Türkiye‘nin Muğla ilindeki yangın bölgelerinde inceleme yapan ekipler alanların yeşerdiğini ve hayvanların yeniden bölgelere geldiğini tespit etti
Sürüngenler, kuşlar, karıncalar tekrar yuva yaptı
Muğla’nın Marmaris ve Datça ilçelerinde 28 Temmuz’da başlayan orman yangınları sonrası incelemeler sürüyor.
TC Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri ve uzmanlar yanan bölgelerde, sürüngenlerin, kuşların, karıncaların tekrar yuva yaptığını, makilerin yeşerdiğini, yangından en çok zarar gören kızılçam ağaç kozalaklarının şimdiden açılmaya başladığını gözlemledi.
Ankara, Hacettepe, Mehmet Akif Ersoy üniversitelerinden yangın ekolojisi alanında çalışan akademisyenler ve bakanlık uzman personelinin yer aldığı 10 kişilik heyet ile 20 günü aşkın süredir, yangının tahrip ettiği Özel Çevre Koruma Bölgeleri (ÖÇKB) ve doğal sit alanlarında araştırma ve inceleme yapıyor.
Heyet, yangın bölgesinde gelecek için umut verici hareketliliğin başladığını, bunun gelecek günlerde daha güzel görüntülerle karşılaşmak için bir işaret olduğunu belirtti.
Endemik ve nesli tehlike altında olan bitki türleri açısından zengin bölgede, uzmanlar buldukları tohumları gen bankasında saklamak üzere alırken, ilerleyen günlerde bu tohumların uygun alanlara dikilmesi planlanıyor.
Çalışma kapsamında, ağaçların ve çalıların sürgün verme durumları da incelenerek gelecek günlerde neler yapılabileceği tespit ediliyor.
Yangınlar sırasında yaralanan ve tedavi altına alınan yaban hayvanları ilerleyen günlerde doğaya bırakılacak.
Çalışmalar sonucunda orman alanlarında yapılacak rehabilitasyon uygulamalarına dair detaylı raporlar hazırlanacak, tohum durumlarına göre yapılacak işlemlere karar verilecek ve çalışma sonuçları ilgili bakanlık ve kurumlarla paylaşılacak.
(AA)