
Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman‘ın 19 Ekim seçimlerinde aldığı yüzde 63‘lük oy oranının içinde UBP‘li, DP‘li ve YDP‘lilerin oyunun olduğunu ve Erhürman hükümetin kararlarını onaylamazsa; kendi partililerinin bu desteği geri çekeceğini söyleyerek, Erhürman’ın Cumhurbaşkanlığı’ndan duyulan rahatsızlığı dışa vurdu
DAÜ soruldu, Çavuşoğlu hükümetin Erhürman sancısını dışa vurdu!
Meclis Genel Kurulu‘nda, Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Sıla Usar İncirli‘nin, Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Vakıf Yöneticiler Kurulu (VYK) ataması/görevden alınması konusunda çıkarılan yasaya aykırı Bakanlar Kurulu kararları konusundaki eleştirilerine cevap vermek için kürsüye çıkan Çavuşoğlu, 19 Ekim seçimlerinde yüzde 63’lük oy oranıyla Cumhurbaşkanı seçilen Tufan Erhürman‘dan duydukları rahatsızlığı dışa vurdu.

Çavuşoğlu şu ifadeleri kullandı;
“DAÜ Yasası’na göre bir VYK’yı görevden alma hakkına ve 1 ay içinde de yerine yeni kişileri atama hakkına sahibiz. Bakanlar Kurulu’nu bilgilendirdim, DAÜ VYK’nın görevden alınmasını sağladım. Cumhurbaşkanı bize ‘DAÜ çok önemli bir kurumumuzdur, atama da birlikte olsun‘ dedi. Biz de saygı gösterdik.
Ama atamayı düşündüğümüz insanlar, ‘Önce üyelikler boşaltılsın, gözümüz var gibi görünmesin‘ dedi. Cumhurbaşkanı, ‘Kimin hangi göreve atandığını yazmadınız‘ dedi. bunu da düzelttik.
Ama karar yazısı Resmi Gazete’ye giderken, son cümlesinde ‘Cumhurbaşkanı’na önerilmesine karar verilir‘ eksik kaldı.
“Biz Erhürman’ı sarayın büyük odaları dolsun diye yolladık”
Şimdi biz Erhürman’ı büyük destekle yolladık. Neden? Saray büyük, odalar büyük, destek büyük olsun ki; odalar dolsun diye. Yüzde 63’le gönderdik saraya.
UBP’liler, DP’liler, YDP’liler destek verdiği için oldu bu. Bir önceki seçimde Erhürman yüzde 20 almıştı. Yüzde 20 ile o odaların dolmayacağını düşündü bu halk, bu yüzden büyük umutla gönderdi Erhürman’ı saraya.
Biz orayı halkla doldurduk. Erhürman ‘ciddiyet götürecek’ diye gittiği sarayda popülizm kokan davranışlar oluyor mu…
UBP’liler, DP’liler ve YDP’liler Erhürman’a verdikleri oyu geri çekerlerse ne olacak? endişem şu; bu davranışlardan dolayı bizim partililer verdikleri oylardan vazgeçerse ve Erhürman bir önceki seçimlerdeki yüzde 20 ile orayı temsil ederse, o odalar boş kalmayacak mı? Bu destek düşerse orada boşluk olur”
Ne olmuştu?
Hatırlanacağı üzere yasaya göre DAÜ VYK üyelerini atama/görevden alma yetkisi; Cumhurbaşkanlığı’nda. Eğitim Bakanı talebiyle Bakanlar Kurulu, Cumhurbaşkanı’na iletilmek üzere isim önerisi yapıyor ve Cumhurbaşkanı uygun bulması halinde bu öneriyi onaylıyor ya da reddediyor.
Son dönemde, VYK Başkanı ile kişisel husumeti olduğu da bilinen Eğitim Bakanı Çavuşoğlu, Bakanlar Kurulu aracılığıyla 3 kez art arda yetkisiz “atama” kararı yayımlattı, Cumhurbaşkanı Erhürman ise kararı Cumhurbaşkanlığı’nın alabileceğini belirterek, onay vermedi, görevden alma ve atamalar gerçekleşmedi.
Hükümet ve Bakanlar Kurulu, bir kararı bile 3 kez yasaya uygun yayımlayamadığı için ağır eleştirilere maruz kaldı.
Özgür Haber Merkezi



















