GenelKıbrısManşet

“Neden geç kaldın” diyerek şiddet uyguladı|Polisin tutumu yasal mı?






Şiddet direnişçisi bir kadının, şiddet uygulayıcısı eski eşinden sözlü ve fiziksel şiddet gördüğü için gittiği Lefkoşa Karakolu‘ndaki Kadına Şiddet Birimi‘nden “Karşılıklı dava açılacak, sen de uğraşacaksın, biz arar onu uyarırız” denilerek, şikayeti alınmadan geri gönderildiği iddia edildi

Şiddet ülkemizde kol geziyor

Ülkemizde her geçen gün yenilerine şahit olduğumuz genelde şiddet olayları ve özelde de ‘kadına şiddet’ olayları devam ederken, polisin ve ilgili birimlerin bu konudaki yeterliliği ve duyarlılığı da tartışma konusu olmaya devam ediyor.

Şiddet direnişçisi kadının ifadeleri, Lefkoşa polisindeki ‘Kadına Şiddet Birimi’nin misyonunu yerine getirip getirmediği konusunda soru işaretlerine neden oldu.

“Defalarca şiddet uyguladı, dava okundu, cezaevine gönderildi”

İddiaya göre şiddet direnişçisi, evliliği döneminde de şiddet uygulayıcısı eşinden defalarca sözlü ve fiziksel şiddet gördüğünü, bununla ilgili birçok şikayeti oldu.

Öyleki şiddet uygulayıcısı eşe, bu durumdan dolayı 7 ayrı suçtan (Ev basma,darp, cinsel taciz, telefonda rahatsızlık, vb.) davalar okundu ve geçtiğimiz dönemde de 1 ay cezaevine gönderildi.

Ama şiddet sürekli devam etti…

Yaşananlar sonra eski eşin şiddettinin devam etmesi üzerine şiddet direnişçisi, birkaç şikayette daha bulundu, bu şikayetlerinde ise polisin üzerine düşeni tam anlamıyla yerine getirmedi, şiddet uygulayıcısı eski eşe yeni dava okumadı.

Şiddet direnişçisi kadın, boşanma gerçekleştikten sonra ortak 2 çocukları olan eski eşle mecburi görüşmeye devam etti ve son şiddet olayı da bu görüşmelerden birinde yaşandı.

“Neden geç kaldın” diyerek şiddet uyguladı

Çocuklarını almak üzere eski eşinin iş yerine giden şiddet direnişçisi, şiddet uygulayıcı eski eşin ‘neden geç kaldın’ bahanesiyle şiddet gördü, çocuklarının gözü önünde tartaklandı, küfür ve hakarete maruz kaldı.

Bunun üzerine Lefkoşa polisi Kadına Şiddet Birimi’ne giden şiddet direnişçisine, “Sen de ona vurdun mu, küfür ettin mi?” diye sorulduğu ileri sürüldü.

“Karşılıklı dava açılacak, mahkemelerde sürüneceksin, sen git, biz onu arar uyarırız”

Polisin sorusu üzerine, kendini savunmak için karşılık vermek durumunda kaldığı cevabını veren şiddet direnişçi, iddiaya polisten, “Eğer şikayetçi olursan, o da senden şikayetçi olacak. ‘O da bana vurgu ve küfür etti’ diyecek, karşılıklı dava açılacak, mahkemelerde sürüneceksin. Sen git, biz onu arar uyarırız” cevabını aldı.

Bunun üzerine yazılı şikayet veremeden polisten ayrıldı, polis de ‘Dosyasına bakar biz numarasını buluruz” diyerek telefon numarasını bile almadı.

Polisin tutumu yasal mı?

Polisin bu tutumunun, şiddet gören insanların  adeta cesaretini kıran bir yol olduğu, orta yolu bularak iş yükünü azaltmak istediği olarak yorumlanırken, şiddet uygulayıcısına hangi uyarının nasıl yapıldığı konusunda da net bir bilgi yok.

Özel Haber/Pınar Barut











Başa dön tuşu