Kıbrıslıtürk ve Kıbrıslırum toplumlarından seçilen 10 Kültürel Miras Genç Elçisi, “Kültürel Miras Anıtlarına Destek” programı çerçevesinde ilk ortak gezileri kapsamında bugün ve yarın Brüksel’i ziyaret ediyor
KMTK’nın Kıbrıslırum ve Kıbrıslıtürk eş başkanları ile AB ve UNDP temsilcileri eşlik ediyor
Avrupa Komisyonu’ndan yapılan açıklamaya göre, Kültürel Miras Genç Elçileri, Kıbrıs’ın zengin kültürel mirasını kendi yerel topluluklarında tanıtmaya yönelik çalışmalarını sunacak ve AB’nin kültürel miras alanındaki faaliyetlerine dair bilgi edinecekler.
10 Kültürel Miras Genç Elçisine, Kültürel Miras Teknik Komitesi’nin (KMTK) Kıbrıslırum ve Kıbrıslıtürk eş başkanları ile AB ve UNDP temsilcileri eşlik ediyor.
Ferreira: Toplumlarını birbirine yakınlaştırmak Komisyon’un Kıbrıs’taki başlıca önceliklerinden biridir
Uyum ve Reformlardan sorumlu Komisyon Üyesi Elisa Ferreira konuyla ilgili olarak şunları ifade etti: “Kıbrıs Rum ve Kıbrıs Türk toplumlarını birbirine yakınlaştırmak Komisyon’un Kıbrıs’taki başlıca önceliklerinden biridir. İki toplum arasında güven ve anlayışın tesis edilmesi adanın yeniden birleşmesine giden yolun açılması için temel bir gerekliliktir. Kültürel Miras Genç Elçileri gibi gruplarda yer alan gençlerin, barışın inşası ve uzlaşı sürecine aktif katılımları, barış içinde bir arada yaşama umudunu taşımaları açısından oldukça önemlidir.”
Khaydarov: Bu girişim, BM Antlaşması’nın dayanışma ve işbirliği ilkelerini somut bir şekilde yansıtmaktadır
UNDP Kıbrıs Ofisi Direktörü Jakhongir Khaydarov şunları söyledi: “Kıbrıs Rum ve Kıbrıs Türk toplumlarını temsilen 10 Kültürel Miras Genç Elçisini Brüksel’de ağırlayan bu çalışma gezisine tanıklık ederken ortak kültürel miraslarının zengin dokusuna dayanan birlik ve beraberliğe olan derin bağlılıklarını kutluyoruz. Bu önemli girişim, BM Antlaşması’nın dayanışma ve işbirliği ilkelerini somut bir şekilde yansıtmaktadır. Avrupa Birliği tarafından desteklenen bu çaba, ortak kültürel mirasımızın korunması ve tanıtılmasında gençlerin üstlendiği kritik rolü ön plana çıkarmaktadır”
“Kültürel Miras Genç Elçileri, Kıbrıs’ın ortak kültürel mirasının yeni nesil koruyucularını yetiştirmeyi hedefleyen KMTK’nın bir girişimidir”
Açıklamanın devamı şu şelide;
Kültürel Miras Genç Elçileri, Kıbrıs’ın ortak kültürel mirasının gelecek nesiller tarafından korunması ve tanıtılmasında gençlerin katılımını teşvik ederek bu mirasın yeni nesil koruyucularını yetiştirmeyi hedefleyen KMTK’nın bir girişimidir. Bu genç elçiler, sosyal medyada ve kendi çevrelerinde aktif olarak çalışmalar yürütmekte, bazıları öğretmen, mimar veya tarihçi olarak bu mirası tanıtmakta, restore edilen anıtlara ziyaretler düzenlemekte ve bu anıtların çevresini temizlemek, yabani otlardan arındırmak gibi çeşitli etkinlikler düzenlemektedir.
AB, tarih boyunca adayı yaşam alanı olarak seçmiş çeşitli ve zengin kültürlerle medeniyetleri yansıtan Kıbrıs’ın kültürel mirasının korunmasına büyük önem vermektedir. AB bugüne kadar, ada genelinde 130’dan fazla kültürel miras alanını restore eden ya da koruma altına alan KMTK’nın çalışmalarını desteklemek üzere 27 milyon Euro’nun üzerinde bir kaynak tahsis etmiştir. Bu alanlar arasında kiliseler, manastırlar, camiler, mezarlıklar, surlar, hamamlar, çeşmeler ve arkeolojik alanlar yer almaktadır.
“AB, 2006 yılından bu yana yardım programına 688 milyon Euro tahsis etmiştir”
Kültürel Miras Genç Elçileri, Komisyon Üyesi Ferreira’nın Kabinesi ve Kıbrıs Çözüm Destek Birimi’nden sorumlu Avrupa Komisyonu yetkilileri ile bir araya gelecek, AB’nin kültür politikaları ve Kıbrıs’ta da gerçekleştirildiği gibi, Avrupa’daki kültürel mirasın dijital ortama aktarılması konularında da Avrupa Komisyonu yetkilileriyle görüşmeler yapacak. Ayrıca, AB Konseyi ve Avrupa Parlamentosu ziyaretlerinin yanı sıra Experience Europe Sergi Merkezi ve Avrupa Tarihi Evi’ni de gezecekler.
KMTK’ya verilen destek, Kıbrıs’ın yeniden birleşmesini kolaylaştırmayı hedefleyen AB’nin Kıbrıs Türk toplumuna yönelik Yardım Programı kapsamında sağlanmaktadır. AB, 2006 yılından bu yana yardım programına 688 milyon Euro tahsis etmiştir.