KıbrısManşetSağlık

Bakanlık “Kesinlikle uyuz salgını yoktur” derken, doktorlar aynı şeyi söylemiyor




Sağlık Bakanlığı’nın “Okullarımızda uyuz salgını yoktur” açıklamasıyla, Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı doktorların verdiği bilgiler birbiriyle çelişiyor. Doktorlar uyuz teşhisi koydukları hasta sayısındaki artışın inkâr edilemeyeceğini belirtiyor

Bakanlık “Kesinlikle uyuz salgını yoktur” derken, doktorlar aynı şeyi düşünmüyor

Öğretmen sendikalarının dikkat çektiği, velilerin sosyal medyada “Salgın var” diyerek ses yükselttiği uyuz hastalığıyla ilgili iddialar güçlenirken, Sağlık Bakanı İzlem Gürçağ Altuğra, konuyla ilgili “Kesinlikle uyuz salgını yoktur” açıklamasını yaptı.

Bakan Altuğra’nın açıklaması velileri tatmin etmedi, iddialar dillendirilmeye ve vakalar ortaya çıkmaya devam etti.
Özgür Gazete olarak Deri ve Zühveri Hastalıklar Uzmanı doktorları ile konuştuk, uyuz vakalarının artıp artmadığını sorduk. Aldığımız cevaplar Bakanlığın açıklamaları ile çelişiyor.

Dr. Mullaaziz: Kaşıntı yakınması ile gelen hastaların yüzde 80’nini uyuz hastaları oluşturuyor

Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı Dr. Didem Mullaaziz, dikkat çekici bir şekilde son 3 yıldır poliklinik başvurularının büyük çoğunluğunu bulaşıcı paraziter bir deri hastalığı olan uyuz hastalığının oluşturduğunu söylüyor.

Kaşıntı yakınması ile gelen hastaların yüzde 80’nini uyuz hastalarının oluşturduğunu belirten Dr. Mullaaziz, hastalığın özellikle yaşlılarda ve çocuklarda çok daha şiddetli seyrettiğine dikkat çekiyor.

“Uyuz bulaşı hızla arttı”

Dr. Mullaaziz, “Tanı konulmakta gecikilmesi, hastaların tedaviyi düzgün uygulayamamaları ve hastalığın tedaviye dirençli olması nedeni ile bulaş çok artmıştır. Halkımızın bu durumun bilincinde olması ve özellikle ortak kullanım alanlarında (kuaför, spor salonu, okul, restoran, hastane, otel vb.) temkinli olması gerekmektedir” diyor.

Dr. Özruhan: Ben de hastalarımda bir artış gözlemliyorum

Dermatoloji Doktoru Özruhan Aygın da uyuz vakalarında artış olduğunu, bu artışın geçen seneden bu yana yaşandığını söylüyor ve vakalarda yaz aylarında bir duraksama olsa da şu dönemde yeniden artış yaşandığına vurgu yapıyor.

Aygın, “Ben de hastalarımda bir artış gözlemliyorum. Çok bulaşıcı bir hastalık ve okul mevsimi de olduğundan dolayı daha hızlı yayılması söz konusu. Tedavisi mümkün ama uzun süreli ve tüm aileyi kapsayan bir tedavi süreci bu. İstatistiki bir şey söyleyemem ancak bana gelen hastalarda tüm ailenin bulaştığını gözlemliyorum. Ancak aileye hastalığı getirenin kim olduğunu söylemek zor. Okuldan mı yoksa başka bir kaynaktan mı bilemiyorum” dedi.

Özel Haber/Pınar Barut









Başa dön tuşu