‘Avcı Ayı‘ olarak da bilinen ‘Hasat Süperayı‘ dün gece gökyüzünü aydınlatmaya başladı. Hasat Süperayı 18 Ekim’e kadar yaklaşık iki gün boyunca görülebilecek
Hasat Süperayı dünyadan 357.364 kilometre uzaklıkta konumlanacak
Avcı Süperayı, meteoroloji platformu Meteovista tarafından bildirilen ve Old Farmer’s Almanac tarafından alıntılandığı üzere, yılın en büyük ve en parlak süperayı olacak ve ay Dünya’dan 357.364 kilometre uzaklıkta konumlanacak.
Almanac’ta, “Bir süperay teknik olarak normal bir dolunaydan daha büyük ve parlak olsa da, diğer koşullara bağlı olarak insan gözü için sadece yaklaşık %7 daha büyük görünür, bu da ince bir fark olabilir” ifadesi yer alıyor.
“Ay gün batımında ufka doğru kaydıkça daha büyük ve turuncu görünebilir”
‘Avcı Ayı’ hasat ayından hemen sonra gelir. Bu isim, Kızılderili uygulamaları ve Avrupa geleneklerine kadar uzanıyor. Avcı Ayı, sonbaharda avcıların göç eden avlarını takip etmelerine yardımcı olan parlak ay ışığına atıfta bulunuyor.
Ekim ortasındaki gerçekleşen bu ay, geleneksel olarak kış hazırlıklarının başlangıcını işaret eder.
Geleneğe bağlı olarak, hasat döneminin sonunu ve soğuk sonbahar gecelerinin başlangıcını işaret eden ‘Göç Eden Ay’ veya ‘Düşen Yapraklar Ayı’ olarak da bilinir.
Süper ay, ay yörüngesinde Dünya’ya en yakın noktasında olduğunda meydana gelir.
Bu dönemde, ay tipik bir dolunaydan yaklaşık %7 daha büyük ve %14 daha parlak görünür.
Bu Ekim süper ayı, Eylül ayındaki süper ayı takip eden 2024’ün ikinci süper ayı olması nedeniyle yılın en muhteşem süper ayı olması nedeniyle özellikle dikkat çekicidir.
Ay, ufka yakın olduğunda, atmosferik kırılma nedeniyle turuncu veya kırmızımsı bir renk alır.