
Ölümüyle başta ülkesi olmak üzere birçok yerde “Siyahların Hayatı Önemlidir” (Black Lives Matter) protestolarının yayılmasına neden olan ABD yurttaşı George Floyd‘un hayatını kaybetmesinin (polis tarafından öldürüldü) üzerinden 5 yıl geçti…
2023’te ABD polisi en az bin 226 kişiyi öldürdü
New York Times o dönemden beri neyin değiştiğini mercek altına aldı
Irkçılığa odaklanan muhabir Clyde McGrady‘nin imzasını taşıyan analizde, BLM hareketinin yükselişinin Donald Trump öncülüğündeki “beyazların yakınması” siyasetine yol açtığı öne sürüldü.
ABD’de polis tarafından öldürülen kişilerin sayısı artarken başkent Washington‘daki bir caddeye dev harflerle yazılan “Siyahların Hayatı Önemlidir” mesajının silindiği hatırlatıldı.
Mapping Police Violence verilerine göre, 2023’te ABD polisi en az bin 226 kişiyi öldürdü. Bu sayı, 2019’a kıyasla yüzde 18’lik bir artışa işaret ediyor. Ölümlerin büyük kısmı silahlı çatışmalar sonucu gerçekleşirken bazı vakalarda silahsız sivillerin de hayatını kaybettiği belirlendi.
Adalet Bakanlığı’nın ırkçılıkla suçlanan emniyet birimlerinin gözetlenmesini öngören anlaşmalardan vazgeçtiği NYT’nin yazısında bildirildi.
ABD’nin mülteci yerleştirme programını bitirirken beyaz Güney Afrikalılara istisna tanımasına dikkat çekildi.
Pew Araştırma Merkezi’nin ay başında sonuçlarını açıkladığı ankete göre, Amerikalıların yüzde 72’si Floyd’un öldürülmesinden sonra ırk eşitsizliğine odaklanılmasının siyahların hayatında olumlu değişikliklere yol açmadığını düşünüyor.
59 yaşındaki Selwyn Jones da polis memuru Derek Chauvin’in dizinin altında son nefesini veren yeğeni için sokaklara çıkmasının bazı kişileri kendisinden uzaklaştırdığını söylüyor:
“En az 20 yıldır tanıdığım, arkadaş bildiğim kişilerle 5 yıldır konuşmadım”
Hahn: Beyazlar mücadeleye destek vermekten çekiliyor
Siyahların Hayatı Önemlidir Vakfı (Black Lives Matter Foundation), 2021’de 80 milyon dolara yakın bağış toplarken sonraki senelerde bu rakam sırasıyla 8,5 ve 4,7 milyon dolara düştü. Bazı bağışçılar toplanan fonların kötü yönetildiğini öne sürerek hareketin liderlerini eleştirdi ve prestij kaybetmelerine neden oldu.
New York Üniversitesi’nden Dr. Steven Hahn, beyazların giderek bu mücadeleye destek vermekten çekildiğini anlatıyor:
Siyahlar ve mücadeleleri olmadan bu ülkede sağlam bir demokrasiden bahsedemezsiniz. İstisna ve dışlamalarla sınırlanmamış bir şekilde, demokrasiye gerçekten bağlılar.
55 milyon dolarlık bağış toplayarak Boston Üniversitesi’nde Irkçılık Karşıtı Araştırma Merkezi’ni kuran Ibram X. Kendi ise “ırkçılık karşıtı devrimin” yavaşlamasının normal olduğunu belirtiyor:
Siyasi retorikle tarihsel gerçeklik bir değil.
NYT muhabiri McGrady de tüm olumsuz gelişmelere rağmen pek çok polis biriminin vücut kamerasını zorunlu tuttuğuna, ihbarsız mülke giriş izinlerinin pek çok yerde yasaklandığına ve polis şiddetine yönelik verilerin daha iyi toplandığına dikkat çekiyor.