InstagramKıbrısManşet

Sınır Tanımayan Gazeteciler, Kıbrıs Türk makamlarını Ali Kişmir’i beraat ettirmeye çağırdı

Basın Emekçileri Sendikası (Basın-sen) Başkanı Gazeteci Ali Kişmir‘in bir ay sonra kuzey Kıbrıs mahkemelerinde hakim karşısına çıkacağına işaret eden Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), Kıbrıs Türk makamlarına Kişmir’i beraat ettirmeye çağırdı

RSF: Gazeteci Kişmir kuzey Kıbrıs’ta açılan hakaret davasında hapis cezasıyla karşı karşıya

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), üç yıl önce yazdığı bir yazı nedeniyle güvenlik güçlerini “tahkir ve tezyif” suçundan 10 yıl hapis cezasıyla karşı karşıya olan Basın Emekçileri Sendiaksı (Basın-sen) Başkanı Gazeteci Ali Kişmir’in beraatini istedi.

RSF açıklamasında, Ali Kişmir’in 6 Ekim’de, uluslararası alanda yalnızca Türkiye tarafından tanınan kuzey Kıbrıs’taki Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanacağına işaret ederek, Kişmir’in kuzey Kıbrıs’ın Ankara destekli Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ı eleştiren yazılarıyla tanıdığını ve yetkililer tarafından sık sık hedef alındığını belirtti.

“Ali Kişmir sadece bir gazeteci olarak işini yaptı”

Kişmir’in, Afrika gazetesinde 2020 yılında yayınlanan ve Türk yetkililerin, Kıbrıs Türk seçimlerine müdahale amacıyla güvenlik güçlerine ait bir binada toplantı yaptığını iddia eden yazısında, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı tüzel kişiliğine hakaret iddiasıyla yargılandığını hatırlatan RSF, Kişmir’in yazısında söz konusu binayı Kıbrıslıtürklerin iradesinin alınıp satıldığı bir “genelev” olarak nitelendirdiğini hatırlattı.

RSF açıklamasında, “Ali Kişmir, Türkiye’nin Kıbrıs Türk seçimlerine müdahalesini kınayarak sadece bir gazeteci olarak işini yaptı. Bu taciz edici soruşturma, Kıbrıslıtürk yetkililerin gazetecileri korkutmaya ve susturmaya yönelik bir girişiminden başka bir şey değildir. Mahkemeden, Kişmir’in makalesinin hizmet ettiği kamu çıkarını dikkate almasını ve aleyhindeki davanın reddedilmesini talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.

…….
2020 seçim kampanyası sırasında RSF, Ankara’nın Kıbrıs Türk medyasına uyguladığı ağır baskı konusundaki endişelerini dile getirmişti. O dönemde Kişmir, Ankara destekli cumhurbaşkanı adayı Tatar’a yönelik eleştirileri nedeniyle “Türkiye düşmanı” olarak nitelendirilmişti.

Kuzey Kıbrıs, RSF’nin 2023 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde 180 ülke arasında 76. sırada yer alıyor.











Başa dön tuşu