KıbrısManşet

Yarkıner: Külliye inşaatında da Bakanlar Kurulu kararları ile şaibeli ve pahalı tedarik süreçleri yaşatılıyor






Makina Mühendisleri Odası (MMO) Başkanı Ayer Yarkıner, Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu‘na (Kıb-tek), şaibeli, zararlı, tesislere zarar verebilecek yakıt alımı için protokol yapıldığını söyleyerek, aynı şeyin Külliye sürecinde de yaşandığına dikkat çekti

Yarkıner: KKTC deyip böbürlenmek marifet değil

Yazılı açıklama yapan Yarkıner, ‘KKTC’ deyip böbürlenmenin marifet olmadığını, onu çağdaş, yasal ve demokratik karaktere dönüştürmenin önemli olduğunu söyleyerek Kıb-tek’in, enerji üretim tesislerinin ihtiyacı olan yakıtın tedariki için Teknik Şartname hazırladığını, teknik istemlerin çevre, insan sağlığı ve makinaların yakıt spesifikasyonları da dikkate alınarak ihale dosyasına koyulduğunu belirtti.

Yarkıner, “İdari Şartname; İhale Yasası’nın şeffaf, rekabetçi ve yasanın ‘Temek İlkeler’ine uygun olarak yayınlanır. Sözleşme taslağı da yine ihale dosyasında sunulur yani koşullar ihale sürecinin başından sonuna belirlenir. Teklifler ihale değerlendirme komisyonu tarafından değerlendirilir. Bu komisyonda Merkezi İhale Komisyonu (MİK) Başkanı, üyeleriyle ve ilgili idaresinin görevlendirdiği heyet yer alır” dedi.

“Şaibeli, zararlı, tesislere zarar verebilecek yakıt alımı için protokol yapıldı”

İhale sürecinde atanmış Başbakan Ünal Üstel’in ihalenin 20/2016 sayılı yasaya uygun yapılması ile ilgili nezaret sorumluluğu olduğuna dikkat çeken Yarkıner, Kıb-tek için yakıt tedarikinin, bir insanın nefes alması gibi, borudan akan su gibi sürekli temel bir faaliyet olduğunu kaydetti.

Yarkıner, “Bu sürece Bakanlar Kurulu marifeti ile her müdahale edildiğinden; rayiç bedelle, evsafına uygun ihtiyaç duyulan miktarda ve ihtiyaç duyulan zamanda tedarik yapılamamıştır. Buna rağmen yine Bakanlar Kurulu kararı ile yasal mevzuatın dışına çıkarak şaibeli, evsafına uygun olmayan, çevreye zararlı, elektrik üretim tesislerine zarar verebilecek evsafta yakıt alımı için protokol yapılmıştır” dedi.

“Külliye inşaatında da bu husus yaşandı”

Yarkıner şöyle devam etti;

“Kıb-tek, kendi ülkesinin yöneticileri tarafından ‘üretemez hale’ getirilerek yıpratılıyor, eziliyor ve sermaye sahiplerine ezdiriliyor.

Kıb-tek’te 2000 yılından itibaren ‘Bakanlar Kurulu kararları’ ile kamufle edilen birçok vahim hatalar yapıldı fakat ilk kez hatada bu kadar ısrar ediliyor.

Külliye inşaatında da bu husus yaşandı. Külliyenin ihtiyaç olmamasının haricinde yasal olmadığı da hep söylendi.

Külliye inşaatının yasal uygulanabilirliği vardı ve kullanılmadı, projeler olmadan inşaata devam ediliyor, her gün revizyon yapılıyor bunların hepsi ülke zararına ve devlet olma standartlarına aykırıdır.

“Neden yine elektrikler kesiliyor?”

En önemlisi de Külliye inşaat alanındaki iş makinalarının güvenliği ne durumda, kim denetledi veya denetliyor.
Normal, yasal mevzuata uygun, rekabetçi faaliyetler için neden Bakanlar Kurulu kararları ile şaibeli, pahalı, ihtiyaca uygun olmayan tedarik süreçleri yaşatılıyor.

Neden?
Neden yine elektrikler kesiliyor?
Devleti yönetemediğinizin farkında değil misiniz?”









Başa dön tuşu