GüncelInstagramKıbrısManşetSiyasetYaşam

Temel haklar, düzen ve güvenlik faktörlerinde Kıbrıs puan yükseltti!!






Kıbrıs Cumhuriyeti, Dünya Adalet Projesi‘nin (WJP) yıllık hukukun üstünlüğü endeksinde 142 ülke arasında 31. sırada yer aldı

Maksimum puanın 1 olduğu endekste Kıbrıs 0,67 puanla 31. sırada yer aldı

Kıbrıs Cumhuriyeti, endeskte bir olan maksimum puan üzerinden 0,67 puan aldı. Bu skorla Kıbrıs, Avrupa Birliği üyelerinin geçmiş ve şimdiki ‘bölgesinde’, Avrupa Serbest Ticaret Alanı üyeleri ve Kuzey Amerika’da 31 ülke arasında 23. sırada yer aldı.

31. sıradaki küresel sıralama, Kıbrıs’ın geçen yıldan bu yana değişmediğini gösteriyor, ancak adanın genel puanı 0,01 azaldı.

Endekste her ülkeye verilen puanlar sekiz faktöre dayanıyor, bu faktörler ‘hükümet yetkilerindeki kısıtlamalar, yolsuzluğun olmaması, açık hükümet, temel haklar, düzen ve güvenlik, düzenleyici yaptırım, medeni adalet ve ceza adaleti’

Temel haklar, düzen ve güvenlik faktörlerinde Kıbrıs puan yükseltti

Cyprus Mail’in haberine göre, Kıbrıs’ın sekiz faktördeki puanları büyük ölçüde tutarlıydı. Haberde ülkenin açık hükümet için 0,60 ve medeni adalet için 0,62 puanları dikkate değer düşük değerler olurken, temel haklar için 0,72 ve düzen ve güvenlik için 0,80 puanları dikkate değer yüksek faktörler arasında yer aldı.

Kıbrıs’ın temel haklar puanı, küresel olarak ilk 30’da yer aldığı tek faktör olarak göze çarparken, ada bu kategoride 29. sırada yer aldı.

Bu puan, Kıbrıs’ın özellikle yüksek puan aldığı iki alt faktörle desteklendi. Bu faktörler inanç ve din özgürlüğünün etkili bir şekilde garanti altına alınması (0,82 puan) ve diğeri ise küresel 14. sıra yer alınan mahremiyete keyfi müdahaleden özgürlüğün etkili bir şekilde garanti altına alınması (0,81 puan)  oldu.

Sivil adalet faktörü düşük çıktı

Kıbrıs’ın genel olarak en düşük sıralama alt faktörü, sivil adalette bulundu; burada ada, sivil adaletin gecikmeye tabi olmaması için sadece 0,31 puan aldı. Bu, ülkenin küresel olarak 105. sırada yer almasını sağladı.

Kıbrıs dışında, Danimarka genel olarak 0,90 ile en yüksek puanı alırken, Norveç, Finlandiya ve İsveç sırasıyla 0,89, 0,87 ve 0,86 puanla ilk dördü tamamladı.

Birleşik Krallık 0,78 puanla 15. sırada, Yunanistan 0,60 puanla 47. sırada ve Türkiye 0,42 puanla 117. sırada yer aldı.

En düşük sıradaki ülke 0,26 puan alan Venezuela olurken, Kamboçya, Afganistan ve Haiti sırasıyla 0,31, 0,32 ve 0,33 puanla son dördü tamamladı.

WJP, 81 ülkenin genel puanlarının geçen yıla kıyasla 2024’te düştüğünü, dünya genelindeki ülkelerin yüzde 59’unda hükümet gücündeki sınırlamaların aşındığını belirtti.

Ayrıca, 5,4 milyardan fazla insanın (dünya nüfusunun yüzde 63’ü) geçen yıl insan haklarının gerilediği ülkelerde yaşadığını da belirttiler.









Başa dön tuşu