DünyaInstagramSürmanşetYaşam

Bu uygulama neden çevre dostu olarak görülüyor?






İngiltere‘nin en büyük cenaze hizmetleri sağlayıcısı, bu yıl resomasyon olarak da bilinen suda ölü beden eritme hizmeti sunmaya başlayacağını açıkladı. Peki bu uygulama nedir ve niçin çevre dostu olarak görülüyor?

İngiltere cesedi suda eritme işlemini uygulamaya başlayacak

İngiltere, artan ”çevre dostu cenaze hizmeti” talebini karşılamak için bu yılın ilerleyen dönemlerinde ilk kez cesedi suda eritme işlemini uygulamaya başlayacak.

Avrupa‘da bir insan hayatını kaybettiğinde toprağa gömülme ve ateşte yakılma gibi iki defin seçeneği sunuluyor. Fakat şimdi daha sürdürülebilir yeni yöntemler araştırılıyor.

Aquamation, rezomasyon ya da alkali hidroliz yöntemi olarak da bilinen suda cenaze eritme işleminde bedeni yalnızca kemiklerin kalacağı şekilde eritmek için su kullanılıyor.

Bu işlemde ölü beden su ve alkali bir çözeltiyle dolu çelik bir kaba yerleştiriliyor. Beden daha sonra ısıtılarak kimyasal bileşenlerine ayrıştırılıyor.

Yaklaşık üç ila dört saat sonra bedenden geriye sadece kemikler kalıyor ve bunlar beyaz bir toz haline getirilerek bir kaba konularak ailesine veriliyor.

İngiltere’nin en büyük cenaze hizmetleri sağlayıcısı Co-op Funeralcare, bu yıl içinde bu uygulamayı başlatacağını duyurdu.

İngiltere’de cenazeyi suda eritmek sağlık, güvenlik ve çevre düzenlemelerine uyulması koşuluyla zaten yasaldı ancak bu hizmet ilk kez geniş çaplı olarak tüm ülkede sunulacak.

Bu yöntem Güney Afrikalı apartheid karşıtı Desmond TuTu’nun 2021’deki ölümünü sonrası uygulanmıştı. TuTu öldükten sonra çevre dostu bir yöntemle uğurlanmak istemişti.

İngiltere merkezli Resomation firmasına göre bu yöntem, ateşte yakma işlemine göre beş kat daha az enerji harcıyor.

Cenaze endüstrisinin çevreye etkisi

Rezomasyon şirketi Kindly Earth’ün yöneticisi Julian Atkinson, “Yaşam sonu düzenlemeleri söz konusu olduğunda onlarca yıldır sadece iki ana seçenek vardı: defin ve yakılma” diyor.

Atkinson, “İnsanlara bu dünyayı nasıl terk edecekleri konusunda başka bir seçenek daha sunacağız çünkü bu doğal süreçte ateş yerine su kullanılıyor, bu da vücuda ve çevreye daha nazik davranılmasını sağlıyor.” şeklinde konuşuyor.

Co-op Funeralcare şirketi tarafından YouGov’a yaptırılan bir araştırma, İngiltere’deki yetişkinlerin yüzde 89’unun resomasyon terimini hiç duymadığını ortaya koydu. Suda eritme işlemi anlatıldığındaysa yüzde 29’u uygulanmaya başlaması halinde kendi cenazeleri için bu yöntemi seçeceklerini söyledi.

Geleneksel bir ateşte ölü yakma işleminde yaklaşık 245 kg karbon emisyonu ortaya çıkıyor. Bu da bir akıllı telefonu 29 bin kez şarj etmekle eşdeğer bir miktar.

Geleneksel cenaze törenlerinin de olumsuz çevresel sonuçları var. Mumyalama işleminde kullanılan kimyasallar dışarı sızarak çevredeki toprak ve su yollarını kirletebilir.

Hangi ülkeler suda eritme yöntemini kullanıyor?

İngiltere, bu yöntemi gündeme getiren tek Avrupa ülkesi değil.

İrlanda bu yıl ilk suda ölü eritme tesisini açmaya hazırlanıyor. Bu hizmet Amerika Birleşik Devletleri, Kanada ve Güney Afrika’da da mevcut.

Belçika ve Hollanda da bu uygulamayı başlatmak isteyen diğer Avrupa ülkeleri arasında yer alıyor ancak öncelikle aşılması gereken yasal engelleri var.

Kaynak: EuroNews











Başa dön tuşu