DünyaInstagramSürmanşet

Yaşananlara uluslararası kamuoyu tepki gösterdi

İsrailli askerlerin, Gazze‘nin kuzeyinde yardım konvoyuna ulaşmaya çalışan Filistinlilerin olduğu bölgeye doğru ateş açması sonucunda en az 117 Filistinli hayatını kaybetti, 760’ı da yaralandı

İsrail askerleri konvoydakilere ateş açtı

Gazzeliler, İsrail askerlerinin doğrudan konvoydakilere ateş açtığını söyledi.

İsrail ordusu, askerlerinin ve tanklarının uyarı ateşi açtığını ancak konvoyu vurmadığını açıkladı.

İsrail’e göre hayatını kaybedenlerin çoğu izdiham sonucu öldü ya konvoydaki kamyonlar tarafından arbedede ezildi.

Perşembe günü yaşananlara uluslararası kamuoyu tepki gösterdi

Türkiye, “İsrail, Nabulsi meydanındaki Filistinlileri öldürerek, işlemekte olduğu insanlığa karşı suçlara bir yenisini eklemiştir” diyerek İsrail’e sert tepki gösterdi.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “İsrail, Nabulsi Meydanı’ndaki Filistinlileri öldürerek, işlemekte olduğu insanlığa karşı suçlara bir yenisini eklemiştir. İsrail’in, yardım kuyruğundaki masum sivilleri hedef alması, Filistin halkını bilinçli ve toplu olarak yok etmeyi hedeflediğinin delilidir” denildi.

Filistin’de soykırım işlediği suçlamasıyla Ocak ayında İsrail’e yönelik Uluslararası Adalet Divanı’nda (ICJ) dava açan Güney Afrika, Cuma günü yaptığı açıklamada ICJ’in geçici kararının ihlal edildiğini söyledi.

ICJ, dava kapsamında verdiği geçici kararda İsrail’in kendisine bağlı güçlerin Gazze’de soykırım yapmayacağını garanti etmesi gerektiğini vurgulamıştı.

Guterres: 100’den fazla insanın yardım ararken öldüğü ya da yaralandığı bildirilen olayı kınıyorum

Güney Afrika Uluslararası İlişkiler ve İşbirliği Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “Güney Afrika, hayat kurtarıcı yardıma erişmeye çalışan 112 Filistinlinin katledilmesini ve yüzlerce kişinin yaralanmasını kınıyor. Bu son vahşet, uluslararası hukukun bir başka ihlali ve Uluslararası Adalet Divanı’nın bağlayıcı geçici kararına aykırı” denildi.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, “Perşembe günü Gazze’de meydana gelen ve 100’den fazla insanın yardım ararken öldüğü ya da yaralandığı bildirilen olayı kınıyorum” dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İsrail askerlerinin sivilleri hedef aldığını söyledi.

Olayla ilgili bağımsız soruşturma başlatılması çağrısında bulundu. Bu çağrıya İtalya ve Almanya da katıldı.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Gazze’de yaşananların “kabul edilemez” olduğunu söyledi.

Borrell, “Yaşananlar beni dehşete düşürdü” dedi.

Petro: Bu ülkeden silah alımını askıya aldık

Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro ise İsrail’e tepki göstererek bu ülkeden silah alımını askıya aldıklarını duyurdu.

ABD ise Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin İsrail’i suçlayan bir açıklama yapmasını önledi. Konsey’in diğer 14 üyesi kapalı oturumda İsrail’in suçlandığı bir açıklama yapılmasını desteklemişti.

ABD’nin BM Daimi Temsilci Yardımcısı Robert Wood, yardım konvoyunda yaşananların henüz netleşmediğini söyledi.

Rihan: Ateş açılmayacağı bilgisi verildi

BBC Arapça’nın konuştuğu, olayda yaralanan Remzi Muhammed Rihan yaşadıklarını şu sözlerle anlattı:

“Bize Nabulsi Kavşağı üzerinden bir un sevkiyatı yapılacağı ve ateş açılmayacağı bilgisi verildi.

“Çocuklarımızı beslemek için un almaya gittik. Nabulsi Kavşağı’na gittik. Kamyonlar gelmeden önce silah sesleri duyduk.

“Kamyonlar girdiğinde onlara doğru yöneldik ve kamyondan ilk un çuvalını almaya çalışırken bize ateş etmeye başladılar.”











Başa dön tuşu