Adanın güneyinde yaban hayatı yetkilileri, adanın kuş popülasyonuna yönelik yasadışı kuş tuzaklarının devam eden tehdidi konusunda alarma geçti. 150’den fazla türün ağlara ve yapışkanlı çubuklara takıldığı biliniyor
Baykuşlar, yasadışı avlanmanın kurbanı oluyor
Oyun ve Fauna Servisi‘nde kıdemli bir yetkili olan Nikos Kasinis, “yan hasar” (collateral damage) teriminin, ayrım gözetmeyen tuzaklama yöntemlerinde hedef olmayan türlerin kasıtsız yakalanmasını uygun bir şekilde tanımladığını söyledi.
Kasinis’e göre, etkilenen türlerin üçte birinden fazlası (58) koruma endişesi taşıyor.
Larnaka bölgesinde yapışkanlı çubuklara (limestick) takılmış iki baykuşun (Tyto alba) bulunduğu yakın tarihli bir olay meydana geldi. Yaban hayatı yetkilileri, kuşları yapışkan maddeden temizleyerek yeniden özgürlüğüne kavuşturdu.
Çubuklara yakalanan baykuşlardan biri koruma altında idi
Kasinis, kurtarılan baykuşlardan birinin Oyun ve Fauna Servisi tarafından koruma çabalarının bir parçası olarak halkalandığını belirterek durumun ironisini vurguladı.
Bu çabalar, doğal kemirgen kontrolü için baykuş popülasyonlarını artırmak amacıyla Kıbrıs genelinde yapay yuvalar kurmayı da içeriyor.
Yetkili, Kıbrıs’ta yuvalayan tüm baykuş türlerinin bu tuzaklama yöntemlerinin kurbanı olduğunu açıkladı.
Yasadışı avlanmaya kurban giden kuşlar arasında endemik Kıbrıs ishak kuşu (Otus cyprius), tanrıça Athena ile ilişkilendirilen küçük baykuş (Athene noctua) ve uzun kulaklı baykuş (Asio otus) de dahil.
“Gelenek değil, yasadışı kar amaçlı bir uygulama”!
Kasinis, bu faaliyetin bir “gelenek” değil, kâr amaçlı yasadışı bir uygulama olduğunu vurguladı. Kasinis, Kıbrıs’ın doğal mirasına önemli bir tehdit oluşturduğunu ve bu şekilde ele alınması gerektiğini vurguladı.
Yasadışı avlanma kapsamında bildirilen en ciddi vaka ise, Larnaka’da bir yapışkanlı çubuğa yakalanan genç bir Bonelli kartalı (Aquila fasciata) idi. Bakım çabalarına rağmen kuş, stres ve yorgunluk nedeniyle hayatta kalamadı.