KıbrısManşet

Kanatlı: Sadece vatandaşlık değil, krediler, tapular, yardımlar…


Yeni Kıbrıs Partisi (YKP) Genel Sekreteri Murat Kanatlı, 4. Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın gidip, Ersin Tatar’ın gelmesiyle çok ciddi bir düşüş yaşandığını, Tatar’ın ülkeye en az 10-15 yıllık bir zaman kaybettirdiğini vurguladı

Kanatlı: Sadece vatandaşlık değil, krediler, tapular, yardımlar…

Özgür Web TV‘de Ali Kişmir‘in sorularını yanıtlayan Kanatlı, Kıbrıs‘ın kuzeyinde 2000’li yıllardan beri sadece vatandaşlık değil, krediler, tapular verildiğini ve yardımlar dağıtıldığını belirtti.

Çok ciddi bir tehlike ve sıkıntı ile karşı karşıya olunduğunu söyleyen Kanatlı, 2005 yılından itibaren TC Elçiliği Yardım Heyeti‘nin Kıbrıs’ın kuzeyinde dayatmalar yaptığını, bunun en açık bir şekilde Türkiye’den gelen su konusunda da görüldüğünü ifade etti.

“Hükümetçilik yapma gibi bir hedef ile yola çıkmak doğru değil”

Cumhuriyetçi Türk Partisi‘nin (CTP) bu baskılara bir yere kadar kendince direndiğini ve sonrasında da hükümetten düşürüldüğünü kaydeden Kanatlı, 4’lü hükümetin (CTP-HP-TDP-DP) nasıl dağıldığının da bilindiğini belirtti.

Kanatlı, “Eğer hala ‘biz hükümet olacağız, evimizi düzenleyeceğiz ve her şey çok güzel olacak, gelin birlik olalım’ diye yola çıkarsak, bu noktada YKP’nin yer alması çok zordur. Çünkü hükümet olma, hükümetçilik yapma gibi bir hedef ile yola çıkmak, bizce çok doğru bir şey değil” dedi.

“Kıbrıs’ın kuzeyinde bir sömürge ve koloni yönetimi var”

Kıbrıs’ın kuzeyinde hali hazırda bir sömürge, bir koloni yönetimi olduğunu ve Kıbrıs Türk toplumunun bir direniş hattı kurması gerektiğini anlatan Kanatlı, bir direnme üzerinden ortaklaşmanın mümkün olacağını vurguladı.

“Eğer kurmayı düşündükleri şey bir direniş ittifakıysa, YKP tabi ki yer alacaktır” diyen Kanatlı, buradaki temel sıkıntının, ittifak yapacak olanların birbirini ölçebilmek, niyetlerini görebilmek için Aralık ayının çok erken bir zaman olması olduğunu söyledi.

“Tatar bize en az 10-15 yıllık bir zaman kaybettirdi”

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın, Türkiye’de il il gezerek, milliyetçiliği yükseltip, TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a oy topladığını vurgulayan Kanatlı, Tatar’ın Türkiye ziyaretlerinin, TRT’de yayımlanan dizinin, gaz aranmalarının, AB’ye tavır alınmasının bir bütün olduğunu savundu.

Kanatlı, “Tümü Kıbrıs’ın milli kısmıyla ön plana çıkartılıp kendilerine oy devşirmesidir. O yüzden 13 Kasım’da yapılacak eylem çok önemlidir. Çünkü AKP artık Kıbrıs sorunuyla ilgili ‘ben bağımı kopardım, AB ile ilgili kısmı da kopardım’ demektedir. Bu bakımdan bizim burada bir hat oluşturmamız geriyor. AKP diyor ki ‘ben milliyetçilik, milli dava üzerinden siyaset yürüteceğim’, Ersin Tatar’da aynısını yapıyor. Şu anda burada bir hükümet yok ve oluşacak olan hükümet yine Türkiye’den gelecek olan talimatlarla yenilmeye mahkumdur. 4. Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın gidip, Tatar’ın gelmesiyle çok ciddi bir düşüş yaşadık. Birkaç yıl sonra Ersin Tatar bırakıp, yeni biri gelse de bizim Crans Montana’da ki pozisyona dönmemiz çok ciddi zaman alır. Bize en az 10-15 yıllık bir zaman kaybettirdi Tatar’ın varlığı. 2023’e kadar da bunun zorluklarını yaşayacağız” ifadelerini kullandı.

“Harmancı da çoğu sorunların altından kalkamadı”

Başkent Lefkoşa özelinde yaklaşan yerel seçimlere de değinen Kanatlı, Lefkoşa’nın kronikleşmiş ciddi problemleri olduğunu ve bunlara radikal çözümler bulunması gerektiğini savunarak, Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) Başkanı Mehmet Harmancı ile bunun olmayacağını bildiklerini söyldei.

Kanatlı, “Harmancı başarılı mıdır diye sorulacak olursa, bugünki mevcut bütçe imkânları içerisinde pozisyonu döndürebilmiştir. Ancak hep birlikte görüyoruz ki, her şeyin sınırlarına geldik. Belediyenin 700 çalışanı var ama bunun ciddi bir oranı memurdur. Belediyenin işçiye ihtiyacı vardır. Harmancı da çoğu sorunların altından kalkamadı” dedi.

Özgür Gazete/Özel Haber











Başa dön tuşu