InstagramKıbrısManşet

Çevre Platformu: Konu üzerine kamuoyunu aydınlatıcı bir açıklama gelmemesi kabul edilemez




Kuzey Kıbrıs Çevre Platformu, Batı Nil Virüsü hakkında medyada yer alan söylentilere Sağlık Bakanlığı’ndan resmi bir açıklama gelmemesine tepki göstererek, bu türden sağlık tehditlerinin şüphesinin bile ciddi bir tehlike oluşturduğunu belirtti

Çevre Platformu: Sorumlu makamın konu hakkında olumlu veya olumsuz açıklama yapması elzemdir

Yazılı açıklama yapan Platform, “Bu ciddi sağlık sorununun şüphesi bile halk sağlığını tehdit edici bir durumdur ve sağlıkta baş sorumlu makamın konu hakkında olumlu veya olumsuz açıklama yapması elzemdir” ifadesine yer verildi.

Platform , sivrisineklerle mücadelenin önemine vurgu yaparak, Sağlık Bakanlığı’na bir dizi soru sordu.

“Konu üzerine kamuoyunu aydınlatıcı bir açıklama gelmemesi kabul edilemez”

Açıklamanın tamamı şu şekilde;

“Geçtiğimiz hafta basının gündemine düşen Batı Nil Virüsü söylentilerinin üzerinden bir hafta geçmesine rağmen Sağlık Bakanlığı’ndan bu konu üzerine kamuoyunu aydınlatıcı bir açıklama gelmemesi kabul edilemez.

Bu ciddi sağlık sorununun şüphesi bile halk sağlığını tehdit edici bir durumdur ve sağlıkta baş sorumlu makamın konu hakkında olumlu veya olumsuz açıklama yapması elzemdir.

“Sivrisineklerle mücadelede devletimiz yeterli donanıma ve insan kaynağına sahip midir?”

Bu gerçek ışığında ve Kuzey Kıbrıs çevre platformu olarak halk sağlığına verdiğimiz önem doğrultusunda, yetkililerden şeffaf açıklamalar beklemekte ve aşağıdaki sorularımızın cevaplarını talep etmekteyiz.

Sağlık Bakanlığı, sivrisineklerle mücadelede belediyeler ile işbirliği içerisinde ada genelinde detaylı ve kapsamlı sivrisinek larva mücadelesi programlarının yürütülmesinde yeterli bir çalışma yürütmekte midir?

Sivrisineklerden bulaşabilen hastalıkların erken teşhisi ve önleme faaliyetlerinin yürütülmesi açısından adada sivrisinek türlerinin sürekli olarak taranması, sivrisinek türlerinin tespit edilmesi, haritalandırılması gibi bazı bilimsel ve teknik çalışmalar ne düzeyde yapılmaktadır?

Sivrisineklerle mücadelede devletimiz yeterli donanıma ve insan kaynağına sahip midir?

Sivrisineklerle yapılan mücadele, sivrisineklerin gelişim dönemine uygun bir şekilde bilimsel akla göre mi yapılmaktadır yoksa temel alınan nokta ihale kıyakçılığı mıdır?

Batı Nil Virüsü gibi etkenler nedeniyle sivrisineklerden bulaşan ciddi hastalıklarda kamu sağlık hizmetleri olarak hazır mıyız? Hastalıkların teşhis ve tedavisine hazırlıklı bir yapımız var mıdır?

Yetkilileri bu sorularımıza ivedilikle cevaplar vermeye ve kamu sağlığını tehdit eden bu unsurlara karşı sorumlu davranmaya davet ediyoruz”









Başa dön tuşu