KıbrısKöşe YazarlarımızManşet

Bari afişte başka mankenleri kullansaydınız

Yaşadığımız yüzyılda, tıpkı tarih boyunca olduğu gibi her alandaki en önemli şey “fikir“dir.

Siyasette, sanatta, sporda, üretimde ve aklınıza gelebilecek her alanda ortaya çıkan her eser; ilk etapta bir fikir, sonrasındaki aşamalar ise o fikrin gelişmiş halidir.

İyi fikirler yani iyi eserler; sahibini (Bu bir kişi, siyasal parti, müzik grubu, tiyatro ekibi, bir beyaz eşya markası olabilir) ölümsüzleştirebileceği gibi, gerçekleşme fırsatı bulmuş kötü fikirler de tarihin karanlık sayfalarına gömebilir.

Bugün iyi fikirlerden, onların proje haline gelmiş gerçekliğinden bahsedeceğimiz için “taklitçiliğin” de ne denli kötü bir fikir olduğundan dem vuracağız.

Konuyla ilgili örneğimiz ise; Bir Lefkoşa Türk Belediyesi klasiği haline gelmiş olan Lefkoşa Maratonu.

***

Geçtiğimiz Ekim ayında 10.’su yapılan, her yıl on binlerce kişinin katılımıyla gerçekleşen Lefkoşa Maratonu.

Son 9 yıldır TDP‘li Mehmet Harmancı tarafından yönetilen Lefkoşa Türk Belediyesi’nin hazırladığı ve atanmış Cumhurbaşkanı Ersin Tatar‘dan, ülkenin en milliyetçi isimleri de dahil on binlerce kişiyi, parti, siyasi görüş, yaş, ideoloji, renk, ırk ayrımı olmadan, üstüne bir de para ödeterek bir araya getirmeyi başarmış bir organizasyon.

Her yıl bir amaç için yapılan (Hayvan Barınağı, Engelsiz Yaşam, Çocuklar, Yaşlılar, vs…) bu etkinlik, tüm bu farklı kesimleri bir hafta sonu eşofmanları ve spor ayakkabılarıyla her yıl yan yana getiriyor.

Tabi klasikleşmiş şeyler var; Grafik tasarımlarda kullanılan tarz, kayıt olanların fotoğraf çektirmesi, LTB’nin fotoğrafları paylaşması, vs…

Şimdilerde bu rakipsiz projenin “bir benzeri” denilemeyecek kadar “benzeri” bir organizasyon da Girne Belediyesi tarafından yapılıyor.

***

İnsan ilk gördüğünde “Aaa bu Lefkoşa Maratonu afişi değil mi?” diye kendisine sormadan edemiyor.

Neredeyse bire bir kopya edilmiş grafik tasarımlarla hazırlanan duyuru afişleri ve kayıt numarası yazan göğüs etiketleri ve bunların sosyal medyada paylaşılması…

Hatta afişlerde kullanılan sporcu kılığındaki mankenler bile aynı.
Evet evet işte burada bakın;

Bu LTB’nin son afişi;

 

Bu LTB’nin son afişi

Bu da Girne Belediyesi’nin afişi;

Bu da Girne Belediyesi’nin afişi

Koca Girne Belediyesi ve onun 25 Aralık’ta yapılacak olan seçimlerde üçüncü kez Girnelilerden oy isteyen Başkanı ve ekibi tabiri caizse ki caizdir; bildiğiniz kopya bir Lefkoşa Maratonu yapıyor.

Fotoğraflardaki pozlarına kadar taklit edilen bu organizasyonun amacı her ne kadar iyi olsa da, Girne’yi yönetmek isteyen ekibin yeni bir fikir üretmediği gerçeği de kabak gibi ortada duruyor.

Lefkoşa Maratonu İçin İlk Haftada 5 Bin 800 Kayıt Yapıldı

Bir 18 kişi ve ayakta duran insanlar görseli olabilir

***

İyilik yapmak, insanları bir amaç etrafında toplamak elbette zor.
Ama zaten sizi özel ve başarılı kılan da bu değil mi?

Kendi fikirlerinizi üretemiyor durumda oluşunuz, yönetmeye talip olduğunuz bölgedeki insanlar için ne hissettiriyor bilemem ama fikir hırsızlığının başarıya ulaşamayacağının örneklerini epeyce gördük, yaşadık.

Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü ve ekibine tavsiyem;
Taklit bir organizasyonun başarıya ulaşma ihtimalinden ziyade “fikir üretemeyen” etiketini taşımanın daha zor olacağını hesaba katmaları.

Zira Girne Maratonu denilen bu taklit organizasyon, akıllara sadece Lefkoşa Maratonu’nu getirecek.











Başa dön tuşu