Bulgular; çoğu AB ülkesinde cinsiyet farkının devam ettiğini gösteriyor

Avrupa İstatistik Ofisi‘nin (Eurostat) verilerine göre; Kıbrıs, 16-19 yaş arası kız çocuklarının yazılım ve kodlama konusunda erkeklerden daha başarılı olduğu tek Avrupa Birliği (AB) ülkesi. Kız çocuklarının erkek çocuklarından 4.3 puanlık üstünlüğü var
Bulgular; çoğu AB ülkesinde cinsiyet farkının devam ettiğini gösteriyor
Eurostat’ın raporuna göre, Kıbrıs, 16-19 yaş arası kızların kodlama konusunda erkeklerden daha başarılı olduğu tek AB ülkesi. Bu durum Avrupa genelindeki dijital beceri trendlerinde dikkat çekici bir istisnayı ortaya koyuyor.
Hanelerde ve bireylerde 2025 yılına yönelik BİT kullanımına ilişkin bir ankete dayanan bulgular; çoğu AB ülkesinde cinsiyet farkının devam ettiğini gösterirken, Kıbrıs’ta kodlama alanında kız çocuklarının 4.3 puanlık bir üstünlüğü olduğu ortaya çıktı.
Sonuçlar ne söylüyor?
AB genelinde, bu yaş grubundaki kız çocukları, genel nüfusa kıyasla daha yüksek düzeyde dijital içerik oluşturma becerisi sergiledi, dijital yetkinliklerinin giderek arttığı belirlendi.
İnternet kullanıcıları arasında kızların yüzde 79,2’si klasörler, cihazlar veya bulut hizmetleri arasında dosya kopyaladı veya taşıdı; bu da günlük dijital görevlerde güçlü bir yeterliliğe işaret ediyor.
Katılımcıların yüzde 75,2’si kelime işlem yazılımı kullanırken, yüzde 71,4’ü metin, resim, tablo, grafik, animasyon veya ses öğelerini bir araya getiren dosyalar oluşturdu.
Ayrıca, katılımcıların yüzde 62,4’ü anketten önceki üç ay içinde fotoğraf, video veya ses dosyalarını düzenledi ve yüzde 52,0’si elektronik tablo yazılımı kullandı.
Daha ileri düzey beceriler de göze çarptı; katılımcıların yüzde 24,4’ü verileri düzenlemek, analiz etmek veya değiştirmek için gelişmiş elektronik tablo özelliklerini kullanıyor.
Aynı zamanda, kızların yüzde 10’u bir programlama dilinde kod yazdıklarını bildiren anket sonuçları; kızların teknik dijital aktivitelere katılımını yansıttı.
Tüm bu alanlarda kızlar, genel nüfus için kaydedilen seviyelerin üzerinde performans gösterdi; farklar, entegre içerik oluşturmada yüzde 28,4 puan ile gelişmiş elektronik tablo kullanımında yüzde 0,4 puan arasında değişti.
Kızlar ayrıca fotoğraf, video veya ses düzenleme, kelime işlemcisi kullanımı, entegre içerik oluşturma ve dosya yönetimi görevleri de dahil olmak üzere dört özel alanda erkeklerden daha iyi performans gösterdi.
AB genelinde genç internet kullanıcılarının yalnızca yüzde 14,9’u kod yazmış durumda
Ancak AB düzeyinde kodlama konusunda cinsiyet eşitsizliği devam ediyor; referans döneminde genç internet kullanıcılarının yalnızca yüzde 14,9’u kod yazmış durumda.
Bu rakamlara göre, kodlama ile ilgilenen erkeklerin oranı yüzde 19,8 iken kızların oranı yüzde 10; yani erkeklerin katılımı genel olarak neredeyse iki kat daha fazla.
Bununla birlikte, Kıbrıs bu eğilimden ayrı bir konumda; çünkü kodlamaya katılımda kızların önde olduğu tek üye ülke.
Ancak Kıbrıs’ın söz konusu yaş grubu için genel kodlama katılım yüzdesi, yüzde 3,84 ile AB ortalamasının altında kalıyor.
Kıbrıs’taki cinsiyet eşitsizliğine gelince; Eurostat’ın raporuna göre bu yaş grubundaki erkek çocukların yalnızca yüzde 2,02’si anketin yapıldığı tarihten 3 ay önce bir programlama dilinde kod yazdı.
Aynı zamanda, Kıbrıs’ta kız çocuklarının oranı yüzde 6,29’da kaldı ve bu da adayı AB ülkeleri arasında istisna bir konuma getirdi.
Buna karşılık, kodlamada en büyük cinsiyet farkları Portekiz’de yüzde 26,6 , Belçika’da yüzde 17,9 ve Slovakya’da yüzde 17,4 olarak kaydedildi.
En küçük farklar Bulgaristan’da yüzde 0,2 , Letonya’da yüzde 1,6 ve Romanya’da yüzde 2,4 olarak gözlemlendi.
Bu rakamlar, genç kadınların dijital becerilerde kaydettiği ilerlemeyi ve Avrupa Birliği genelinde daha ileri teknik alanlardaki devam eden eşitsizlikleri vurguladı.




















