DünyaEkonomiGüncelInstagramSiyasetSürmanşet

Çevreyi koruyan regülasyonları kaldıracağı sözü verdi!




ABD’de Cumhuriyetçi başkan adayı Donald Trump, kampanyasının en büyük dördüncü nakit kapısı olan petrol ve gaz endüstrisinden 14,1 milyon dolar (yaklaşık 482 milyon 931 bin lira) bağış aldı

Çevreyi koruyan regülasyonları kaldıracağı sözü verdi!

Trump aylar önce petrol yöneticilerinden 1 milyar dolar bağış talep etmiş, karşılığında çevreyi korumaya yönelik regülasyonları kaldıracağına söz vermişti.

İstediği bağışı toplayamasa da önceki başkanlık kampanyalarının bu döneminde petrol ve gaz endüstrisinden aldığı bağışı miktarını geçti.

Bağış dosyalarına göre eylül başına kadar bu endüstrilerden toplam 14,1 milyon dolar bağış aldı.

The Guardian’ın haberine göre bazı petrol şirketi yöneticilerinin desteği Trump’ın kampanyası için kritik önemde. Öyle ki bu endüstriler Trump kampanyasının en büyük dördüncü nakit kaynağı.

İklim için mücadele eden grup Climate Power, Trump’ın Energy Transfer’s Warren şirketinden 5 milyon dolar başta olmak üzere iki şirketten daha yaklaşık bir milyon dolar bağış aldığını belirtti.

‘Bilimsel kanıtları reddediyor‘

Trump, fosil yakıt kullanımı-iklim değişikliği bağıntısına ilişkin bilimsel kanıtları kabul etmiyor.

Nitekim daha önce rüzgar değirmenlerinin kansere yol açtığı ve elektrikli otomobillerin ‘çevre için kötü’ olduğu gibi birçok yanlış iddiayı dillendirdi. Üstelik başkan seçilirse elektrikli araçlar için vergi indirimlerini kaldıracağını söyledi.

2016-2020’deki ilk başkanlık dönemindeyse, ABD’yi iklim değişikliğinin olumsuz etkilerini azaltmayı amaçlayan Paris Anlaşması’ndan çekeceğini duyurmuştu.

Trump son mitinglerinde petrol ve gaz faaliyetlerini hızlandıracağını söyleyerek iklim krizini ‘tarihin en büyük dalaveresi’ diye niteledi. Ayrıca bilimsel kanıtlara rağmen gezegenin soğuduğunu söyleyerek rüzgar enerjisi için ‘saçmalık’ ve ‘berbat’ dedi.

Başkan Joe Biden ve Demokrat aday Kamala Harris’iyse ‘ABD enerjisine karşı savaş açmakla’ suçladı, petrol ve gaz üretimi rekor seviyeye çıkmasına rağmen.

Harris’e 1,3 milyon dolar

5 Kasım’daki başkanlık seçimleri için kampanyasını sürdüren Harris ise küresel ısınma tehdidinin farkında olsa da kampanya etkinliklerinde iklim meselesinden uzak durmaya çalışıyor.

Bağış verilerine göre Demokrat Partinin kampanyası petrol ve gaz endüstrisinden toplam 1,3 milyon dolar bağış topladı. Temmuzda yarıştan çekilen Biden’ın yerine aday olan Harris, bu miktarın 500 bin dolarını aldı.

Fakat Harris 2019’da fosil yakıttan gelir elde eden hiçbir kuruluştan iki yüz doların üzerinde bağış almayacağına söz vermişti.

‘Yolsuzluk diye buna denir’

Demokrat Partililer Trump’ın petrol şirketleriyle yaptığı anlaşmalara ilişkin ‘Yolsuzluk diye buna denir’ dedi ve Kongre’de soruşturma başlattı.

Senato bütçe komitesinin başkanı Demokrat Sheldon Whitehouse, ‘‘Trump boynuna ‘satılık’ tabelası takmış dolaşıyor ve hepimiz biliyoruz ki fosil yakıt endüstrisi bu şekilde siyasi nüfuz elde etmeye bayılır’’ dedi.

Whitehouse şöyle devam etti: ‘‘Trump iklim hakkında saçma sapan konuşuyor. Fosil yakıt endüstrisine çalışacağını duysunlar diye bağırıp çağırıyor. Bu endüstrinin Kongre ve hükümete siyasi tasma takma çabası giderek artıyor. Bu yüzden Kongre’de etkileri ve para arayışı iyice arttı”











Başa dön tuşu