DünyaInstagramSürmanşet

Konferansta, çevreyi en çok kirleten iki ülke ABD ve Çin yer almadı






Afrika, Avrupa, Karayipler ve Pasifik‘teki 106 ülke, fosil yakıtlardan tam çıkış çağrısında bulunan bir bildiri imzaladı

Silva: Gezegen yerine getirilmeyen iklim anlaşmalarından bıktı

Dubai’de liderlerin Dünya’nın krizde olduğunu kabul etmesiyle başlayan kritik COP28 iklim konferansında, gelişmekte olan ülkeler tutulmayan sözler vermenin anlamsız olduğunu vurgulayarak gelişmiş ülkeleri eleştirdi.

Brezilya Devlet Başkanı Luiz İnacio Lula da Silva, “Gezegen yerine getirilmeyen iklim anlaşmalarından bıktı,” sözleriyle en sert çıkışı yapan liderlerden biri oldu.

COP olarak bilinen ve bu yıl 28’incisi yapılan Birleşmiş Milletler konferansı başkanların, başbakanların ve kraliyet mensuplarının emisyonları azaltma planlarını ortaya koymaları ve iklim felaketini önlemek için birlikte hareket etmenin gerekliliğine vurgularla başladı.

Konferansta, çevreyi en çok kirleten iki ülke ABD ve Çin yer almadı

Fakat konferansta, çevreyi en çok kirleten iki ülke olan ABD ve Çin’in liderlerinin yer almaması zirveye gölge düşürdü. ABD’yi Başkan Yardımcısı Kamala Harris temsil ediyor.

Zirve öncesi Antarktika ve Nepal’deki eriyen buzulları ziyaret eden BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, cuma günü yaptığı ateşli konuşmasında, “Dünyanın hayati sinyalleri alarm veriyor” dedi ve liderlere “gezegenin yok olmasını önleyebilirsiniz” dedi.

Guterres: İklim kaosu adaletsizliğin alevlerini körüklüyor

“İklim kaosu adaletsizliğin alevlerini körüklüyor,” diyen Guterres “Küresel ısınma bütçeleri zorluyor, gıda fiyatlarını şişiriyor, enerji piyasalarını alt üst ediyor ve yaşam maliyeti krizini besliyor. İklim eylemi bunu tersine çevirebilir,” ifadelerini kullandı.

Kenya Devlet Başkanı William Ruto, iklim değişikliğini “çağımızın belirleyici sorunu” olarak nitelendirdi ve yenilenebilir enerjiyi üç katına ve enerji verimliliğini iki katına çıkarmanın şart olduğunu vurguladı.

Gelişmekte olan ülkelerden tam çıkış çağrısı

İklim değişikliğine neden olan petrol, gaz ve kömür kullanımını uzun süredir eleştiren Guterres, aralarında COP28’e ev sahipliği yapan Birleşik Arap Emirlikleri’nin de bulunduğu sektöre karşı şimdiye kadarki en güçlü atışını yaparak şunları söyledi: “Yanan bir gezegeni fosil yakıtlarla çalışan bir itfaiye hortumuyla kurtaramayız,” ifadelerini kullandı.

Konferans başkanı cuma günü, fosil yakıtların “aşamalı olarak azaltılması” çağrısında bulunan bir belge yayınladı.

Ancak Afrika, Avrupa, Karayipler ve Pasifik’teki 106 ülke, tam çıkış çağrısında bulunan bir bildiri imzaladı. Konferansın Genel Direktörü Majid Al Suwaidi, herkesin memnun olacağı bir anlaşmaya varmanın görüşmelerde 190’dan fazla ülkeye bağlı olduğunu söyledi.











Başa dön tuşu