EkonomiInstagramKıbrısManşetSiyaset

Kıdrışoğlu: Ucube Göç Yasası yürürlükten kaldırılmalıdır!







Kıbrıs Türk Kamu Görevlileri Sendikası (Kamu-Sen) Genel Sekreteri Özgür Kıdrışoğlu, 47/2010 sayılı yasanın ekonomik tedbir adı altında dayatılarak kamu çalışanlarının maaşlarını düşürdüğünü, özlük haklarını budadığını ve vatandaşları göçe zorladığını belirterek, tek çatı altında birleşmeyi hedefleyen “Kamu Reform Yasası“nın tamamlanarak bir an önce yürürlüğe girmesi çağrısında bulundu

Kıdrışoğlu: “Ekonomik tedbir” adı altında dayatma ile yasalaştırıldı

Kamu-Sen adına yazılı açıklama yapan Genel Sekreter Kıdrışoğlu, ” ‘ekonomik tedbir’ adı altında dayatma ile tüm sendikaların, sivil toplum örgütlerinin ve halkın, belki de tarihinde en çok katılımla gerçekleştirdiği grevlere rağmen getirilen” 47/2010 sayılı “Kamu Çalışanlarının Aylık (Maaş-Ücret) ve Diğer Ödeneklerinin Düzenlenmesi Yasası” meclisten geçirilerek yasalaştığını hatırlattı.

Kıbrıs Türk Kamu Görevlileri Sendikası (Kamu-Sen) Genel Sekreteri Özgür Kıdrışoğlu,

“Bu yasa ile maaşlar düşürüldü, özlük hakları budandı, vatandaşlar göçe zorlandı”

Genel Sekreter, bu yasa ile maaşların düşürüldüğünü, özlük haklarının budandığını ve gelecek kaygısı yaratılarak vatandaşların göçe zorlandığını vurguladı. Sendikaların mücadelesiyle zaman içinde bazı iyileştirmeler yapılsa ve maaşlar kısmen artırılsa da, haklar istenilen seviyeye bir türlü getirilemediğini belirtti.

Kıdrışoğlu açıklamasına şöyle devam etti:

“Göç yasasında barem skalaları iç içe girdi”

“Kamuda aynı odada çalışan ve aynı işi yapan personel arasında, 7/1979 sayılı eski yasaya göre işe girenlerle, 47/2010 sayılı yeni yasaya tabi olarak işe girenler arasında ciddi farklar yaratılmış; bu durum çalışanlar arasında huzursuzluklara yol açmıştır.

Örneğin, “göç yasası” olarak anılan bu düzenlemede barem skalaları iç içe geçmiş, bazı durumlarda yükselme sınavında başarılı olan personel, yeni baremlerde çok düşük artışlarla terfi ettirilerek ciddi maaş kaybına uğramaktadır. Eski yasaya tabi bir kadın çalışana beş yıla bir yıpranma hakkı tanınırken, yeni yasadan giren çalışanlara bu hak verilmemektedir.

Eski yasadan giren bir memur, gerekmesi halinde yüzde yüz ek çalışma yapabiliyorken, yeni yasadan girenler yüzde elli (sağlık çalışanları hariç) ile kısıtlanmıştır.

“Yeni yasadan sınava girenler sınavda başarılı olsa bile terfi alamıyor”

Eski yasadan giren bir kamu görevlisi yükselme sınavında başarılı olması halinde kadro fazlası olarak terfi alabiliyorken, yeni yasadan sınava girenler sınavda başarılı olsa bile kadro fazlası olarak terfi alamıyor şeklinde örnekleri sıralayabiliriz. Bu durum da çalışanlar arasında çatışmalara yol açmaktadır.

Aynı işi yapan çalışanlar arasındaki farklılıkları ortadan kaldırabilmek için tüm çalışanların tek çatı altında toplanmasını sağlayacak ‘Kamu Reform Yasası‘ çalışılmış ve son aşamaya kadar getirilmişti. 4’lü Hükümet döneminde son yapılan görüşmelerde tüm yasa içinde sadece üç madde de uzlaşı sağlanamamıştı.

“Hükümet, neredeyse hazır olan yasayı ivedilikle gündeme almalı”

O zamanki Hükümet’in düşmesiyle bu yasa rafa kalkmış ve bir daha görüşülmemiştir. Özetle; göç yasası dediğimiz bu ucube yasada artık bircik bircik iyileştirmeler yapmak yerine bunu kökten yürürlükten kaldırmak, eşitsizlikleri ortadan kaldıracak ve çalışanları aynı yasa altında birleştirmek en doğru çözüm olacaktır.

Hükümet’in, bitmeye az kalmış hazır olan bu yasayı ivedilikle gündeme almasını talep ederiz”













Başa dön tuşu