyoruz” dedi.

ABD’nin Suriye ile ilişkilerini güçlendirmesini destekleyen kişiler, El Kaide geçmişi sebebiyle ABD tarafından hâlâ terörist olarak sınıflandırılan Şara’nın Trump’la görüşmesinin İsrail ve Suriye arasındaki gerilimi yatıştırabileceğini düşünüyorlar.

Suriye’nin eski Cumhurbaşkanı Beşar Esad’ı deviren ve Suriye’de hükümete geçen muhaliflerin kurduğu yeni yönetim, İsrail için bir tehdit oluşturmadıklarına dair ABD’yi ikna etmeye çalışıyor.

İsrail silahlı kuvvetleri Suriye’nin güneybatısında bazı bölgeleri işgal ederken İsrail hükümeti Suriye’nin merkezi yönetimini zayıf tutmak ve izole etmek için ABD’de lobi faaliyetleri yürütüyor.

Şara, Reuters’in haberinin ardından yaptığı açıklamada gerilimi yatıştırmak için Birleşik Arap Emirlikleri aracılığıyla İsrail’le dolaylı yoldan görüştüklerini doğrulamıştı.

Fakat görüşmelerin ardından Suriye’ye hava saldırısı düzenlemeye devam eden İsrail, Suriye Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın yakınını da bombalamıştı.

“Şara, ülkesinin geleceği için bir iş anlaşması istiyor” diyen Trump yanlısı aktivist Bass, enerji üretimi, İran’a karşı iş birliği ve İsrail’le görüşmelerin anlaşma kapsamında olabileceğini söyledi.

Bass: Şara bana Şam’da Trump Tower istediğini söyledi

Bass, “(Şara) bana Şam’da bir Trump Tower istediğini söyledi. Komşularıyla barış istiyor. Bana söyledikleri (şeyler), bölge için, İsrail için olumlu” diye ekledi.

Bass ayrıca Trump gibi suikast girişimine uğrayan ve kıl payı hayatta kalan Şara’nın Trump’la kişisel bir bağı olduğuna inandığını belirtti.

Suriyeli yetkililer ve Suriye Cumhurbaşkanlığı medya yetkilisi sorulara yanıt vermedi.

Suriye Cumhurbaşkanlığı makamının yaptığı açıklamaya göre Şara, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Salman’la Pazar günü görüşmüştü.

Şara’ya yakın bir kaynak ise Trump ve Şara’nın Suudi Arabistan’da görüşmesinin hâlâ muhtemel olduğunu fakat son ana kadar kesin olarak bilinemeyeceğini söyledi. Kaynak, Şara’nın davet alıp almadığını hakkında açıklama yapmadı.

Gazete Oksijen











Başa dön tuşu