
Kıbrıs Türk Hekimler Sendikası (Tıp-İş) Genel Sekreteri Dr. Bayram Taşseven, yaşlı ve bakıma muhtaç kişilerin korunması ve bakımlarının, anayasal hakları olduğuna işaret ederek, “Yaşlı bakımı toplumsal bir sorundur” açıklamasında bulundu. Atanmış hükümetin yaşlılara bakım konusunda hiçbir planı olmadığını dile getiren Taşseven, Kıbrıs Türk toplumunun haklı varoluş mücadelesinin asli kahramanları ve direnişçileri olan yaşlılarımız ise unutulmuş ve terk edilmiş haldedirler. Yazıklar olsun!!!” dedi
Dr. Taşseven: Anayasal hak olmasına rağmen iktidar yaşlıların bakımı konusunda görevini layıkıyla yerine getirememektedir
Taşseven, yazılı açıklamasında, Birleşmiş Milletler’in yaşlanma ile ilgili araştırmalarının, dünya nüfusunun her geçen yıl hızla yaşlandığını gösterdiğine vurgu yaptı.
Kuzey Kıbrıs’ın nüfusunun da son yıllarda aynı şekilde hızla yaşlandığını, yaşlı nüfusun arttığı gerçeğinin de tüm yetkililer tarafından görülmesi ve bu yöndeki politikalarını hazırlamaları gerektiğini ifade eden Taşseven, ülkede yaşlılara yönelik plan ve projeler halinde, bütünlüklü bir şekilde evde bakım hizmetlerinin yürütülmesi gerektiğini kaydetti.
Ülkede yerel yönetimler ve Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi tarafından bu çalışmaların yürütülmeye çalışıldığını belirten Taşseven, şöyle devam etti:
“Bülent Ecevit Rehabilitasyon Merkezi, Lapta Huzurevi ve Kalkanlı Yaşam Evi devlet bünyesinde hizmet sunmaya çalışmakta ancak devletin yürütmesi konumundaki iktidar oralarda da görevini layıkıyla yerine getirmemektedir.
Devletten yeterli ilgi ve desteği göremeyenler ise çareyi özel bakımevlerinde aramakta ya da kendi hasta ve yaşlılarına kendileri bakmaya çalışmaktadır. Ancak günümüz ekonomik şartlarında aile bireylerinin neredeyse tümü çalıştığı için yaşlı bakımı genellikle eğitimsiz, deneyimsiz bazen aynı dili konuşmayan bakıcılar eliyle sürmektedir”
Sınırüstü’nde, özel bir bakımevinde geçmişte yaşananları anımsatan Taşseven, bazı eleştirilerde bulundu.
“Yaşlılar ile ilgili siyasilerin bir planı yok”
Ülkede bulunan yabancıların yaş ortalamasının 75 üstü olduğuna da işaret eden Taşseven, bu insanların bakıma ihtiyacı olduğunu, evlerinde çeşitli hizmetlere ihtiyaçları olduğunu, bunun da en temel insan haklarından olduğunu kaydetti.
Sağlık Bakanlığı çatısı altındaki dairelerin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın, yerel yönetimlerin, sivil toplum örgütleri ve ilgili derneklerin de katkı sağlayacağı politikalar üretilmesinin zorunlu olduğunu ifade eden Taşseven, yaşlılarla ilgili siyasilerin bir planı olmadığını söyledi.
“Yazıklar olsun”
Yaşlıların unutulduğunu ve terk edildiğini vurgulayan Taşseven, “Yazıklar olsun” ifadesini kullandı ve eleştirilerde bulundu.
Dr. Taşseven, “Üzülerek görmekteyiz ki yaşlılarla ilgili, siyasilerin bir planı yoktur! Sunmuş oldukları projeler toplumu kapsamaktan öte makyevalist yaklaşımlar içermektedir. Kıbrıs Türk toplumunun haklı varoluş mücadelesinin asli kahramanları ve direnişçileri olan yaşlılarımız ise unutulmuş ve terk edilmiş haldedirler. Yazıklar olsun!!!” dedi.
Ülkede tedavi edici kurumlarda olduğu gibi temel sağlıkta da ciddi hekim, personel ve alt yapı eksikleri olduğunu ifade eden Taşseven, “En büyük eksik sağlık politikalarıdır. İktidar, gerçek anlamda koruyucu, sağaltıcı ve rehabilite edici hizmetler içeren politikalar için yetkili tüm paydaşlarla istişare içinde olmalı, uyarı ve önerileri dikkate almalıdır” dedi.