InstagramKıbrısManşetSiyaset

KTÖS: Mahkeme kararı istismarın Anayasa’ya aykırı olduğunu ortaya koydu







Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Yürütme Kurulu, Anayasa Mahkemesi‘nin; Eğitim Bakanlığı tarafından Öğretmenler Yasası‘na koyulan “36 ay geçici öğretmenlik yapanların öğretmenlik sınavına girerek kadrolanması” maddesini iptal ettiğini duyurdu

KTÖS: Çavuşoğlu’nun bu dayatmacı anlayışına karşı yargı süreçleri başlatıldı

Yazılı açıklama yapan sendika, Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu tarafından 2022 yılı yaz ayında, yasanın belirlediği teknik kurul süreçleri dahi işletilmeden ve öğretmen sendikalarıyla istişare süreci yürütülmeden hazırlanan Öğretmenler Yasası değişikliklerinin, öğretmenlerin kazanılmış haklarını geriye götüren, merkeziyetçi ve anti-demokratik düzenlemeler içerdiğini hatırlattı.

KTÖS açıklamasında, “Nazım Çavuşoğlu’nun bu dayatmacı anlayışına karşı sendikamız öğretmenlerin haklarından vazgeçmeyeceğini açık biçimde ortaya koymuştur. Eğitim Bakanlığı tarafından bu süreçte eylem hakkını kullanan öğretmenlerin mücadelesini baskı altına almak adına soruşturmalar ve yargı süreçleri de başlatılmıştır” denildi.

“Liyakat ve katılımcılık ilkeleri yok sayıldı”

Açıklama şöyle devam etti;

“2023 yılında ilgili Öğretmenler (Değişiklik) Yasası Meclis gündemine taşınmış, her iki öğretmen sendikası bu sürece karşı tepkisini sürdürmüştür.

Sendikamız, söz konusu değişikliklerin öğretmenlik mesleğini güçlendirmediğini aksine mesleki özerkliği zayıflattığını, liyakat ve katılımcılık ilkelerini yok saydığını defalarca vurgulamıştır.

KTÖS’ün bu süreçteki mücadelesi yalnızca bir yasa maddesine karşı değildir. Eğitimin laik, bilimsel, kamusal ve demokratik bir anlayışla yönetilmesi, öğretmenlerin karar alma süreçlerinin dışında bırakılmaması, hukuk devleti ilkesine ve sendikal haklara saygı gösterilmesi talebinin bir ifadesidir.

“Çavuşoğlu’nun ısrarı hukuk devletine saygısızlığın süreklilik kazandığını gösteriyor”

Nazım Çavuşoğlu görev süresi boyunca öğretmenler yasası, tüzükler ve idari işlemler üzerinden attığı adımlar ve yetki aşımı, usul eksikliği ve anayasal ilkelere aykırılık içeren uygulamaları defalarca hukuk devleti ilkesini ihlal eden keyfi uygulamalar olarak mahkemeler tarafından durdurulmuştur.

Nazım Çavuşoğlu’nun her mahkeme kararına rağmen aynı anlayışta ısrar etmesi, hukuk devletine saygısızlığın süreklilik kazandığını göstermektedir.

Hukuk devleti ‘ben yaparım, isteyen mahkemeye gitsin’ anlayışıyla değil, yargı denetimine bağlılık, anayasal sınırlar ve demokratik katılım ile işler.

“Anayasa Mahkemesi oy birliği ile ilgili düzenlemeyi iptal etmiştir”

2023 yılında tüm diyalog çağrılarına ve eylemlere rağmen Meclis’ten parmak hesabıyla geçirilen Öğretmenler (Değişiklik) Yasası maddelerinin tümü o dönem Anayasa Mahkemesi’ne taşınmıştır. Değişikliğe konu maddelerden birçoğuna bu süreçte yasal düzenleme getirilmiştir.

Anayasa Mahkemesi, bu süreçte üzerinde yasal düzenleme yapılmayan, KTÖS’ün yıllardır dile getirdiği ve uyarılar yaptığı “36 ay geçici öğretmenlik yapanların öğretmenlik sınavına girerek kadrolanması maddesi”, Anayasa’nın ‘Kamu Görevine Girme Hakkı (Madde 72) (1) Her yurttaş, kamu görevlerine girme hakkına sahiptir. (2) Hizmete alınmada, ödevin gerektirdiği niteliklerden başka hiçbir ayırım gözetilemez’ maddelerine aykırı olduğuna karar vererek oy birliği ile ilgili düzenlemeyi iptal etmiştir.

“Mahkeme kararı istismarın Anayasa’ya aykırı olduğunu açık biçimde ortaya koydu”

KTÖS, söz konusu düzenleme gündeme geldiği ilk andan itibaren eşitlik, liyakat ve kamuya girişte adalet ilkelerinin açıkça ihlal edildiğini, geçici istihdamın kalıcı hale getirilmesinin anayasal düzeni bozacağını defalarca kamuoyuyla paylaşmış ve Eğitim Bakanlığı’na konuyla ilgili bir düzenleme yapma çağrısı yapmıştır.

Ancak, UBP-DP-YDP hükümeti ve Eğitim Bakanlığı bu konuyu kamusal yarar ve eğitim ihtiyacı değil, siyasi kaygılarla yaratılan bir istihdam politikasına dönüştürmüştür.

Geçici öğretmenlik uygulamasının yıllar içinde oy hesabına dayalı bir siyasi araç haline getirilmesi, kamu yönetiminde keyfiliği derinleştirmiştir. Mahkeme kararı, geçici atamalar üzerinden yaratılan bu siyasi istismarın Anayasa’ya aykırı olduğunu açık biçimde ortaya koymuştur.

KTÖS, dün olduğu gibi bugün de Anayasa’ya, hukuka ve kamusal eğitimin temel ilkelerine aykırı tüm düzenlemelerin karşısında durmaya, eğitim politikalarının belirlenmesinde öğretmenlerin ve sendikaların etkin ve gerçek katılımını savunmaya ve öğretmenlik mesleğinin onurunu korumaya kararlılıkla devam edecektir”













Başa dön tuşu