Makina Mühendisleri Odası (MMO) Başkanı Ayer Yarkıner, Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu‘na (Kıb-tek) alınacak yakıt için üretilen “TPIC’den ihalesiz, doğrudan ve yüzde 3 kükürt oranlı alım” kararının “çok vahşi ve faydasız” bir karar olduğunu vurgulayarak, önce kimden yakıt alınacağına sonra yakıtın özelliklerine karar verilip sonra da ihalesiz şekilde alındığını söyledi
Yarkıner: Yasal ve doğru bir karar değil
Sosyal medya hesabından açıklama yapan Yarkıner, TIPC’in yüzde 3 kükürt oranında yakıt tedariki yapması kararının yasal ve doğru bir karar olmadığını, eksoz emisyonlarının, azotoksitler, carbon oksitler, kükürt oksitler, particul ve hidro carbonları içerdiğini belirtti.
Yarkıner, “Bu emisyonlar çevreye, insan sağlığına ve toprağa, telafisi olmayan zararlar vermektedir. Filtre particul tutucudur, kükürt desulfurizasyonu için görev yapmaz. Desülfurizasyon için kimyasal reaksiyon tesisi monte edilmesi gerekir Kurulum bedeli 5 ayrı tip için farklı bedeldir. Ortalama ve ülkemizin ihtiyacı için gerekli kurulum 20 milyon dolar kadardiır” dedi.
“İhtiyacın teknik özelliklerini ihtiyaca göre değil kayırılan tedarikçiye göre yapıyorlar”
Bu bedel ile Kıb-tek’in enerji üretiminin yeterli hale getirilebileceğini, yüzde 3 kükürt oranının santrallerin çalıştırılamaz hale getirebileceğini, yüzeylerde aşınma ve yakıt donanımı hasarı, piston ve yataklarda da kırılmalar ortaya çıkaracağını kaydeden Yarkıner, yağlama zaafiyetinin de artacağını ve bu yüzden bakım aralıklarının da azalacağını söyledi.
Yarkıner, “Yağlama zaafiyetini gidermek için katkı maddesi kullanılabilir fakat bunun oranını da doğru yapmazlarsa yine ciddi hasarlar ortaya çıkacaktır. 2021 yılında bunu yaşadık zaten. Yaşanan tecrübelerden ders almak yerine, önce kimden ne alınacağına karar veriyorlar sonra hangi özellikte olacağına ve sonra da ihalesiz alıyorlar. İhtiyacın teknik özelliklerini ihtiyaca göre değil kayırılan tedarikçiye göre yapıyorlar” dedi.
“Başbakan çok vahşi ve faydasız bir çare üretmiştir. Yazık”
Atanmış Başbakan Ünal ÜStel’in yanlış karar aldığını vurgulayan Yarkıner, şunları kaydetti;
“Ülkenin yararına olan plani usul bu değildir. Doğru olan; serbest rekabet esaslarına ve ihtiyaca ve makinalara uygun yakıtı, şeffaf ve İhale Yasası’na uygun olarak yapılan ihale ile emniyetli bir şekilde depolamadır. Başbakan çok vahşi ve faydasız bir çare üretmiştir. Yazık”