InstagramKıbrısManşetSağlık

KTTB: Mesleğimizin geleceği, halkın sağlığı için endişeliyiz






Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği (KTTB), ülkede sayısı artan tıp fakülteleri nedeniyle endişe belirterek, bu kadar fazla fakülte ile nitelikli, kaliteli bir eğitimle ‘iyi hekim’ yetiştirmenin mümkün olmayacağının açık olduğu ifade edildi

KTTB: Tıp eğitiminin temel hedefi ‘iyi hekim’ yetiştirmek olmalıdır

KTTB’den yapılan açıklamada, tıp eğitiminin, teorik eğitimin yanında güçlü bir pratik, hasta muayene etme ve uygulama gerektiren zorlu ve yoğun bir eğitim olduğunu belirtilerek, ” Tıp eğitiminin temel hedefi etik değerlere sahip ve bunu içselleştirmiş sağlık sisteminin temeli olan ‘iyi hekim’ yetiştirmek olmalıdır” denildi.

Kıbrıs’ın kuzeyinin dünyada nüfus başına düşen tıp fakültesi sıralamasında 1’inci olduğunu kaydeden KTTB, “Bu kadar fazla fakülteyle nitelikli, kaliteli eğitim vermenin, iyi hekim yetiştirmenin mümkün olmayacağı açıktır. Biz hekimler olarak mesleğimizin geleceğinden, esas olarak halkımızın ve kendimizin gelecekte sağlığından ciddi endişe duyuyoruz” açıklamasında bulundu.

“Tıp fakülteleriyle ilgili onay ve denetimleri tecrübeli kişilerden oluşan kadrolar gerçekleştirmeli”

Tıp fakülteleriyle ilgili tüm onay ve denetimlerin tıp eğitiminden anlayan tecrübeli kişilerden oluşan kadroyla gerçekleştirilmesi gerektiğini belirten Tabipler Birliği, KTTB üyelerinden oluşacak kadroyla buna destek vermeye hazır olduğunu da bildirdi.

KTTB’den yapılan açıklamanın tamamı şu şekilde;

“Hekimlik, zorlu bir eğitimin ardından yaşam boyu yeniliklerin takip edilmek zorunda olduğu sadece bir meslek değil, ayrıca bir yaşam şeklidir. Tıp Eğitimi, teorik eğitimin yanında güçlü bir pratik, hasta muayene etme ve uygulama gerektiren zorlu ve yoğun bir eğitimdir. Tıp eğitiminin temel hedefi etik değerlere sahip ve bunu içselleştirmiş sağlık sisteminin temeli olan “iyi hekim” yetiştirmek olmalıdır. İyi hekimlik kavramının mesleki sorumluluklar ve beceriklilik kapsamlarında düşünülmesi gereklidir.

“Kıbrıs’ın kuzeyi dünyada nüfus başına düşen Tıp Fakültesi sıralamasında 1.sıradadır”

Son dönemlerde ülkemizde YÖDAK onaylı Tıp Fakültesi sayısı gittikçe artmaktadır. 3’ü YÖK ve YÖDAK ve 5’i sadece YÖDAK olmak üzere toplan 8 Tıp Fakültesi ile Kıbrıs’ın kuzeyi dünyada nüfus başına düşen Tıp Fakültesi sıralamasında 1.sıradadır.

Bu oranlara baktığımızda, Türkiye’de 664 kişiye bir, ABD’de 1.859.581 kişiye, Avrupa genelinde 1.577.822 kişiye bir, Kıbrıs’ın güneyinde 266 kişiye bir, bizde ise yaklaşık 60 kişiye 1 Tıp Fakültesi düşmektedir.

Biz hekimler olarak mesleğimizin geleceğinden, fakat esas olarak halkımızın ve kendimizin gelecekte sağlığından ciddi endişe duymaktayız. Bu kadar fazla fakülte ile nitelikli, kaliteli bir eğitimle ‘iyi hekim’ yetiştirmenin mümkün olmayacağını açıktır. Tıp eğitimi için hem alt yapı hem de yeterli, tıp eğitiminde tecrübeli eğitici ve öğretici kadrolara ihtiyaç vardır. Onaylanan Tıp Fakülteleri’nin alt yapı ve eğitici kadroları düzenli olarak denetlenip gerçeklikleri kontrol edilmeli, eğitimlerine devamlılıklarına karar verilmelidir.

“Yeni açılan bir Tıp Fakültesi reklamlarında yanıltıcı şekilde YÖK onaylı gibi görünmektedir”

Tüm onay ve denetimler Tıp eğitiminden anlayan tecrübeli kişilerden oluşan kadro ile gerçekleşmelidir. Biz KTTB olarak bu konuda üyelerimizden oluşacak kadro ile destek vermeye hazırız.

Ayrıca şunu da belirtmek isteriz ki, sadece YÖDAK onaylı tıp fakültesi mezunları gelecekte Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS)’a girmekte veya uzmanlık eğitimi için yurt dışına gitmekte ciddi sıkıntılar yaşayacak, hatta belki de gidemeyeceklerdir. Sadece YÖDAK onaylı fakültelerden mezun olanların, Kıbrıs’ın kuzeyi dışında hekimlik yapmalarında ciddi sıkıntı yaşamaları olasıdır.
Üzülerek belirtmek isteriz ki, ülkemizde yeni açılan bir Tıp Fakültesi reklamlarında yanıltıcı şekilde YÖK onaylı gibi görünmektedir. Bu durum YÖDAK tarafından denetlenmeli ve gerekli düzenlemeler ve cezalar uygulanmalıdır. Bir ümitle hekim olmak isteyen gençlere, gelecekteki meslektaşlarımıza Tıp eğitimi için mutlaka doğru, yetkin, yeterli alt yapısı ve eğitici kadrosu olan fakülteleri tercih etmelerini tavsiye ederiz. Hekimlik yaparken ve uzmanlık eğitimlerinde sorun yaşamamaları için doğru tercih yapmaları çok önemlidir”










Başa dön tuşu