EkonomiGüncelInstagramKıbrısManşetSiyasetYaşam

Plan, hem kamu hem de özel kurumlar için önemli reformları ana hatlarıyla belirtiyor




Kıbrıs Cumhuriyeti Eğitim Bakanlığı, adanın kuzeyindeki Eğitim Bakanlığı’nın tam aksine ülkenin yüksek öğrenim sistemini geliştirmeyi amaçlayan ve dört temel sütuna odaklanan bir taslak stratejik plan yayınladı: kalite geliştirme, işgücü piyasası uyumu, uluslararasılaşma ve öğrenci teşvikleri

Plan, hem kamu hem de özel kurumlar için önemli reformları ana hatlarıyla belirtiyor

Şu anda kamuoyuyla istişare edilen plan, hem kamu hem de özel kurumlar için önemli reformları ana hatlarıyla belirtiyor.

Plan, kamu üniversiteleri için, bakanlıklar arası bir çalışma grubu ve İngilizce lisans programlarını kolaylaştıracak mevzuat aracılığıyla bütçe rasyonalizasyonu öneriyor.

Özel üniversiteler, 2015 Yüksek Öğrenim Kalite Güvence Yasası’ndaki güncellemeler ve 2005 Özel Üniversiteler Yasası’nın modernizasyonu yoluyla daha akıcı kalite güvence prosedürleri görecek.

Bakanlık, olası operasyonel askıya almalar ve uyumluluk değerlendirmelerine dayalı yabancı öğrenci kotalarında ayarlamalar dahil olmak üzere özel üçüncül eğitim kurumları üzerindeki kontrolleri güçlendirmeyi hedefliyor.

Plan, eğitimi işgücü piyasası ihtiyaçlarına uyumlu hale getirmeyi hedefliyor

Eğitimi işgücü piyasası ihtiyaçlarıyla uyumlu hale getirmek için strateji, Çalışma Bakanlığı ve İnsan Kaynakları Geliştirme Kurumu da dahil olmak üzere çeşitli hükümet organlarının araştırmalarına dayalı politika oluşturmayı öneriyor.

Ayrıca, planın işgücünün yeniden beceri kazanmasını desteklemek için mikro-kimlik belgeleri için bir çerçeve sunduğu ifade ediliyor.

Uluslararasılaşma ayağı, Kıbrıs Üniversiteleri Endeksi geliştirmeye ve öğrenci memnuniyeti anketleri uygulamaya odaklanırken, ulusal bir yüksek öğrenim markası oluşturmaya odaklanıyor.

Plan kapsamında ortaya konan çerçeve, Dışişleri ve Maliye bakanlıklarıyla işbirliği içinde geliştirilecek uluslararası öğrenciler için hedefli bir burs programını kapsıyor.

Üçü kamu, dokuzu özel olmak üzere toplam 12 üniversite

Kıbrıs Cumhuriyeti, şu anda üçü kamu ve dokuzu özel olmak üzere 12 üniversiteye ev sahipliği yapıyor ve yedi kurum, AB’nin amiral gemisi girişimi olan Avrupa Üniversite Ağları’na katılmış durumda bulunuyor.

Sektör ayrıca turizm, nakliye, bilgi teknolojisi ve sanat alanlarında uzmanlaşmış programlar sunan beş kamu ve 40’tan fazla özel üçüncül eğitim kurumunu da içeriyor.

Bakanlık, Kıbrıs üniversitelerinin uluslararası kurumlar ve araştırma merkezleriyle güçlü ortaklıklar kurduğunu, çok sayıda AB araştırma programına katıldığını ve dünya çapındaki öğrencilere hem geleneksel hem de uzaktan eğitim programları sunduğunu belirtti.

Taslak stratejiyle ilgili kamuoyu istişaresi şu anda hükümetin elektronik platformu aracılığıyla devam ediyor.









Başa dön tuşu