EkonomiGenelKıbrısManşetSağlık

Oymen: Tarımdaki sorunlar çözülmeden enflasyon çözülemez

Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Dr. Beste Oymen, yerli üretimi arttırma ve üreticiyi korumaya yönelik somut ve ciddi adımların atılması gerektiğine işaret ederek, olumsuz gidişe dur demek için her koşulda üretmeye devam etmek, üretimi ve üreteni destekleme zorunluluğu olduğunu ifade etti

Oymen: Tarımda yeterli ve etkili önlemler alınmazsa gıdaya ulaşmakta daha da zorlanacağız

Yazılı açıklama yapan Oymen, hayat pahalılığındaki artışın yaşamı her geçen gün daha da zorlaştırırken, peş peşe gelen zamların en çok gıda reyonundaki etiketleri etkilediğini, mazot, gübre, yem ve elektrik gibi temel girdi fiyatlarındaki olağanüstü artışların yanı sıra üretimin planlı ve verimli olmaması gibi etmenlerin de gıdada fiyat artışının esas nedenlerini oluşturduğunu söyledi.

Oymen, “Gıda harcamaları hane giderlerinin büyük bir bölümünü oluşturmakta ve yüksek gıda enflasyonu dar gelirli kesimleri çok daha fazla etkilemektedir. Enflasyona dur diyebilmemiz için tarım politikalarının değiştirilmesi gerekmektedir. Tarımsal üretimde yeterli ve etkili önlemler alınmaz ise bu durum gıdaya ulaşmakta daha da zorlanacağımızı işaret etmektedir. Tohum dahil dışa bağımlı olmamız girdi fiyatlarında artışa çıktı fiyatlarında ise düzensizliğe neden olmaktadır” dedi.

Bir an önce yerli üretimi arttırma ve üreticiyi korumaya yönelik somut ve ciddi adımların atılması gerektiğine işaret eden Oymen, bu olumsuz gidişe dur demek için her koşulda üretmeye devam etmek, üretimi ve üreteni destekleme zorunluluğu olduğunu ifade etti.

“Tarım politikasını derhal hayata geçirmeden gıda enflasyonuna dur diyemeyiz”

“Meralarımızı ve tarım arazilerimizi korumadan ve sürdürülebilir kılmadan yerel tarım ve yerli üretimi destekleyici politikalar uygulanmadan, üretici, tüketici ve dağıtıcı kooperatiflerin yaygınlaştırılmasını sağlamadan, gıda egemenliği ilkelerine dayalı bir tarım politikasını derhal hayata geçirmeden gıda enflasyonuna dur diyemeyiz” diyen Oymen, şunları kaydetti;

“Yaşamak nasıl bir insan hakkı ise güvenli, yeterli ve besleyici gıdaya uygun fiyatlarla sürdürülebilir bir biçimde ulaşabilmek de insan olarak halkımızın hakkıdır. Gıdaya erişim sorun ve endişe kaynağı olmaktan çıkarılmalıdır. İnsanlığın en temel ihtiyacı olan gıdanın, herkes için kolayca, yeterince ve sürdürülebilir şekilde erişilebilecek duruma getirilmesi gerekmektedir. Bu konuda devletimizi çözümün bir parçası olmaya davet ediyoruz”











Başa dön tuşu