InstagramKıbrısSağlıkSürmanşet

Ruh Sağlığı ve Psikiyatri Hemşireleri İnisiyatifi, Dünya Ruh Sağlığı Günü nedeniyle açıklama yaptı


Bir süre önce psikiyatri kliniklerinin rollerini geliştirme, haklarını koruma ve toplumsal ruh sağlığına yönelik çalışmalar yapmak üzere kurulan, Kıbrıs Ruh Sağlığı ve Psikiyatri Hemşireleri İnisiyatifi, 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü nedeniyle açıklamalarda bulundu

Bu yılın ilişkisi ‘Ruh Sağlığı Evrensel Bir İnsan Hakkıdır’  şeklinde belirlendi

Dünya Ruh Sağlığı Federasyonu’nun bir projesi olarak, her yıl 10 Ekim’de ruh sağlığına ilişkin bilgilerin sağlanması amacıyla kutlanan Dünya Ruh Sağlığı Gününde, bu yılın ilişkisi ‘Ruh Sağlığı Evrensel Bir İnsan Hakkıdır’ şeklinde belirlendi.

Kıbrıs Ruh Sağlığı ve Psikiyatri Hemşireleri İnisiyatifi, Kıbrıs’ın kuzeyinde sağlık odaklı kişilerin kişisel olarak yaşadığı, ruh sağlığına ilişkin kişilerin ise oldukça sınırın olduğunu gözlemlediklerini belirttiler.

İnisiyatif: Hastalar ve aileleri, sosyal olarak dışlanma, işsiz ve yalnız kalmaktan korkuyor

İnisiyatif ayrıca, Ruh Sağlığı Yasası’na tarihsel olarak Çalışmalar yapılmış olsa da, 2018 yılından bu yana gündemde yaşananın konusunun halen mevcut ve halen İngiliz idaresi döneminde kalan ruh sağlığı kanunu kullanımı, özellikle etik düzenleyici ikilemlerin yaygınlaştırılmasına dikkat edildi.

İnisiyatif, evrensel bir insan hakkı olan ruh sağlığına süt, hasta haklarını ihlal etmeyen uygulamalara dayalı
şikayetlerini aldıklarını da belirttiler.

Hastalar ve ailelerin, sosyal olarak dışlanma, işsiz ve yalnız kalma korkularından dolayı dile getirmekte zorluklar yaşadıklarını ifade eden İnisiyatif, en az yüksek lisans derecesine sahip olan psikiyatri Resmilerinin rollerinin kısıtlandığına, dolayısıyla toplumun ruh sağlığına olumlu katkı içermek zorlandıklarına değindi.

İnisiyatif, psikiyatri kliniklerinin rollerini yaygınlaştırma, haklarını koruma ve toplum ruh sağlığının bozukluklarının katkılarının düzenlenmesini yakında dernekleşeceklerini ve sosyal medya hesaplarını oluşturacaklarını belirtti.











Başa dön tuşu