
Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) İnsan Hakları ve Eşitlik Sekreteri Sevgi Erhalaç, Dünya İnsan Hakları Günü dolayısıyla yayımladığı mesajında; insan hakları ihlalinin eğitimle de çok ilgili olduğunu söyledi, eğitimdeki insan hakları ihlallerine de işaret etti
Erhalaç’tan Dünya İnsan Hakları Günü mesajı
Yazılı açıklama yapan Erhalaç, 1948 yılının Aralık ayından itibaren 10 Aralık gününün tüm dünyada İnsan Hakları Günü olarak kutlandığına işaret ederek, 10 Aralık 1948 tarihinde Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda kabul edilen İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin, evrensel niteliğinin yanı sıra dünyanın tüm coğrafyalarında insan yaşamını esas alması ve tüm insanlık değerlerini gözeterek hazırlanmış olmasıyla tarihteki yerini aldığına dikkat çekti.
Erhalaç, “Bildirgenin, 1945 yılında sona eren II. Dünya Savaşı’nın hemen ardından kaleme alınmış olması ayrıca dikkat çekicidir. II. Dünya Savaşı’nın ve ondan önce özellikle I. Dünya Savaşı’nın yarattığı yıkıcı ortam, savaşa karşı insan yaşamının önemini vurgulayan bu bildirgenin ortaya çıkmasında belirleyici olmuştur” dedi.
“Savaş, insanları eşit görmez, eşitsizlikten beslenir”
Erhalaç şöyle devam etti;
“Savaşların yarattığı acılar ve yıkımlar, bugün 77 yaşında olan bildirgede ‘bütün insanların eşit, özgür, onur ve haklar bakımından eşit doğdukları’ ifadesinin güçlü bir şekilde vurgulanmasına neden olmuştur. Çünkü savaş, insanları eşit görmez ve bu eşitsizlikten beslenir. Savaş, insanı hak sahibi bir özne olarak kabul etmez; bu nedenle savaşlarda siviller, çocuklar, kadınlar ve yaşlılar en çok etkilenir.
Gerek adamızda gerekse dünyanın çeşitli coğrafyalarında devam eden otoriter ve baskıcı siyasal iktidarların yol açtığı ağır insan hakları ihlallerinin tüm hızıyla sürmesi, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nde yer alan ilkelerin ne denli göz ardı edildiğini açıkça göstermektedir.
“Bildirgede eğitimin, insan haklarına saygıyı güçlendirmesi gerektiği belirtilmiştir”
Bildirgenin 26. maddesinde, herkesin eğitim hakkına sahip olduğu; ilk ve temel öğrenimin parasız olması gerektiği açıkça vurgulanmaktadır. Eğitimin, insan kişiliğinin tam gelişimine katkı sağlaması, insan haklarına ve temel özgürlüklere saygıyı güçlendirmesi gerektiği belirtilmiştir.
Ayrıca eğitimin; bütün uluslar, ırklar ve dinsel gruplar arasında anlayış, hoşgörü ve dostluğu pekiştirmesi ve Birleşmiş Milletler’in barışı koruma yönündeki çalışmalarını desteklemesi gerektiğine dikkat çekilmiştir.
Ne yazık ki bugün Kıbrıs’ın kuzeyinde eğitim alanında yaşanan hak ihlalleri ciddi boyutlara ulaşmıştır.
“Başarmak zor değil, yeter ki İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi kılavuzumuz olsun”
Öğrencilerimiz kalabalık sınıflara ve konteynerlerde eğitime mahkûm edilmiştir. Okullarımızda süregelen altyapı sorunlarına yönelik olarak Milli Eğitim Bakanlığı tarafından gerekli çözümler üretilmemiştir. Bu durum, bildirgenin temel ilkelerinin dikkate alınmadığının açık bir göstergesidir.
Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası olarak böylesine tarihi bir günde bir kez daha vurgulamak isteriz ki; insan hakları mücadelemizi, eğitim hakkını koruyarak, eşit, özgür ve onurlu bireylerin tüm haklarını dilediği gibi kullanabildiği bir toplumun yolunu açmak amacıyla kararlılıkla sürdüreceğiz.
Bunu başarmak zor değildir. Yeter ki İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi kılavuzumuz olsun, bizim de mücadele etme gücümüz hiç tükenmesin”



















