
Emekçinin Partisi Bağımsızlık Yolu Omorfo Bölge Sorumlusu Celal Özkızan, son dönemde Türkiye’de çeşitli siyasetçiler ve yetkililer tarafından gündeme getirilen “KKTC’nin adının değiştirilmesi” yönündeki açıklamalara tepki gösterdi. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) konunun yeniden gündeme taşınmasını eleştiren Özkızan, Kıbrıslıtürklerin iradesi ve egemenliğine ilişkin söylemlerde çifte standart uygulandığını kaydetti
Özkızan, Kıbrıslıtürklerin iradesi ve egemenliğinin ciddiye alınması gerektiğini belirterek, bu iradeye ve egemenliğe en başta “dost ve kardeş ülke” olarak tanımlanan Türkiye’nin saygı göstermesini talep etmenin doğal bir hak olduğunu vurguladı
Özkızan: Başka bir ülkenin adını belirlemek kimsenin haddi olmadığı söylenemedi
Özkızan yaptığı açıklamada, son olarak TBMM’de bir milletvekilinin KKTC’nin adının “Kıbrıs Türk Cumhuriyeti” olarak değiştirilmesini önermesini hatırlatarak, başka bir ülkenin adının ne olacağına ilişkin önerilerin Türkiye Meclisi’nde tartışılmasının dikkat çekici olduğunu belirtti.
Türkiye’de son dönemde çeşitli siyasetçiler ve yetkililer tarafından KKTC’nin adının değiştirilmesine yönelik açıklamaların yapıldığını kaydeden Özkızan, son olarak konunun TBMM gündemine taşındığını ifade etti.
Özkızan, “Bir milletvekili KKTC’nin adının ‘Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ olarak değiştirilmesini Türkiye Meclisi’nde önerdi. Ancak Meclis’te kimse çıkıp da başka bir ülkenin, egemen bir devletin adının ne olacağına karar vermenin ya da bunu tartışmanın kendilerinin yetkisinde olmadığını söylemedi” dedi.
“Erhürman güneye karşı söylüyor, Türkiye’ye karşı sessiz kalıyor”
Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman’ın Kıbrıs’ın güneyine yönelik olarak sık sık “Kıbrıslı Türklerin iradesini ve varlığını yok sayamazsınız” açıklaması yaptığını hatırlatan Özkızan, aynı hassasiyetin Türkiye’den gelen müdahaleci açıklamalar karşısında gösterilmediğini işaret etti.
Özkızan, “Türkiye’den yetkililer sabah akşam kktc’nin sahibiymiş gibi açıklamalar yapıyor, Kıbrıslı Türklerin iradesinin hiçbir önemi yokmuş gibi davranıyor. Buna rağmen Cumhurbaşkanı Erhürman bırakın kamuoyuna dönük bir açıklama yapmayı, Türkiye’ye yönelik dostça bir uyarıda bulunma gereği bile duymuyor” ifadelerini kullandı.
“Türkiye’nin de bu iradeye saygı göstermesini talep etmek doğal bir hak”
Özkızan, Kıbrıslıtürklerin iradesi ve egemenliğinin ciddiye alınması gerektiğini belirterek, bu iradeye ve egemenliğe en başta “dost ve kardeş ülke” olarak tanımlanan Türkiye’nin saygı göstermesini talep etmenin doğal bir hak olduğunu vurguladı.
Özkızan, Kıbrıslıtürklerin geleceğine ilişkin kararların, bu ülkede yaşayan insanların iradesi doğrultusunda şekillenmesi gerektiğini ifade ederek, egemenlik ve özne olma iddiasının her koşulda korunması gerektiğini kaydetti.




















